Home » Авторски страници

Кандидатът за президент Атанас Семов към българите в чужбина: “Обичайте България, въпреки безобразията на политиците й!”

2011.09.29 11 коментара
Spread the love

По повод предстоящите избори на 23 октомври 2011 г. редакцията на Eurochicago.com се обърна към някои от кандидатите за президент на Република България с въпроси, които бяха изпратени от читатели, живеещи в различни държави по света. Първа ни отговори г-жа Меглена Кунева, а след нея – г-н Красимир Каракачанов. Днес ще Ви запознаем с отговорите на  доц. Атанас Марков Семов – кандидат за президент на РБ от политическа партия “Ред, законност и справедливост” (РЗС).

Atanas_Semov_ActualnoCOM


Уважаеми г-н Семов, България вече повече от 20 години преживява най-тежката демографска криза след възстановяването на българската държавност през 1878 г. Какви са основните причини и как смятате да се преборите с тях – какво ще предприемете, ако спечелите изборите?

Тези 20 години управляваха политически субекти, създадени задкулисно, в резултат на определени интереси – икономически и подземни, които станаха възможни заради конституцията на прехода, която позволи всичко това. Тя позволи този безконтролен грабеж и все по увеличаваща се корупция. В резултат на което българите живеят по-лошо. Днес хората в България живеят по-зле отколкото преди 20 години, желанието да напусната страната от българите е по-голяма отколкото беше преди 20 години, образованието е много по-разсипано, даже пренебрегнато, презряно от държавата, отколкото беше, когато и да било в историята на България. Гладуващото население на България оцелява физически единствено благодарение на пристигащите от чужбина от Европа и Съединените щати финансови средства от децата и внуците, които са напуснали родината. На първо място сме в Европа по очаквания и желание за напускане на страната като 32 % от населението са казали, че ако могат, биха напуснали страната без да знаят къде ще отидат, където и да било. Навън.
Никога в България не е имало такава открита война срещу интелигенцията, каквато се води в последните две години от днешното, ще го кажа категорично, най-неграмотно и най-безпросветно правителство. Въпросът не просто да сменим един избраник с друг, а да използваме повода да започнем да сменяме целия модел на държавата, защото той е в основата си сгрешен. Той е създаден така, че да прилича на европейски и на модерен и демократичен, а всъщност да позволява този зловещ 20-годишен криминален преход, в резултат на който огромната част от българите живеят все по-зле и затова избират да напуснат България. Необходими са опростени процедури за референдуми по основни въпроси, премахване на всички имунитети, намаляване на броя на депутатите, механизъм за отзоваване на всички изборни длъжности и бързи процедури за вкарване на корумпирани политици в затвора по американски модел. Трябва да създадем конституционен модел, който да ангажира българина в решаването на неговите собствени проблеми чрез референдумна демокрация, който да даде задължителна преднина на образованите му водачи, които днес, заради правилата на политическата демокрация винаги или почти винаги са изтикани встрани, и модел, който да позволи свободна, дишаща с отворени гърди смела стопанска инициатива, към която българина е бил винаги предразположен, защото той беше и все още е, убеден съм, работлив човек, ако му се даде малко стимул и малко свобода.

Смятате ли, че България трябва да има нова национална доктрина за българите зад граница и какво е най-необходимо да включва тя?

Необходима е нова национална стратегия за българската диаспора в чужбина, основана на разбирането за нацията като система от общи ценности, която да определи дългосрочната политика към нашенци зад граница. На преден план трябва да стоят и въпросите за поддържането на устойчиви връзки с българските общности в чужбина, да се прилагат последователни действия за защита на правата на българските граждани, пребиваващи и работещи в други държави, и да се проучат основно проблемите, пред които е изправена българската емиграция. Като начало трябва да се създаде механизъм за преброяването на българите зад граница, да се отчете в кои райони диаспората е най-голяма и съобразно това да се разпределят усилията на държавата. За съжаление, не виждаме как това може да се случи скоро, тъй като на управляващото мнозинство му липсва визия за справяне на проблемите на българите в страната, да не говорим за тези в чужбина.
Държавата е длъжница на българите в чужбина. Законодателството по въпроса е хаотично и объркано. За нашенците трябва да се грижат твърде много институции -Агенцията за българите в чужбина, външното, културното и образователното министерства, агенцията за младежта и спорта. В работата им липсва ролята на координатори затова е необходимо да се създаде национален център за имигрантите, който да бъде финансиран от държавата. Самата Агенция за българите в чужбина също трябва да получи подобаващо за ролята си финансиране. Части от бюджетния излишък трябва да бъдат похарчени за привличането на българите от чужбина, като им се осигурява начален старт за живота у нас.

