Home » Авторски страници

Искра Фидосова в „Студио политика” отговаря на въпросите на Временните обществени съвети на българите в чужбина

2011.07.15 Един коментар
Spread the love

В последните издания на „Студио политика” на Радио България, рубриката „Тема с продължение” е посветена на Изборния кодекс и гласуването на българите по света. Авторът на предаването Илиана Райчева предоставя възможността да бъдат чути гласовете на българите зад граница и на законотворците у нас

Във вчерашното предаване (15.07.2011г.) специален гост на „Студио политика” бе Искра Фидосова – председател на Правната комисията в НС, зам.-председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ. В първата част на предаването тя отговори на въпросите, които Стефан Манов зададе от името на Временните обществени съвети на българите по света. Чуйте запис на отговорите й тук – StudioPolitika01 (Линкове към останалите части от предаването може да намерите най-долу).

Искра Фидосова: „За първи път ние регламентирахме много подробно гласуването в чужбина, формирането на секционни избирателни комисии, организирането на целия изборен процес. Регламентирахме подробно за българските граждани, живеещи в чужбина, къде и как да подават заявления за участие в изборите, за да има облекчени условия за всички. За първи път се допуска такава форма – да се подават заявленията електронно, дистанционно по интернет. Това, което трябва да направят нашите сънародници, е да попълнят приложение № 16 от Изборните книжа, което вече е обнародвано в Държавен вестник за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, да положат подпис под това удостоверение, да го сканират и в електронна форма да го изпратят до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Това следва да стане не по-късно от 25 дни преди самия изборен ден”. Така г-жа Искра Фидосова отговари на питането има ли нужда от подпис при електронния вариант на заявлението. Тя не смята, че сканирането на заявленията би затруднило българите по света. Председателят на правната комисия е категорична, че не е необходим електронен подпис. По думите й изпратените заявления ще бъдат ориентир за Министерството на външните работи и за Централната избирателна комисия колко на брой и къде трябва да се разкрият допълнително секции в съответното населено място. Г-жа Фидосова уточнява, че тези заявления не са за регистрация за изборите. „Ние нямаме активна регистрация, както в чужбина, така и в България, каза тя. Когато дойде изборният ден, всеки, който желае да гласува, отива в съответната секция, записва се в списъка и гласува, няма никаква пречка. Подалите предварително заявления ще бъдат вписани в списъците и това ще облекчи работата на Секционната избирателна комисия.” Председателят на правната комисия отправя апел към нашите сънародници предварително да подават декларации, защото това би ускорило изборния процес и времето за обработка на гласуващите ще се намали два-три пъти. По този начин няма да се образуват толкова големи опашки от чакащи.

Във втората част на разговора внимание бе отделено на самия процес на подготовка и провеждане на изборите в чужбина, за състава на Секционните избирателни комисии и превенциите срещу опорочаване на избирателния процес.

Във връзка с въпрос от Чикаго председателят на правната комисия бе категорична, че независимо наличието на консулско, или дипломатическо представителство в дадено населено място, ако законодателството на приемащата страна позволява, при подадени 100 декларации допълнителна секция може да се открие. Тя моли нашите сънародници да изпращат до сайта на МВнР, до дипломатическите и консулските представителства, или до ЦИК информация за места, които българската държава може да използва да изборите. Това са училища, помещения за срещи на диаспората, но не и апартаменти.

Искра Фидосова уточнява, че българските граждани след подаването на декларациите могат да правят справка, като изпишат трите си имена и ЕГН, къде ще има разкрита секционна комисия и в коя са включен. Ангажимент е на Министерството на външните работи е да осигури такъв сайт, подчерта г-жа Фидосова. Това е облекчение, което до този момент не е съществувало.

Председателят на правната комисия подробно обяснява как се формира Секционна избирателна комисия. Тя отново апелира българите по света да бъдат много активни и да участват при сформирането на избирателни секции.

В заключение отговаряйки на въпроса на Стефан Манов за създаването на избирателен район „чужбина” и промяна на конституцията, за да могат българи с двойно гражданство да бъдат избирани в органите на властта, Искра Фидосова пое ангажимент след изборите през есента да бъде сред инициаторите на дебат по тези въпроси.

В последната част на „Студио политика” в „Минутите за анализ”  бе поканена Ивилина Алексиева – изпълнителен директор на Института за модерна политика, която е била и член на ЦИК. Тя коментира предложението на Временните обществени съвети на българите по света заедно с президентските избори да се проведат и избори за Обществени съвети на българите по света.

Следват звукозаписи от предаването по отделни теми:
– за откриване на допълнителни секции в градове, като Чикаго, с много избиратели
StudioPolitika02
– за състава на Секционните избирателни комисии
StudioPolitika03
– за превенции срещу опорочаване на избирателния процес
StudioPolitika04
– за изборен район “Чужбина” и за промяна на конституцията
StudioPolitika05
– за изборите на Обществени съвети на българите в чужбина
StudioPolitika06

Очакваме Вашите мнения и коментари  под тази статия или на имейла на предаването „Студио политика”- [email protected] С временните обществени съвети на българите в чужбина може да се свържете посредством  контактната форма на уебсайта – www.globalbulgaria.org

Източник: уеб сайта на БНР www.bnr.bg

One Comment »

 • Любо said:

  1)
  Относно Обществените съвети, твърденията на така наречената “експерктка” вече са неактуални, защото избори за легитимно избран Обществен съвет са вече насрочени във Франция: http://globalbulgaria.free.fr/
  Уроци по демокрация: не, благодаря. Това, че закона не ни е предвидил, не означава, че не съществуваме.
  2) Относно Искра Фидосова: тая жена всеки път различни неща разказва и хабер си няма от избори в чужбина. Нормално, Монтана не е Чикаго. Очаквайте големи изненади и скандали наесен. Защо, ще прочетете в методиката на ЦИК (в момента я пишат, като се опитват да разчетат кодекса). Ето един забавен видео-запис. Искра Фидосова обещава пред Народното Събрание Интернет сайт, на който за секунди ще си попълним заявленията за гласуване.
  http://izborenkodeks.wordpress.com/a-propos/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-23-%D0%BE%D0%BA/

  В аудио-записа по-горе пък научаваме, че не било Интернет сайт, а всеки ще си сканира подписа и заявлението и ще го прати по мейл. Не били компютри, ами компоти… Пак ние не сме разбрали.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.