Home » Авторски страници

Ние питаме, ние си отговаряме

2011.10.27 2 коментара
Spread the love

Автоинтервю на  кандидат за президент на Република България ни бе изпратено от неговия екип вместо отговор на въпроси, зададени от читатели на Eurochicago.com

По повод изборите, проведени на 23 октомври 2011 г., редакцията на Еврочикаго се обърна към някои от кандидатите за президент на Република България с въпроси, които бяха изпратени от читатели, живеещи в различни държави по света. Първа им отговори г-жа Меглена Кунева, а след нея-  Кр. Каракачанов,  доц. Атанас Семов,  Румен Христов и кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин.
В редакцията очаквахме и отговорите на Росен Плевнелиев от ГЕРБ. В продължение на повече от месец ни бе обещавано, че ще ни бъде отговорено,  но само  2-3 дни преди датата на изборите от щаба му ни съобщиха, че се извиняват, но поради заетост не са успели да намерят време.

.
Тези дни между първия и втори тур отново се обърнахме към кандидат-президента със следния имейл:

Уважаеми г-н Плевенлиев,

Този път се обръщам директно към Вас, а не към PR-те Ви и Отдела за връзки с обществеността, както правих в продължение на два месеца.
Още веднъж моля да отговорите на девет не особено трудни, но според нас важни за един бъдещ президент въпроси. Те са събрани от редакцията на Еврочикаго след допитване сред българи от пет континента, и от Вашите отговори на тези въпроси ще проличи отношението Ви към емигрантите и цялата диаспора. Смятаме, че отговорите са необходими за българите зад граница, тъй като досега в медиите почти не се откриват Ваши писмени послания към над 4,5 млн. българи, живеещи извън пределите на страната.
Искам и да Ви напомня, че ако бяхте избиран само в Чикаго, Вие щяхте да спечелите още на първия тур. Всички тези мои съграждани, гласували за Вас, заслужават да получат отговорите Ви и да разберат, че някой в управлението на България мисли за тях.

Приложени изпращам Ви нашите стандартни въпроси, на които бяха любезни да ни отговорят не само Вашите основни конкуренти от първия кръг г-н Калфин и г-жа Кунева, но и други кандидат-президенти.
( Линк: https://www.eurochicago.com/2011/07/izbori-2011/ )
Бих искал да добавя още един въпрос, предизвикан от събитията през последните дни, свързани с решения за бюджета за следващата година.
С правомощията и лостовете, които ще владеете след изборите, ще гарантирате ли самостоятелност и независимост на обществените медии в България?
И в този контекст:
Бихте ли предприели стъпки срещу орязването на бюджета на Българското национално радио, което спазва строга финансова дисциплина и не само според нас е медиен лидер, обърнат в най-голяма степен и към българите в чужбина с различните си предавания и програми?

Ако досега не сте отговорили на въпросите на Eurochicago.com, понеже не Ви е била известна тарифата ни, искам да подчертая, че ние нямаме тарифа и при нас отговорите са безплатни.
Нещо повече, до днес ние сме отказвали на всички партийни предложения за съфинансиране. А за да сме напълно независими, нямаме нито една реклама на сайта си – с изключение на банер на фирмата, грижеща се за дизайна му. Не нас визираха наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които посочиха, че на тези избори почти е липсвало независимо отразяване на кампаниите в медиите и равностойни условия за опонентите.

Ето защо, ако евентуално не получа отговор, ще приема липсата на такъв от Ваша страна като нежелание да се явите в медия, която не осигурява медиен комфорт по дефиниция.

С пожелание за здраве и успех,
Петър Стаматов (Еврочикаго)”

На това писмо дойде следният отговор:

„Уважаеми г-н Стаматов, поради засиления интерес от българските медии в
чужбина, разработихме специално интервю с г-н Плевнелиев за българските
медии по света. Изпращаме го и на Вас. Моля да ни извините за неудобствата
до този момент, но поради натоварения график на президентската двойка в
цялата страна, не успяхме да удовлетворим вашето желание и предложение.