Смятате ли, че България трябва да предостави институционална връзка* на българската диаспора с нацията, която да осигури нейната представителност в обществения живот?

Никой не бива „да връща” или „да спира” никого – достатъчно е държавата да стане толкова обичана, колкото Родината и един от начините това да се случи е сънародниците ни да усетят, че са част от обществения живот. Проблемът с връщането на българите от емиграция, разбира се, е много сложен и с много измерения, но като начало е задължително посолствата и консулствата на България да престанат да бъдат символ на безхаберие и мързел. Време е властта в София да вземе спешни мерки, защото простата сметка показва, че 50 хиляди българи всяка година напускат страната, докато подадените молби за наше гражданство са едва 12 хиляди. Старата емиграция, която не би се установила да живее в България, би била една чудесна лобистка структура за родината, по примера на арменската, гръцката, полската общности по света. За целта обаче е необходима сериозна работа на българските дипломатически представителства, които все още остават непрестъпни крепости за сънародниците ни.

Бихте ли подкрепили обособяването на избирателен район “Чужбина”, в който да се регистрират партийни кандидатски листи и независими кандидати както в районите в страната?

Сегашната ситуация, при която гласовете на българите в чужбина се преливат към гласовете, подадени в страната, обезсмисля вота и обезкуражава българските граждани зад граница, а от друга страна деформира вота в РБ. Отсъствието на поименни листи или независими кандидати в чужбина лишава де факто от представителност в Парламента над 1 млн български граждани.

Според „Ред, законност и справедливост” промените в изборното законодателство трябваше да бъдат поставени на широк обществен дебат още в края на миналата година, и то в контекста на принципно нови конституционни текстове, свързани с основното човешко право в условията на демокрация, за да могат да се отчетат всички „за” и „против” предлаганите промени, включително и възможността да се регистрират листи и независими кандидати в 32 МИР „чужбина”.
Идея на РЗС от преди години е гласовете от чужбина да не бъдат насочвани към определен избирателен район в България, а да се отчитат като гласове в отделен МИР „чужбина”. Нещо повече, като се има предвид броят на българските избиратели зад граница, би било правилно тези райони да са не един, а два, дори повече.

Въпросът за участието на български граждани с двойно гражданство в политическия живот на страната е предмет на обществена дискусия**, инициирана от омбудсмана К. Пенчев. Как се отнасяте към конституционната забрана тези наши сънародници да се кандидатират за народни представители и в президентски избори?
Днес напълно чужд гражданин, стига да е с гражданство на страна от Европейския съюз (ЕС), може да е общински съветник или български евродепутат, но български гражданин по рождение, имащ и друго европейско гражданство, не може да е народен представител.

Примерът, който давате, е едно от многобройните доказателства, че в българското законодателство има сериозни противоречия и недостатъци. Те са толкова дълбоки, че то не може да бъде модернизирано с отделни промени, вкл. и на конституционни текстове. Принципната позиция на „Ред, законност и справедливост” е да бъде изработена и приета нова конституция на Република България. Сега действащият основен закон беше приет при определена, отдавна отминала политическа конюнктура, и още тогава беше съставен умишлено лошо. Той е един от основните причини за хаоса в законодателството, за парализата на съдебната система, за редица други проблеми, в т.ч. и с избирателното право. С приемането в ЕС България навлезе в нов, съществено различен етап от историята си и има нов статут на държавността. Практически невъзможно е държавата да работи адекватно на новите условия със стар, изчерпал възможностите си основен закон. Необходимо е преучредяване на държавата и изграждането й отново по нов демократичен модел, като се започне от основата на държавата – конституцията.
Действащата конституция е удобна на сегашните управляващи и т.нар. „политически елит”, който се самовъзпроизвежда вече две десетилетия, и естествено не е заинтересован да се променя статуквото. Реално демократичен изборен процес и край на изборните манипулации в България може да има само на базата на нов основен закон.

