Home » Авторски страници

Обръщение от Временните обществени съвети на българите в чужбина

2011.10.13 3 коментара
Spread the love

По повод на днешния извънреден парламентарен контрол, свикан по настояване на опозицията от председателя  на Народното събрание в редакцията получихме обръщение до българските медии, което публикуваме по-долу.

Обръщение

Българи от различни държави по света, организирани във  Временни обществени съвети, следим с изключителна тревога сериозните проблеми по подготовката на изборите в чужбина за президент и вицепрезидент на Република България.

При изготвянето на Изборния кодекс бяха взети под внимание едва нищожна част от предложенията на представителите на Обществените съвети и българите зад граница. В следствие на това, тази есен събираме горчивите плодове от всички пропуски в работата на институциите, отговарящи за изборите в чужбина. В САЩ, Германия, Франция, Италия и в редица други държави възможностите за упражняване на конституционното право на гласоподаване на българските граждани е силно ограничено.

Като кулминация, на  8 октомври 2011 г. МВнР публикува на своята интернет страница постоянните адреси на повече от 36 000 български граждани, живеещи в чужбина. Този противозаконен акт – в нарушение на Закона за защита на личните данни – за съжаление, е съвсем логично продължение на хаотичните действия и некомпетентност, демонстрирани в последните дни както от ЦИК, така и от МВнР по отношение на изборите в чужбина.

С нашите въпроси, тревоги и критики предизвикахме Министерството на външните работи да направи специален брифинг на 11 октомври за проблемите по организацията на изборите в чужбина.

В отговори на въпросите от Обществените съвети, зададени от Eurochicago.com – най-цитираното българско издание в САЩ –  и инициативата Искаме да гласуваме проличава, че МВнР недопустимо отказва да признае проблеми от изключителна важност.  От министерството се опитват да прехвърлят отговорността за провала на целия изборен процес в чужбина на „ниска активност от страна на българите зад граница”. Като доказателство за това МВнР цитира две почти индентични и по наши сведения поръчани писма.

Още един път заявяваме: Искаме положителни промени в Родината, искаме да гласуваме! Отказът да се поеме отговорност за  допуснатите нарушения показва, че поради некомпетентност или умишленост основни права на стотици хиляди българи по света ще продължат да бъдат пренебрегвани.

Временните обществени съвети с голямо внимание ще следим свиканата извънредна сесия за парламентарен контрол. На тази сесия ще очакваме да се посочат пътищата за разрешаване на недомислиците, за да се спасят изборите в чужбина, които поради недопустими пропуски е възможно дори да бъдат касирани.

Временните обществени съвети се обръщаме към медиите в България да отделят  внимание на тази изключително важна тема, засягаща около 1/7 (една седма) от българските избиратели. До няколко дни  ще обявим пресконференция, посветена на изборите в чужбина.  Очакваме въпроси към Временните обществени съвети за пресконференцията на имейл адресите на подписалите по-долу това съобщение.

От Временни Обществени съвети на българите в чужбина:

Тася Тасева – Австралия [email protected]

Божидар Попов – Бразилия bpopov@hotmail.com

Димитрина Ланг – Германия (Мюнхен) dimitrina.lang@gmx.de

Лидия Фауст – Германия (Щутгарт) lidiyafaust@yahoo.de

Красимир Гаджоков – Канада (Торонто) gadjokov@gmail.com

Стоян Чонев – Канада (Монреал) stoyan_chonev@abv.bg

Петранка Стаматова – САЩ (Чикаго) [email protected]

Андрей Ненов – САЩ (Форт Колинс) [email protected]

Любомир Гаврилов – Франция [email protected]

Атанас Чобанов – Франция (Париж) [email protected]

Стефан Mанов – Франция (Тулуза) [email protected]

Официален сайт : www.globalbulgaria.org

.