Лека работа!
Никола Николов”
[email protected]

——————

Публикуваме приложеното в имейла интервю, в което въпросите и отговорите са написани от щаба на г-н Плевнелиев . В него блестят въпроси от рода на:

– След броени дни е балотажът, имате ли стратегия как да привлечете избирателите на Ваша страна?
– На първия тур беше отчетена по-висока избирателна активност от предходните президентски избори, не Ви ли притеснява, че на балотажа по-малко хора ще излязат да гласуват?

Оригиналът на интервюто може да изтеглите от тук:  Plevneliev_interviu_bg_medii_chujbina (Word файл).

—————

За да улесним потенциалния бъдещ президент на България и неговия екип, преди малко ние изпратихме облекчен вариант на въпросите, както може да видите от писмото ни до г-н Плевнелиев приложено по-долу.  Според нашите експерти, на един подготвен интелигентен човек ще са необходими не повече от 5 мин.,  за да отговори на поставените питания. Това ще е и малка проверка за неговия ПР отдел, от която ще се разбере дали отделът ще защити името Public relations/Връзки с обществеността, или по-скоро имитира подобни връзки.

“Г-н Плевнелиев, изпращам Ви почти същото интервю от преди 2 месеца, но този път под формата на анкета, в която можете да отговорите на повечето от въпросите само с „Да“ или „Не“. Този съкратен вариант отнема около 5 минути, за да се попълни. Изпращам Ви го, за да Ви спестя време, като предварително Ви благодаря за диалога  с българите зад граница.

Въпросите са следните, като Ви моля да отговорите на тях с не повече от 1-2 изречения. (За предпочитане са ясните заявления „Да” или „Не”.)

1. Подкрепяте ли въвеждането на гласуване по интернет в страната и в чужбина?
2. Ако имате положително мнение за електронното правителство, напишете срока в месеци – след колко време бихте настоявал то да заработи?
3. Избройте 5 от Вашите главни национални приоритети.
4. Смятате ли, че на България е необходима нова национална доктрина за българите зад граница и ако е така, избройте 3 точки, които тя задължително трябва да включва.
5. Смятате ли, че България трябва да предостави институционална връзка на българската диаспора с нацията, която да осигури нейната представителност в обществения живот?
6. Подкрепяте ли създаване на Национален съвет за българите в чужбина, както предвижда законът, приет 2000 г. и неспазен до днес?
7. Бихте ли подкрепил отпадането на конституционната забрана български граждани с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители и в президентски избори?
8. Отсъствието на поименни листи или независими кандидати в чужбина лишава практически от представителност в Парламента над един милион български граждани. Бихте ли подкрепил обособяването на избирателен район „Чужбина“, в който да се регистрират партиини кандидатски листи и независими кандидати, както в районите в страната?
9. Ще се съгласите ли, че е необходима реформа в Държавната агенция за българите в чужбина?
10. С правомощията и лостовете, които ще владеете след изборите, ще гарантирате ли самостоятелност и независимост на обществените медии? И в този контекст – бихте ли предприели стъпки относно орязването на бюджета на Българското национално радио, което (не само според нас) е медиен лидер, обърнат в най-голяма степен и към българите в чужбина с различните си предавания и програми?
11. Ще назначавате ли за дипломатически представители в чужбина и за съветници лица с доказана принадлежност в миналото към Държавна сигурност?
12. И накрая добавете Вашето послание към българите зад граница.”

Уважаеми читатели, ще очакваме отговорите на кандидат-президента и ще ви запознаем с тях в момента, в който ги получим.

—-

27 октомври 2011 г.

11:30 ч. БГ време

=============================================Получихме отговорите от г-н Плевнелиев.  Предоставяме ви ги без забавяне, тъй като до втория тур остават по-малко от 48 часа. Считаме , че вече може да променим заглавието “Ние питаме, ние си отговаряме”, но понеже така е придобило известност, ще публикуваме отговорите в нова тема и с ново заглавие.