Какво е Вашето мнение за гласуването по интернет и за електронното правителство?

Считаме, че гласуването по интернет е удобен начин за над милион българи в чужбина да упражнят правото си на глас, а би могло и в самата България да привлече към изборния процес младите хора и хората с увреждания, които по принцип рядко стигат до урните. Отношението на РЗС към този модерен механизъм ясно се доказва от факта, че ние имаме опция за електронно членство в партията на нашия сайт www.rzs.bg.
Въпреки това бихме подкрепили инициатива за гласуване на изборите по интернет, само и единствено ако сигурността на вота е абсолютно гарантирана. За съжаление на този етап това е неосъществимо на фона на неспособността на управляващите да интегрират иновационни технологии. Най-пресният пример е гафът с електронната система за гласуване в Народното събрание, която беше широко рекламирана като безотказна и непогрешима, но в крайна сметка се оказа, че много лесно може да бъде манипулирана.
Но има и нещо, което е по-опасно от ниската управленска компетентност и срамната неграмотност на сегашните властимащи. Правителството на ГЕРБ все по-често прибягва до действия, които са пряко нарушаване на демократичните правила и на свободата на личността. Налице е тенденция към авторитаризъм и милиционерски диктат. От чужбина това може би още не се забелязва добре, но в България е съвсем очевидно. Електронният вот е изложен на риска от умишлени фалшификации от страна на правителството в много по-висока степен, отколкото „класическото” гласуване, с писмени документи.
Колкото и да ни е неприятно да си признаем, тъкмо днес България не е готова за избори по интернет – не само и не толкова технически, а най-вече политически. Защото на този етап така още по-силно ще се разрасне търговията с гласове и има реална опасност голяма част от гласовете да бъдат купени, нещо повече – принудени. Това е малко вероятно например в Чикаго, но в България е напълно възможно да речем следното: Местният функционер на една партия убеждава (не с коректни политически аргументи, а с пари или заплахи) даден избирател да гласува за съответната партия, получава съгласието му, но не може да отиде с него в тъмната стаичка и да провери ще си изпълни ли той обещанието. Ако гласуването е електронно, партийните функционери ще могат да висят над главата на избирателя, докато гласува на компютъра в къщи, или в партийния клуб, или на друго неконтролирано място. Така търговията с гласове при сегашните условия в България ще може да се разрасне до размери, нямащи аналог в целия ЕС.

България отделя минимални финансови ресурси за развитие на българската култура и училища зад граница, но дори и тези скромни средства не се използват ефективно. Ще подкрепите ли въвеждането на конкурсно начало при определяне на ръководните служители на Държавната агенция за българите в чужбина? Ще подкрепите ли обективни критерии за финансиране на българските центрове и българските училища в чужбина, като например: брой на обхванатите деца, учебни резултати, икономически принос на емиграцията и т.н.?

Няма да спра да повтарям, че в новата българска конституция образованието трябва да бъде записано като национален приоритет. Свидетели сме на безпрецедентна диспропорция между парите за МВР и за образование и култура. Правителството отделя минимални финансови ресурси за образование и култура не само зад граница, но и в България. Очевидно приоритетите на властимащите са напълно противоположни с тези на българите.
Ключов инструмент за справяне с драматичните проблеми на нацията е образованието и културата, образованието на малцинствата, образованието на всички българи с оглед постигането на конкретна икономическа способност, образованието с оглед намаляване на корупцията и образованието като инструмент за постигането на онази ефективност на законодателството, която е характерна за западната цивилизация. Нещо повече поддържането на българския дух и грижата за българите в чужбина е твърде важна задача, за да бъде оставена на едни назначаеми чиновници, които боравят с твърде съмнителни и непрозрачни правила за финансиране.

В гр. Гоце Делчев се намира Институтът по история на българската емиграция в Америка «Илия Гаджев», бихте ли приели покана да го посетите до изборите?