3 коментара »

 • оле said:

  К. Пенчев: Дебатът с българите в чужбина е насрочен за 14 декември
  Дебатът за участието в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина, ще се проведе на 14 декември 2011 г., съобщиха от кабинета на националния омбудсман Константин Пенчев.

  Като част от изпълнението на поетия в становището му от 28.05.2011 г. ангажимент за предизвикване на обществен дебат по въпроса за участието в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина, националният омбудсман ще организира кръгла маса по темата на 14 декември 2011 г.от 10.00 ч. в сградата на институцията (ул. “Джордж Вашингтон” № 22). За участие в нея ще бъдат поканени представители на държавни институции, политически партии и неправителствени организации.
  По време на форума ще бъдат представени и дискутирани и резултатите от анкетата “Участие в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина”, проведена в периода 20 юни – 20 юли 2011 г.
  Омбудсманът на Република България многократно бе сезиран от български граждани, които имат и друго гражданство, относно невъзможността им да участват активно в политическия живот на страната. Причина за това е ограничението в Конституцията, според което лицата с двойно гражданство не могат да бъдат избирани за народни представители, президент, членове на Министерския съвет и редица други длъжности, в резултат на препращането към условията за избор на народни представители в нормативните текстове.
  Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по Конституцията (чл. 26, ал. 1). Съгласно чл. 65, ал. 1 от основния закон обаче, за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство. В становището си от 28.05.2011 г. омбудсманът заяви: “Убеден съм, че вече е време да се обсъди дали е разумно и справедливо това ограничение (което създава отчасти и вътрешно противоречие в самата Конституция) да продължи да бъде в сила и на практика желанието да получиш по-широк кръгозор, да черпиш опит и знания от повече и различни източници, да се наказва с невъзможността да реализираш и да споделиш своите умения в България”.
  Обявяването на датата за провеждане на кръглата маса два месеца преди събитието цели да бъде дадена възможност на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание да се включат в дискусията, да организират пътуването си до България. Представители на българските общности от целия свят могат да заявят участието си в дебата на адрес [email protected]. По време на дискусията ще бъде предоставена възможност и на наши сънародници, които не са в страната, да споделят мнението си, чрез директна skype връзка. /БГНЕС /

 • oLe said:

  Избирам да избирам!

  Нима гласът на българите зад граница е толкова маловажен?
  Броени дни преди изборите много българи зад граница алармират, че е ограничено конституционното им право на глас. Защо вече 20 години въпросът не може да се уреди по един цивилизован начин, пита в коментара си Е. Лилов.

  Целият човешки живот е низ от избори – в личния живот и професията, като членове на дадена общност или граждани на една държава. Даже в самия край на земния си път сме изправени пред избор – “за” или “против” даряването на органи за трансплантация или напр. къде да бъдем погребани. Можем условно да разделим изборите, които сме принудени да правим през целия си съзнателен живот, на повече важни и по-маловажни. Но всички те имат една обща характеристика – правото ни да избираме свободно.

  Именно това право, както изглежда, сега поставя пред трудна дилема много българи в чужбина. Част от тях са изправени пред избора да пропътуват ли стотици, а в някои случаи и хиляди километри до най-близката избирателна секция, или да се откажат от правото си на глас и в изборния ден да отидат за гъби? Други се питат: как 17 хиляди души да гласуват в една секция (напр. в Берлин)?

  За да не се срамуваме от факта, че сме българи…

  Почукай – и ще ти отворят!

  Историята познава немалко примери, когато правото на глас е било защитавано дори с риск за живота. Но и в наши дни все още има общества, в които гласуването остава привилегия на висшата класа, на мъжете, на хората с определен ценз и т.н. Веднъж постигнато и превърнало се в норма, ние сякаш забравяме, че всяко демократично достижение или цивилизационна ценност трябва се отстояват всекидневно. Вместо това нерядко ние самите ги загърбваме или опорочаваме.

