2024-03-19

3 thoughts on “ИЗБОРИ 2011 – сборна тема

  1. Из http://yurukov.net/blog/2011/08/12/kak-da-glasuvame-v-chujbina-prez-2011/

    Текст в блога на Боян Юруков

    „Въпреки промените в изборния кодекс, няма особена промяна в гласуването зад граница. Има малко объркване, както винаги, но това е защото (в момента) посолствата не са ни много от помощ, когато търсим информация. Просто те самите още не са информирани. Днес Външно пусна списък с отговори, в който потвърждава начина, по който гласувахме до сега. В общи линии трябва да знаете това:
    1. Изборите са на 23 октомври неделя.
    2. Няма нужда от регистрация за да може да гласувате. Може да ви впишат на място.
    3. За да се отвори секция обаче трябват 20 (при консулство в града) или 100 регистрации (когато няма представителство)
    4. Регистрации се подават до 26 септември (през следващите 6 седмици).
    5. Декларацията може да се прати по пощата, да се даде лично или да се прати сканирана на мейла на посолството ви. Може да свалите от тук, а мейлите са на сайта на Външно.
    6. Ако се регистрирате за гласуване в чужбина, ще бъдете заличени от списъците в България. Затова си предвидете къде ще сте през октомври.

    През последните седмици се породи притеснение, че консулствата трябва да искат изрично разрешение от държавите за изборите. При това срокът беше утре, а тези представителства, които попитахме, не бяха дори чували, че трябва да пращат молби. Николай Младенов обаче ме увери в Twitter, че няма такъв проблем и преглеждат къде въобще е нужно такова разрешение. Друга точка, която интересува гласуващите в Германия е, че това са президентски избори, така че няма ограничение за секциите. Напомням, че при изборите през 2009-та можеше да отваряме секции само в консулства и посолства, но ограничението беше само за парламентарни избори. Сега, ако познавате 100 човека в града, където живеете, започнете да събирате декларации и заявете желание за отваряне на секция. Това се отнася не само до Германия, а за всички страни. Стига да има достатъчно желаещи на дадено място, Външно са задължени да осигурят удобство на гласуване. Тъй като няма поле в декларациите в кой град иска да гласува даден човек, ще е добре инициаторите да ги съберат всички 100 декларации и така да ги подадат. Препоръчвам също така да се информирате за ограниченията в дадена държава и да говорите предварително с посолството ви, за да няма неясноти и изненади. Ако имате проблеми с местния консул или посланик, свържете се в Външно – доста са отзивчиви. Ето ги и във Facebook, където също отговарят.

    За съжаление нещо, което тихомълком беше изметено под килима, беше темата за електронното гласуване. Макар да беше включено като възможност в закона, оправданието за тези избори беше, че няма техническо време да се осъществи. Не става ясно обаче за кои избори ще има такова време и дали ще има реална възможност да се използва от българите в чужбина. Ако се налага няколко седмици преди вота да се получават паролите лично, значи за почти всички емигранти то би било недостъпно. Надявам се за следващите парламентарни въпросът да е уреден.

    Както и предишния път, и сега ще събираме снимки и клипове на желаещи да гласуват. На картата ще отбелязваме секциите за гласуване и ще поставяме снимките на хора подкрепящи изборната активност. Ако имате информация за нова секция, ако искате да организирате създаването на такава или търсите най-близкото място за гласуване, пишете ми в коментарите и ще добавя информация. Същото се отнася до снимки и видео. Новини за изборите може да намерите на сайта на ЦИК, в групата на „Гласуване без граници“ или в блога ми. Обещавам да пускам новини, когато има нещо интересно.“

  2. Очакваме Ваши въпроси, забележки и коментари. Консулството в Чикаго е информирано за тази тема. При сериозни сигнали и питания, ако е необходимо ще уведомим и Министерството (МВнР).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *