2024-04-19

2 thoughts on “Росен Плевнелиев е новият президент на Република България

  1. Коментар на политолога Огнян Минчев на резултата от изборите:
    ДПС вече не е посредник, ГЕРБ – нов феномен
    От резултата от президентските избори става ясно, че ДПС до голяма степен изгуби своя характер на посредник, коментира политологът Огнян Минчев пред БНР.
    За първи път от 20 години се избира президент без подкрепата на движението, но с подкрепата на част от българските турци и мюсюлмани, е аргументът на Минчев.
    От друга страна обаче, не е сигурно, че става дума за изтласкване на ДПС от смесените региони. По-скоро ГЕРБ успя да заеме позиции в райони, които досега не са били завоювани от политическа сила, различна от ДПС.
    Партията на Ахмед Доган остава много значима политическа сила, но губи до голяма степен своя характер на посредник и се превръща в устойчива политическа сила в лявоцентристкия политически спектър, смята Минчев.
    От друга страна, политологът коментира, че сме свидетели на нов политически феномен в България – ГЕРБ.
    „Когато се появи ГЕРБ, всички мислехме, че това е популистки феномен, и аз лично не се отказвам от това определение, но той е по-особен“, коментира Минчев.
    Особеното е, че популярността на партията не изчезна при първите трудности – това са третите национални избори, в които ГЕРБ побеждава.
    „Очевидно е, че става дума за нещо повече, отколкото харизмата на Бойко Борисов, въпреки че тя играе важна роля“.
    По-скоро има припознаване на голямата част от избирателите на това, което е политическият стил на ГЕРБ.

  2. „Около 71% от избирателите, които са се определили като етнически турци, са гласували за Ивайло Калфин, а 29% за Росен Плевнелиев, според данни на МБМД от екзит пола на балотажа. При ромите положението е подобно – 61% от тях са гласували за Калфин, а 39% за Плевнелиев. При българите резултатът е 60% на 40% в полза на кандидата на ГЕРБ.
    Според данни на агенция „Алфа Рисърч“ електоратът на ДПС не е излязъл да гласува масово на втория тур на вота „2 в 1“, проведен тази неделя. Гласували са близо 290 хиляди избиратели на ДПС, макар че очакванията са били за около 350 хиляди.
    На 30 октомври в Кърджалийско, където е бастионът на Доган, избирателната активност беше едва 26%, много по-ниска в сравнение с първия тур.”

    Информация на Аctualno.com.

    „Днес кампанията не свършва, а тепърва продължава и пак ще си говорим след две години. Това заяви кандидатът за вицепрезидент на БСП Стефан Данаилов в неделя вечерта, след като призна победата на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова.
    Левицата е в подем, коментира кандидат-президент на БСП Ивайло Калфин, според когото на следващите избори левицата има всички основания да потърси убедителна победа.
    Калфин и Данаилов заявиха, че БСП запазва и дори повишава позициите си в политическото пространство.”

    Из материал на Mediapool

    „ГЕРБ печели изборите в общините Смолян, Велико Търново, Ямбол, Перник, Пловдив и губи в Хасково, сочат данните от екзит пол на „Сова харис“.

    Николай Мелемов (ГЕРБ) печели изборите за кмет на община Смолян с 54,2 % срещу 45,8 % за Дора Янкова (БСП).

    Даниел Панов (ГЕРБ) печели изборите за кмет на Велико Търново на балотажа. Панов получава 53,7%. Николай Илиев (БСП) получава 46,3%.

    Георги Славов (ГЕРБ) печели изборите за кмет на Ямбол с 60,1% на балотажа.

    Кирил Йорданов (ГЕРБ) печели четвърти мандат като кмет на Варна с 58% от гласовете.

    В Стара Загора кандидатът на ГЕРБ печели с над 73%, а този в Благоевград с над 60%.

    Ирена Соколова (ГЕРБ) печели изборите за кмет на община Перник. Соколова получава 51,8 %, а досегашният кмет Росица Янакиева (БСП) – 48,2%.

    Иван Тотев (ГЕРБ) печели изборите в община Пловдив с 50,9%. Досегашният кмет Славчо Атанасов (ВМРО – НИЕ) получава 49,11%.

    Георги Иванов спечели следващ мандат като кмет на община Хасково. Иванов, който е кандидат от Коалиция за Хасково срещу кандидата на ГЕРБ, печели изборите с 57,8 %.

    Пламен Стоилов от ГЕРБ печели изборите в Русе с 60%.

    В Сливен според прогнозните данни на МБМД също води кандидатът на левицата Йордан Лечков. Според предварителните резултати на „Галъп“ с 49,8% обаче той губи кметския стол.

    Враца по данни от 18.00 часа кандидатът на ГЕРБ Петя Аврамова води с 53,4 процента пред Николай Иванов, издигнат от инициативен комитет, който има 46,6 процента, сочат данните на „Галъп“.

    В Плевен се наблюдава истинска битка, коментират от МБМД. Там води кандидатът на ГЕРБ с 51% срещу 49% за Найден Зеленогорски, така че ще трябва да се изчака паралелното преброяване на гласовете в ОИК.

    Във Враца също има остра битка. Кандидатът на ГЕРБ води с 50,5% пред кандидатът на БСП, който получава 49,5%.

    В Ловеч везните накланят на страната на БСП. Досегашният кмет Минчо Казанджиев има 52,5%, а кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова има 47,55.

    В Сливен се очертава Йордан Лечков да загуби кметското си място, като Кольо Милев получава 55,2 %. За Лечков са гласували 45,5%, сочат данните на МБМД.“

    По информация на Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *