Home » Избрано

Външно министерство най-после призна проблемите с гласуването в чужбина

2011.10.11 Няма коментари
Spread the love

От Министерството на външните работи (МВнР) признаха, че са допуснати недоразумения и грешки, свързани с начина на подаване на заявления от българските граждани в чужбина за разкриване на изборни секции за президентските избори. “Част от проблемите се дължат на новия начин на подаване на заявления от българите в чужбина”, обясни постоянният секретар на МВнР и председател на работната група за организиране на изборите в чужбина Ради Найденов.

Подаването може да става единствено и само лично, тоест има персонифициране на заявленията. Българите в чужбина са можели да подадат заявленията си на място в дипломатическата мисия, по имейл в PDF формат или по пощата. При изпратените заявления по интернет всеки имейл е трябвало да съдържа само едно заявление. Подаването на голямо количество заявления, изпратени по пощата в общ плик, не отговарят на изискванията на закона. По същите причини не са приемани и изпратени много сканирани заявления, макар и да са били в PDF формат, обясни Найденов. От МВнР не уточниха колко точно заявления не са били приети поради такива нарушения.

Проблем с подаването на заявленията е възникнал и след хакерски нападения на електронните пощи на някои от български посолства в няколко европейски държави. Сезирани са компетентните органи. Новият начин за подаване е създал риск и за дублиране на заявленията, посочиха още от външно министерство. От МВнР обясниха защо са приемали две еднакви заявления на един и същ човек. “МВнР не може да прави селекция на заявленията, защото това не е предвидено в закона като функция. Ние не сме контролиращ орган. Нашата функция е да приемем тези заявления и след това те да бъдат предадени от мисиите към ЦИК и ГРАО”, каза Найденов. Има обаче подадени заявления от едно и също лице, но с различен адрес. Освен това някои от посолствата в чужбина имат свои отделни сайтове, които са популярни сред българите, живеещи там, и не е използван създадения от МВнР сайт за изборите в чужбина. Подадената информация на старите сайтове все пак също е била обработвана, уточниха от външно министерство. На 27 септември е приключил срокът за подаване на заявления от българите в чужбина.

Проблем с обработването на заявленията е била и часовата разлика в различните страни по света. Така се получава забавяне на възможността да се обработва информацията на всички подадени заявления. По пощата също има няколко дена забавяне на получаване на заявленията в мисиите, като е валидно клеймото на пощенския плик. Например в посолството в Загреб дълго време подадените заявления са били 19, а минималният брой е 20. Но пристигналите по пощата заявления са позволили да бъде направена избирателна секция.

 

Хаосът с изборните списъци вкара институциите в кръгова отбрана

До 15 октомври трябва да бъдат изчистени всички грешки, категорични са от ГРАО

Поредният пример за грешка в избирателните списъци – този с евродепутата Антония Първанова, която бе лишена от възможността да участва в кметския вот за София, стана повод за прехвърляне на отговорността между институциите. В служба ГРАО обяснили на Първанова, че е станала жертва на грешка в системата на МВР, в която е посочено, че през последните шест месеца живее във Великобритания. Евродепутатът обаче е категорична, че никога не е живяла на Острова, и недоумява как след 2009 г. МВР решава да й вмени такъв адрес. Тогава за последен път е гласувала в столичния район “Изгрев”, а през 2007 г. дори бе кандидат за кмет на София. Сега тя открила грешката случайно, след като направила проверка в интернет страницата на ГРАО и прочела, че “лицето не отговаря на изискванията за включване в избирателен списък”.

Шефът на ГРАО Иван Гетов обясни пред “Сега”, че до 15 октомври всички грешки в избирателните списъци ще бъдат поправени, а Първанова вече била върната в списъка. Гетов препоръча да се пита в общините защо са им пратили сбъркани списъци. А на въпрос отстранено ли е дублирането на имена в заявленията за гласуване в Турция, отвърна, че трябва да се пита външното министерство защо е приело и публикувало на сайта си списък с толкова много повтарящи се имена.

От инициативата на българите зад граница “Искаме да гласуваме” съобщиха, че след ръчна проверка на всички дублирани имена и адреси са били идентифицирани 1331 фалшиви заявления от Турция и 41 извън южната ни съседка. От МВнР пък препращат към ГРАО, защото тяхна била задачата да проверят въпросните заявления и да отстранят нарушенията. Освен това Външно се оплаква от многото и различни списъци с разнопосочни данни в тях, които министерството е длъжно да изготви. Като техническа грешка обясняват и пускането на списъка с адресите на всички българи зад граница, подали заявления за участие в президентския вот.

Заради хаоса българите зад граница се притесняват, че много от тях ще бъдат лишени от правото си да пуснат бюлетина. МВнР заблуди гражданите с информация, че в местата, където има почетни консули на България, са нужни само 20 заявления. В резултат на това в три града в Германия не бяха разкрити секции, тъй като са подадени повече от 20, но по-малко от задължителните 100 заявления, твърдят от инициативата “Искам да гласувам”. Според тях закъснялата и на места липсваща разяснителна кампания довела до там, че в Барселона и Милано, където на миналите избори са гласували над 1000 българи, изобщо няма да има секции.

 

Източник:   в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.