Разбира се. На 20 октомври ще бъда в града!

Вместо заключение може да добавите Ваше послание към българите зад граница.

Да обичат България, въпреки безобразията на политиците й!

——————————————–

Бележки от редакцията:

* Обществените съвети по държави са първата крачка към създаването на Национален съвет на българите в чужбина (за повече инфо – линк)

**Линк към анкета на Омбудсмана К.Пенчев многократно е сезиран от български граждани, които имат и друго гражданство (включително и чрез отвореното писмо на г-жа Румяна Угърчинска) и тази анкета е подготовка за дебат, в който да бъдат обсъдени проблемите, свързани с участието на българите с двойно гражданство в управлението на страната.

.

11 коментара »

 • Kalina said:

  Ние така си я обичаме България, доценте! Но ти какво търсиш между политиците?

 • Съгласен съм said:

  Много верни констатации, но без желанието на народа не става. А 99% от народа спи дори сега след пожарите на Катуница. Народе?????

 • ГеоргиП. said:

  Българи, не гласувайте, за тези, които ви обещават какво ЩЕ направят, а за тези, които СА НАПРАВИЛИ.

 • Стефан said:

  фикс-идеята на РЗС за нова конституция е напълно нереализуема и безсмислена.
  какво може да промени една нова конституция? нищо.
  проблемът на България не са законите, а тяхното прилагане.
  силно гражданско общество и достатъчно независими медии е това, което липсва на България.

  говоренето, че докато няма нова конституция не може нищо да се реши, е всъщност удобно оправдание за бездействие.

  нека г-н Семов да отговори с какво сегашната конституция пречи, ама съвсем конкретно, да се затвори Лукойл за нарушаване на митническите наредби?
  с какво сегашната конституция пречи да бъде разследван и евентуално осъден Цветан Цветанов за тановгейт? или пък Борисов за чадър над Mишо бирата?
  и т.н. и т.н.

  нова конституция – хайде холан !

 • Любомир Гаврилов said:

  Много нерешително интервю, общи приказки и уклончиви заключения. Съвсем нетипично за “догонващ” кандидат. Ние си мислехме, че г-н Семов ще ни изненада с нещо, имайки предвид амбициите му.

  “Като начало трябва да се създаде механизъм за преброяването на българите зад граница, да се отчете в кои райони диаспората е най-голяма и съобразно това да се разпределят усилията на държавата.”

  Г-н Семов, нима не е известен броя на българите в чужбина? Оценки стоят дори на страницата на ГРАО, да не говорим за “неофициалните” данни на МВнР които си подавахте под масата в Народното събрание (като гласувахте Изборния кодекс). Нека ви припомним пак официалните данни на ГРАО : над 600 000 български граждани към днешна дата имат постоянен адрес в България, а настоящ адрес в чужбина. Какво повече имате да ги броите? Има си конституция, само трябва да се приложи : избирателен район, депуатски места в съитветствие с броя на живеещите, постоянни изборни листи… па който иска да гласува. Как да го обясним по-елементарно?
  Вие правилно констатирате неспазването на конституционните права поне на тези 600 000 българи (а има още толкова, които са неофициално в чужбина!)? Но какво предлагате? Обсъжданията да продължат?

 • Nik said:

  “Тези 20 години управляваха политически субекти, създадени задкулисно, в резултат на определени интереси – икономически и подземни, които станаха възможни заради конституцията на прехода, която позволи всичко това. Тя позволи този безконтролен грабеж и все по увеличаваща се корупция. В резултат на което българите живеят по-лошо.”

  Въпросната “конституция на прехода” не е нищо повече от къс хартия – тя не съществува формално-юридически, както формално-юридически не съществуваше “Народна република България”, а понастоящем – и “Република България”.

  Този въпрос сме разглеждали нееднократно, вкл. и в коментари в този сайт, поради което ще обобщим само с едно изречение:

  България и до ден-днешен формално-юридически (т.е. според Правото, но не и де факто) е монархия; т.нар. “конституция на прехода” в най-добрия случай може да бъде разглеждана като проект на текст за конституция – един от многото такива проекти, предлагани след 1879 г.