1. Г-н Плевнелиев, подкрепяте ли въвеждането на гласуване по интернет в страната и в чужбина?
Категорично подкрепям и ще работя българите да имат тази възможност.

2. Ако имате положително мнение за електронното правителство, напишете срока в месеци – след колко време бихте настоявал то да заработи?
За електронното правителство съм говорил много и едва ли има по силен привърженик от мен. Включил съм го дори във визията си за президентската институция. Нещо повече – в МРРБ работихме много по този въпрос и министерството и Агенцията по кадастър ще са едни от първите администрации, които ще имат изцяло електронни услуги. Конкретно на въпроса ви – ако можеше веднага, но уви надявам се след не повече от 12 месеца.

3. Избройте 5 от Вашите главни национални приоритети.
Националният приоритет е България да стане добро място за живот – това е главната ни цел. А конкретно – цялостна дългосрочна икономическа програма, която да се изпълнява в достатъчно дълъг период, а не всичко да започва отначало на всеки 4 години. Преосмисляне на инвестиционната политика и насочване на усилията за инвестиции в сектори с висока добавено стойност, в „зелени” проекти, в индустрията, свързана с човешкото здраве. Енергийна ефективност – огромен приоритет – не нови мощности, а „умни мрежи”, нови технологии и възобновяеми източници. Регионално развитие – като започнем от инфраструктура и осигуряване на комуникативност между регионите, преминем през хуманна градска среда и завършим с регионални бизнес платформи. Образование – това е най – голямата инвестиция през периоди на криза, а и бъдещето принадлежи на тези, които овладеят новите технологии. Екология – всеки проект, план или стратегия да се преценява как се отразява на околната среда. Правова държава, законът над всички и институции на съдебната власт, на които хората вярват, защото са справедливи. Това е гаранция за всичко останало. Тук не стана много като анкета, но няма как, а има и още като здравеопазване, социална политика, култура – 20 години лошо управление доведоха до там, всичко да има приоритетен характер!

4. Смятате ли, че на България е необходима нова национална доктрина за българите зад граница и ако е така, избройте 3 точки, които тя задължително трябва да включва.
Категорично. Аз го казах от самото начало на кампанията ни, а и на мен тази тема ми е много близка – бил съм българин зад граница. На първо място българите зад граница трябва да са реален участник в обществено-политическия живот. Трябва България да се възползва от различният опит на нашите сънародници, придобит при динамичната среда в чужбина. Да се подобри качествено системата на „обслужване”, което им осигуряват нашите мисии – не приемам, че хора, които се справят с далеч по-тежката околна среда на чужда държава, трябва да срещат основните си и често неразрешими проблеми в българските представителства. Не приемам, че през 21 век е валидно гурбетчийското схващане за „емигрант”. Най-общо България трябва да насърчава, да подпомага и да се гордее с успехите на всеки българин зад граница. Да се учиш в чужбина, да работиш и успяваш в чужбина не е лошо, то носи само ползи за страната.

5. Смятате ли, че България трябва да предостави институционална връзка на българската диаспора с нацията, която да осигури нейната представителност в обществения живот?
Да, аз Ви отговорих на това по-горе. Двупосочна връзка обаче – да използваме опита и да подпомагаме успеха.

6. Подкрепяте ли създаване на Национален съвет за българите в чужбина, както предвижда законът, приет 2000 г. и неспазен до днес?
Вече сме започнали работа по цялостна нова стратегия, защото създаването на един орган, макар и да не е лошо, няма само по себе си да даде този резултат, който очакваме. Трябва различна визия и друга посока на работата и отношението на всички институции – това е по-силно. Иначе за съвета да, но без нова стратегия и конкретни планове, няма да получим цялостен резултат.

7. Бихте ли подкрепил отпадането на конституционната забрана български граждани с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители и в президентски избори?
Тук мнението ми е по-различно. За народни представители съм съгласен, тук трябва да отчетем, че не само България, а светът е различен в сравнение с 1991 г. За президент обаче си мисля, че не случайно подобен род изисквания стоят дори и в най-демократичните законодателства. Не защото да имаш двойно гражданство е лошо. Все пак считам, че именно по тези глобални дискусии ни е необходим общонационален дебат, в който да се чуят всички за и против.