  Точно това се случва в България. Убеден, че “всички са маскари”, или че някой друг трябва да го “оправи”, българският избирател все по-рядко избира пътя до урната. И все по-често обвинява за собственото си неблагополучие не самия себе си, а политическия елит.

  Поискай – и ще ти дадат?

  Това мислене сякаш по-слабо вирее сред българите в чужбина, чиито бит и всекидневие не зависят толкова от българската действителност. Често ги обвиняват в липса на патриотизъм и дори в предателство, но въпреки това българите зад граница изобщо не са безразлични към бъдещето на България. Далеч от географските граници на родината си те могат да участват във формирането на утрешния ден на България не само с парите, които изпращат у дома. А най-вече като гласуват на избори. Затова трябва да им бъде дадена възможност да гласуват безусловно и безпрепятствено.

  Във времена на глобализация националната идентичност губи някогашното си значение, а да си патриот отдавна не означава само “да се завърнеш в бащината къща”. И когато тези 1 млн. българи, живеещи извън пределите на страната, поискат да помогнат, то нека не им бъдат давани допълнително поводи да се срамуват от това, че са българи. За да не изберат обратното.

  Автор: Емилиян Лилов

 • Ваня said:

  ИСТИНАТА ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ Е ТАЗИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ УПРАВЛЯВАТ СТРУКТУРИТЕ НА СТАРИТЕ КОМУНИСТИ. И ТЪЙ КАТО РЕАЛНАТА ОПОЗИЦИЯ В ЛИЦЕТО НА СЪВРЕМЕННАТА ЕМИГРАЦИЯ НЕ ПРИСЪСТВА В СТРАНАТА, ТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ТРУДНОСТИ ДА МИМИКРИРАТ ПОЛИТИЧЕСКИ И ДА ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ОБЩЕСТВОТО ПО СЪЩИЯ НАЧИН – С ДЕМАГОГИЯ В СТРАНАТА И ДУПЕДАВСТВО НА ВЪНШНИТЕ СИЛИ (ЕСТЕСТВЕНО СЕГА НА ЕВРОПА И АМЕРИКА. ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ ПОЛИТИКАТА Е СЪЩАТА – РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ ИЗБОРНИ ПРОСТРАНСТВА ПО СТАРИ И ИЗПИТАНИ ПОЛИЦЕЙСКИ СЕКТОРИ. ЕСТЕСТВЕНО ВЪНШНАТА ЕМИГРАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ЕЛИМИНИРАНА, ЗАЩОТО ТЯ Е НЕКОНТРОЛИРУЕМА. НЕ Е ТАЙНА ЧЕ В МОМЕНТА БСП ЩЕ ПОМАГА НА ГЕРБ ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ОБЩИНИ, ЗАЩОТО ЕВРОПА ЗАПЛАШВА БЪЛГАРИЯ С ТЕЖКИ САНКЦИИ, АКО ГЕРБ НЕ НАЛОЖИ УДОБНИЯ ЗА ЕВРОПА ФОРМАТ НА УПРАВЛЕНИЕ. ИНАЧЕ В СЕКТОРА ЗА ПАТРИОТИЗМА Е ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ. НАПРИМЕР НАША ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО РАБОТИ ПО СНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В АМЕРИКА С ЛИТЕРАТУРА ВЕЧЕ ПОЛЗВА АРАБСКИ И ТУРСКИ СПОНСОРИ, ЗАЩОТО МИНИСТЕРСТВАТА НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО ОТКАЗВАТ ДА ПОМАГАТ ДОРИ СИМВОЛИЧНО, МАКАР ЧЕ ВСЕКИ ДЕН ПО ТЕХНИТЕ КОРИДОРИ СЕ РАЗНАСЯТ ПОДНОСИ СЪС САНДВИЧИ И НАПИТКИ ЗА ПОРЕДНИ ТЪРЖЕСТВА ЗА УСВОЕН (РАБИРАЙ ОКРАДЕН) ЕВРОФОНД.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.