  Въпросният “проект на текст за конституция” обаче не просто позволи, а улесни превръщането на България в средоточие на престъпността по всички етажи на властта, но на първо место в икономиката.

  Корупцията стана модел на поведение за всеки, който няма морални задръжки – независимо дали е българин, евреин, грък, арменец или циганин – без разлика дали е тукашен, източен или западен подлец.

  Оформена беше – преднамерено – широка гама от дребна и средна престъпност, зад която удобно се разположиха кукловодите на “прехода” – невидимата непотична номенклатура на партайгеносите.

  Отпаднаха смокиновите листа на т.нар. “социалистически морал” – част от правилата на “социалистическото общежитие”; отвори се необозримо поле за геноциден грабеж над българското население, вкл. и най-вече върху българския народ.

  Така България се оказа на 137-о място в света по удовлетвореност на хората от своя жизнен стандарт – на същата плоскост, на която са разположени и най-изостаналите африкански и азиатски държави.

  И всичко това – в името на демокрацията.

  През всичките тези 22 години демократични партньори на Чичо Сам и на Майка Европа бяха и са геноцидните убийци и грабители на българското национално богатство.

  Автентичните борци срещу комунизма бяха и са тотално маргинализирани, унижавани и унищожавани както от действията на корумпираните български власти, така и от съзнателното бездействие на техните западни демократични партньори.

  Неслучайно проф.Янко Н. Янков-Вельовски назовава обстановката в България не кризисна, а катастрофална; призивът му за хуманитарна намеса на демократичния Запад обаче увисва в безвъздушното пространство на тоталната корупция Изток-Запад (мимикрираща под претекста за “политическа коректност”).

  “Най-пресният пример е гафът с електронната система за гласуване в Народното събрание, която беше широко рекламирана като безотказна и непогрешима, но в крайна сметка се оказа, че много лесно може да бъде манипулирана.”

  Този пример е повече от показателен за безправието, паразитиращо в самия “мозъчен тръст” на България – Народното събрание.

  Как да разсъждава обикновеният български лумпен, като вижда, че “конституции” и “закони” се създават в парламент, където престъпни “народни представители” пред очите на телевизионните камери престъпно “гласуват” въпросните нормативни актове?

  Примерът е заразителен:

  висшата българска плутокрация се къпе в морето от тотална клептомания на българския охлос; обедняването на последния е неизбежно, идва времето на още по-голяма мизерия и глад; де що има читав българин се е изнесъл извън отечествените предели, за да оцелее.

  Тъжна картина, която представителите на т.нар. “политическа класа” (ама че оксиморон!) възприемат от последното стъпало на “Приказка за стълбата”

  почти всички те се оказаха “принцове по рождение” – “братя” на езическите “богове”.

  Иди и гласувай за такива… паразити!

 • колумб said:

  РЗС са единствените в парламента, които предупреждават още от самото начало за опасността от самозабравилите са гербери. Кажете ми за кой друг да гласувам, като останалите са все свързани с ДС?

 • Български генеалогичен център said:

  Молба към кандидата за Президент и Вицепрезидент.
  (Този въпрос го задаваме към всички кандидати за Президент и Вицепрезидент).

  Моля, при възможност, да ни съобщите информация за миграционния произход на кандидата за Президент и Вицепрезидент.

  Въпрос:
  От коя хаплогрупа (по бащина и майчина линия) е кандидата за Президент и Вицепрезидент.

  Препоръчително е компанията, която е направила изследването, да е http://www.FemilyTreeDNA.com или http://www.23andMe.com , тъй като тези две компании поддържат голяма база данни за българите по света.

  За справка за халогрупите на българите у нас, вижте: https://www.eurochicago.com/2011/07/sravnenie-na-balgarite-s-drugite-evropeyski-narodi/ . Към информацията в EuroChicago може да се добави, че 47.3% от мъжете роми носят Y хромозоми на хаплогрупа H-M82, а близо 30% от жените роми притежават митохондриална хаплогрупа M.

  Благодарим Ви.
  Български генеалогичен център в Чикаго.