8. Отсъствието на поименни листи или независими кандидати в чужбина лишава практически от представителност в Парламента над един милион български граждани. Бихте ли подкрепил обособяването на избирателен район „Чужбина“, в който да се регистрират партиини кандидатски листи и независими кандидати, както в районите в страната?
При организацията на изборите в чужбина имаме сериозен опит вече. Веднъж броихме гласовете в конкретен район в страната, друг път самостоятелно. И двата подхода не дават убедителен резултат. Не знам дали и обособяването на избирателен район ще бъде добро. Ако това се съчетае с въвеждане на електронно гласуване – да, ако имаме възможност да поставим избирателите в чужбина в равни условия, също. В противен случай ще се окаже, че огромният брои представители на избирателите в чужбина ще са от една политическа сила и то забележете с основна представителност в само една държава. Вижте резултатите от 2009 г. Не мисля, че това отразява представителството на българите по целия свят.

9. Ще се съгласите ли, че е необходима реформа в Държавната агенция за българите в чужбина?
Ще се съглася. Доста свои аргументи вече споделих в тази посока.

10. С правомощията и лостовете, които ще владеете след изборите, ще гарантирате ли самостоятелност и независимост на обществените медии? И в този контекст – бихте ли предприели стъпки относно орязването на бюджета на Българското национално радио, което (не само според нас) е медиен лидер, обърнат в най-голяма степен и към българите в чужбина с различните си предавания и програми?
За обществените медии е особено важно да бъдат свободни и обективни, защото се финансират основно с нашите пари. Аз ще съм допълнителен гарант за това. Бюджетът на държавата, особено когато парите не стигат е болна тема, съгласен съм, но няма сектор, в който да не трябват още средства. За това трябва икономическа програма, инвестиции, които носят приходи.

11. Ще назначавате ли за дипломатически представители в чужбина и за съветници лица с доказана принадлежност в миналото към Държавна сигурност?
Категорично не. А назначените ще отзова.

12. И накрая добавете Вашето послание към българите зад граница.“
Първо да се извиня, че толкова Ви забавих отговора. Извинете ме! Аз много се надявам на активността на българите зад граница, не просто защото все още се възприемам донякъде като такъв, а защото знам стойността на този вот. Вие сте хора, които сте успели при трудни условия, но това ви е дало доста повече хоризонт. Вас не трябва да ви убеждавам, че да имаш пътища е важно, че без правила, държавата не работи, че гражданското общество, когато е активно може да задава програмата на политиците. Затова бъдете активни. Не може въпросът за това кой ще е държавният глава, кой ще представлява България пред света да се решава без вас!

28.10.2011 – 14:30 ч.

Plevneliev

2 коментара »

 • Иван Митев said:

  Въпросите са уместни и интересни. Би ми било интересно да чуя отговорите на г-н Плевнелиев, но и на г-жа Попова (тя все пак не е безгласна буква).
  Но нека гледаме реално на нещата! Ако българите в Чикаго били избрали г-н Плевнелив, то той щял да спечели още на 1-ви тур. А всички гласове от САЩ са 2467 според МВнР (колкото едно голямо село).
  Българите зад граница далеч не са 4,5 млн, а може би около 1 до 1,5 млн души.
  Трябва незабавно да се въведе електронно гласуване, както и да се отвори нов избирателен район – чужбина, за да се защитават и нашите интереси.

  Желая ви успех!

 • Лила said:

  Никога той няма да отговори на такива въпроси :-), защото ще влезне в ДЪЛБОКО, НЕПОПРАВИМО ПРОТИВОРЕЧИЕ с “Бащицата” си, дето го разнася да го показва по цирковете в малкото джобче на сакото си. Той не е независим човек. Това трябва да е ясно на всички.
  Жалко, че нивото в Чикаго е такова. Досега не знаех.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.