Home » Избрано

Наши във Франция правят емигрантски парламент

2011.08.21 Няма коментари
Spread the love

 Миниемигрантски парламент към посолството ни във Франция да бъде избран паралелно с вота за държавен глава на 23 октомври. За това настоява инициативен комитет на българите във Франция. Статутът на подобни органи с консултативни функции към дипломатическите представителства се урежда от Закона за българите, живеещи извън страната си, който бе приет през 2000 г.,  но досега не е прилаган на практика.

Инициаторите за провеждането на паралелния вот за избор на т. нар. Обществен съвет са се обърнали с официално писмо към МВнР. „Наистина има такава идея, но все още нямаме официално решение от МВнР дали тя би могла да бъде реализирана паралелно с провеждането на президентските избори”, заявиха пред „Монитор” от посолството ни в Париж, което трябва да организира вота.

Идеите за представителство на българите зад граница не се ограничават само в пределите на Франция. Активисти от Австралия, Бразилия, Канада, Германия, САЩ също са се обединили в мрежата Global Bulgaria и са готови дори с концептуален проект за Национален съвет на българите, живеещи извън страната, който да представлява интересите на диаспората ни зад граница пред институциите. Предложението е изпратено на вниманието на вицепремиера Симеон Дянков и на външния министър Николай Младенов. Проектът предвижда  eдинният емигрантски парламент  да се състои от 80 членове, 70 от които да се избират от диаспората ни зад граница, а 10 от НС и президента. Член по право трябва да е министърът на българите в чужбина, ако има такъв, както и петима депутати и трима изтъкнати общественици, посочени от НС, и един, излъчен от президента. Според идейния проект заседанията ще се осъществяват изцяло по интернет, а географски изборните мандати ще се разпределят по следния начин: 35 ще се излъчват от диаспората ни в Европа и Африка, 20 – от живеещите в Америка и Океания и 15 – от българите в Азия.

.

Мария Матеева,

в. “Монитор”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.