Home » Авторски страници, Е-Списание

Важна анкета касаеща българите в чужбина

2011.06.20 4 коментара
Spread the love

Омбудсманът на Р.България стартира анкета за участието в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина

Като част от изпълнението на поетия в Становището му от 28.05.2011 г. ангажимент за предизвикване на обществен дебат по въпроса за участието в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина, националният омбудсман стартира анкета, която да обобщи мнението на българските граждани по темата. Тя е публикувана в страницата на омбудсмана в интернет (www.ombudsman.bg) и в нея са включени следните въпроси:

1. Трябва ли българите с двойно гражданство да имат пасивно избирателно право, т. е. да могат да се кандидатират и да бъдат избирани за народни представители?

2. Трябва ли да има отделен избирателен район (или райони) за българите, които живеят в чужбина?

Всеки български гражданин може да попълни въпросника и да го изпрати на адрес: [email protected], независимо от това дали живее в България или извън пределите й. Ако желае, всеки може и да мотивира своите отговори.

Анкетата не е анонимна, но попълнената от Вас информация няма да бъде публикувана и ще бъде използвана единствено за статистически цели.
Име: …………………………………………………………………
Гражданство: ………………………………………………………
Местожителство: ………………………………………………….

Анкетата можете да изтеглите от тук (линк).

Анкетата е отворена за попълване от 20 юни 2011 г. до 20 юли 2011 г. Резултатите от нея ще бъдат обобщени от експерти в институцията на омбудсмана. Данните ще бъдат обсъдени по време на дебат за участието в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина, който ще бъде организиран от омбудсмана на Република България в началото на м. септември 2011 година.

Редакцията на Eurochicago.com, която още от  предишните избори повдига и следи повечето важни дискусии по темата (вижте например някои публикации тук), призовава читателите на сайта да се включат активно в анкетата.

Резултатите от една подобна наша анкета от преди година може да намерите тук ..

4 коментара »

 • Наблюдаващ said:

  Защо анкетата не е публична да се знае поне с инициали, кога и кой за какво е гласувал?
  Така както е направено резултатите могат да бъдат подменени.
  А може би това е смисълът 🙂

 • Лила said:

  За да облекчим Цв.Цв. в картотекирането ли? 🙂

 • edname4ta said:

  Кодексът ЗАТВАРЯ още по-здраво изборите за гражданите и прикрива това с чоплене по периферни дефекти.
  Гражданите ги няма в ЦИК и РИК и са блокирани с високи депозити и др. бариери в издигането на независими кандидати.
  Омбуто се прави на глух по тези проблеми и специалните писма до него за тях.
  Българските граждани в чужбина трябва да гласуват по последната си адресна регистрация – няма район “чужбина”. Двойните – само активно.

 • Гаврилов said:

  Аз като видях анкетата, първо се зарадвах, после започнах да мисля и вече се колебая дали да изпратя моя отговор. Ето защо. Заглавието на анкетата е следното

  „Участие в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина”

  Очевидно е, че 99,99% от емигрантите не се интересуват да станат депутати. Защо тогава това заглавие? Ние просто искаме да имаме същите права, като българите в България, които също на 99,99% не се интересуват да участват пряко в управлението на страната.Ако целта е да ни представят за онези, които “искат да управляват от Чикаго или Одрин” : не благодаря. Ние никога не сме искали това.

  От заглавието се подразбира, че отговора на въпрос N°1 , “дали трябва да ни управляват от чужбина” е очевидно НЕ.
  От анкетата се подразбира също, че втория въпрос е свързан с първия. Наистина, който иска да бъде депутат, трябва да има и избирателен район. Значи отговора и на втория въпрос е НЕ.

  Това си е обаче тънка манипулация. Нищо не пречи ние да имаме избирателен район в чужбина, пък там да се кандидатират българи живеещи където си искат (в България или другаде) но само с българско гражданство. Това хитрушата-Омбудсман предвидливо не е обяснил. Вървете сега обяснявайте, че нямате сестра.

  Според мен тази анкета ще послужи само за едно: да видим до каква степен Омбудсмана се ползва с народното НЕдоверие. Я събере 100 отговора я не.
  Имам предложение към Еврочикаго : анкета за ползата от Омбудсмана в България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.