Home » Избрано

До пълното им отказване

2011.10.09 Няма коментари
Spread the love

Коментар на “Дневник” по повод организацията на изборите за българите в чужбина

Българите, живеещи в чужбина, се оплакаха за пореден път от Министерството на външните работи покрай организацията на изборите за президент. Те сигнализираха, че институцията е нарушила правото на защита на личните данни на 36 080 души, като е публикувала на сайта си имената и постоянните им адреси.

Освен това сайтът bivol.bg разкри, че от списъците се виждало ясно, че 1536 заявления за гласуване в Турция са фалшиви, тъй като имало дублиращи се имена и адреси.

Една от най-важните задачи на управляващите от ГЕРБ при писането на Изборния кодекс беше да пресекат възможностите за манипулации. Оказва се обаче, че кодексът не разреши проблемите. Ако наистина имената на турските изселници се дублират, може да се каже, че механизмите за измама даже са се усъвършенствали.

И ако доскоро изселниците биваха разхождани с автобуси, за да гласуват два пъти по постоянен и настоящ адрес, с дублирането в списъците процедурата явно е станала “по-икономична”.

Не е ясно дали ЦИК или прокуратурата ще реагират.

Досега българи се оплакваха, че са били подведени за броя необходими заявления за откриване на секция в град с почетно консулство, че много заявления са били отхвърлени заради технически грешки в адресите, независимо че посочените ЕГН-та са верни, и т.н. Случващото се досега показва, че за едни българи зад граница някой очевидно се грижи (като изселниците в Турция), а за други, чиито гласове партиите са пресметнали като нерешаващи – да се оправят.

Най-лесно е, разбира се, вината да бъде прехвърляна върху “неинформираните” емигранти. Който обаче си е имал вземане даване с български дипломати в чужбина, знае за какво качество на услугите става дума – създаване на затруднения на гражданите до момента на пълното им отказване да се обръщат към посолството. А в случая – да гласуват.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.