Home » Избрано

Проф. Михаил Константинов: 700 хил. фантоми на тези избори

2011.08.04 Няма коментари
Spread the love

Проф. Михаил Константинов вече 16 години твърди, че няма друг механизъм за чистене на избирателните списъци освен активната регистрация

 

Около 700 хиляди е броят на фантомите в избирателните списъци, заяви пред агенция “Фокус” Михаил Константинов, дългогодишен член и зам.- председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

От години професорът по математика обяснява, че избирателните списъци не са точни и това води до деформирани резултати от изборите – парламентарни, президентски и местни.

Никой не оспорва твърденията на авторитетния специалист, но държавата никога не предприема нещо, за да отстрани ясно посочените дефекти.

Сега проф. Константинов отново казва нещо очевидно: ако в избирателните списъци има 6 800 000 души, а пък в страната по данните на Националния статистически институт има 6 100 000 души с право на глас, значи фантомите са около 700 000.

Със законодателно решение, за което вече е късно, ЦИК е можела да ги изчисти от списъците за предстоящите избори.

“Тя може да вземе решението за изчистване на списъците и да се заеме с въпроса за активната регистрация. Активната регистрация моментално изчиства списъците”, подчерта проф. Константинов.

По думите му, е възможно моментално да се приложи френският модел, при който избирателните списъци се изготвят в края на годината преди изборите и в настоящата година могат да гласуват само хора, които в предишната година са се регистрирали като гласоподаватели.

“Тези, които не са се регистрирали, не гласуват – просто и ясно”, категоричен е той.

Михаил Константинов напомня, че за активна регистрация той апелира поне от 16 години.

“Показал съм модела, казал съм колко ще струва. Не щат. Или някой има изгода от това, или са некадърници, които нищо не правят. Може пък и да е комбинация от двете”, коментира професорът.

И подчертава, че активна регистрация вече не може да се прави за оставащото време до изборите.

Попитан – дали има друг механизъм за чистене на избирателните списъци, освен активната регистрация, той отговаря отрицателно.

“Ако я приемем догодина, за парламентарните избори през 2013 г., живот и здраве, ще имаме изчистени списъци”, смята специалистът.

Според него и сега управляващите са добре запознати с предложението.

“Казват, че това е хубаво и правилно. Резултат обаче няма. Направете една акция за това”, апелира проф. Константинов. Той отбеляза, че както навремето се е говорело за изборен кодекс и той е станал, така сега трябва да се говори за активна регистрация и тогава тя ще бъде налице.

Източник:  Vesti.bg

 

53 партии подадоха документи в ЦИК за участие в местните избори

 

53 партии са подали документи за участие в местните избори в Централата избирателна комисия (ЦИК) до момента, съобщи за Информационна агенция КРОСС говорителят на комисията Ралица Негенцова. Пет партии са преминали процедура и са одобрени от ЦИК за явяване на местния вот. Това са ГЕРБ, Обединена Социалдемокрация, Земеделски съюз „Александър Стамлобийски”, “Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност – Национален Идеал за Единство” и Съюз за Пловдив. „В момента с в зала и работим”, каза още Негенцова.

181 партии, регистрирани в Софийския градски съд, могат да подадат документи в ЦИК. Вероятно всички те ще се впуснат в надпреварата за местна власт.

Партиите у нас до преди година бяха около 370, но „фантомите” в списъка бяха заличени.

КРОСС припомня, че първи за участие в местния вот се регистрираха ГЕРБ.

Партиите могат да подават документи за участие в местния избори до 8 август, а коалициите – до 18 август. Срокът за корекции е 28 август.

От 5 август започва подаването да документи за участие в президентската надпревара.

Източник:  Агенция КРОСС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.