 • Семов днес по БНР said:

  Ат. Семов: Цветанов да си подаде оставката веднага
  Ако утре сутринта Борисов не влезе на Консултативния съвет по национална сигурност с оставката с Цветанов, той поема цялата отговорност и по този начин обявява политическия си край на своето управление. Това заяви пред БНТ кандидатът на РЗС Атанас Семов, каза кандидатът на РЗС за президент.

  Семов бе категоричен, че днес трябва да е последният ден на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи. Цинизмът на Цветанов е по-дълбок се обяснява и с това, че е изключително виновен за Катуница.
  Атанас Семов беше дошъл в студиото с табела, на която пишеше, участието му в предаването струва 3600 лв., както и “Групировката ГЕРБ открадна от РЗС 1 200 000 лв.” Смятам, че българските граждани трябва да знаят истината, заяви Семов. Това са правилата, които ГЕРБ наложи, чрез които да постави в максимално затруднено положение опозицията. Това е начинът, по който всеки, който иска, може да каже истината.
  Според кандидата на РЗС за президент се надига много мощна вълна на възмущение, която ще е най-зловещият финал на прехода от 20 години. Настроенията са радикални заради безпомощното правителство и на политика на лъжа спрямо Европа, поясни Семов. Цветанов остана тежко гузен във връзка със скандалите с апартаментите и доходите, факт е, че от 2 години няма ефективна борба с престъпността. Почти всеки ден чуваме за убийства. Заради Цветанов не ни приеха в Шенген, продължи с обвиненията към вътрешния министър Семов. Правителството е вредно за развитието на държавата.
  Цар Киро е символ на произвола, на безнаказаността, символ на това, че който помага на управляващата политическа партия, не му се проверяват данъците. Ние настояваме в Конституцията да бъде записано окръжните прокурори да се избират пряко от гражданите. Ако такъв беше избран в Пловдив, това нямаше да се случи, категоричен бе кандидатът за президент на РЗС.
  За кампанията на кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, Атанас Семов каза, че такава няма. Неговата кампания е в Брюксел. И аз искам да го попитам като ходи да се прегръща в Брюксел с европейски лидери, постави ли там въпроса за критичното състояние на българския народ, на българските пенсионери, попита ли председателя на ЕНП къде в Европа вътрешният министър е председател на предизборен щаб, добави Семов. Ние затова няма да видим Плевнелиев да участва в нито едно студио на дебати, каза още кандидатът на РЗС за президент. /БГНЕС /

 • Лила said:

  “Електронният вот е изложен на риска от умишлени фалшификации от страна на правителството в много по-висока степен, отколкото „класическото” гласуване, с писмени документи.
  Колкото и да ни е неприятно да си признаем, тъкмо днес България не е готова за избори по интернет – не само и не толкова технически, а най-вече политически.”
  Във всеки терминал(процесор) при електронното гласуване може и трябва да има СД, което да записва (back up), нещо като “ЧЕРНА КУТИЯ” И ТАКА НИЩО НЯМА ДА СЕ ЗАГУБИ.
  Същото може да се направи и за компюттъра-майка, който ще събира и отчита гласуващите по интернет.
  НЯМА ПРОБЛЕМИ СЪС СИГУРНОСТТА, ДА ОСТАВИМ ТОЗИ ВЪПРОС НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ, ТЕ ЩЕ НАМЕРЯТ НАЧИН, ГОСПОДИНЕ СЕМОВ, А НИЕ САМО ДА ИМ ОТВОРИМ ВРАТАТА ДА ВЛЕЗАТ ДА РАБОТЯТ. ОСТАНАЛОТО Е ПРИКАЗКИ…

 • Mariana said:

  Не съм никакъв фен на Цветан Цветанов, но и на Анатас Семов не съм. Човек и политик като него (разбира се той въобще не е единственият), който няма никакви скрупули да защитава знакови с тъмната си слава фигури от българския преход като Алексей Петров, няма как да ме убеди, че това, което го води, е “искрено чувство” на възмущение и желание за справедливост…

  И въобще немалко, доста политици у нас, борейки се всеки за своята си кошница и своите си обвързаности и интереси, непрекъснато се опитваха и се опитват да яхват вълната на едно или друго недоволство, но не знам дали си дават сметка, че наивниците в България вече свършиха.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.