2024-03-19

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Деца ще изпълняват българска музика в Карнеги хол

    .

    Радостни сме да споделим с българската общност, че десетгодишните Мартин Маринов и Еван Джанг, ученици на Маргарита Генова (Margarita Genova), преподавател по класическо пиано в Settlement Music School във Филаделфия, са спечелили сребърен медал от конкурса Golden Key в Ню Йорк и ще свирят на концерт в Карнеги хол в Ню Йорк, на 27 април т.г., от 19:30 часа.

    .

    Мартин Мартинов. Източник: ФБ профил на Маргарита Генова

    Мартин ще се представи с пиесата „Песен от Шопско“, а Еван – с „Песен от Тракия“. Двете пиеси са от българския композитор Красимир Милетков (Krasimir Miletkov).

    .

    .

    За повече информация посетете уебсайта на конкурса след 20 март.

    Golden Key Music Festival

    .

    Генерално консулство на Р България в Ню Йорк

    .

  • Кукерски маски в Нейпървил

     

    Изработване на кукерски маски за Сирни Заговезни в Ново българско училище в Нейпървил

    Кукерите са част от българската традиция. Те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа. Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея се налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Трябва да я направят все по-грозна и страшна, за да изплашат злото.

    .

    .

    Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни звънци.

    .

    .

    Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими.
    Голямо значение за символиката на маските имат цветовете и украсата. Червеният цвят е символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня, черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

    .

     

    Текст и снимки:

    Ново българско училище в Нейпървил

    .

  • „Dessi and Biliana“ – филм за Десислава Иванчева и Биляна Петрова

    .

    Историята на „Деси и Биляна“ се представя чрез две писма. Съдебната сага с бившата кметица стана на лента, пращат я по кинофестивали

    Материал на „България ДНЕС“

    .

    Десислава Иванчева и Биляна Петрова пишат писма от Сливенския затвор, за да поискат прошка едната от сина си, а другата – от майка си.

    Съдебната сага с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева се превърна във филм! Режисьорката Дима Пройкова планира да изпрати лентата по редица кинофестивали. Това разказа сама тя пред репортер на „България Днес“*, който присъства ексклузивно на предпремиерата на филма.

    Лентата разказва за човешката страна на случилото се с ексуправничката на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова след вкарването им в Сливенския затвор за корупция. Иванчева е осъдена на 6 г. решетки, а Петрова – на 5 г., заради подкуп от строителен предприемач.

     

    Главният герой – синът на Иванчева Валентин-Александър, в ръцете на режисьорката Дима Пройкова

    Усещането на близките им е, че двете са сготвени заради политиката си срещу презастрояването на квартала. Мнението на сподвижниците им е, че акцията е постановка, а съдебният процес е нагласен. Това провокира и режисьорката да направи филма. „Аз съм еколог и тяхната кауза ми е присърце. Надявам се да видят филма по света и да разберат“, казва Дима Пройкова.

    .

    Момченцето пристига на премиерата на филма с баба си

    Преди броени дни тя прави предпремиера на творбата си в столичен киносалон. На нея идват много приближени до Иванчева и Петрова. Главните герои са най-близките им – синът на Десислава Валентин-Александър и майка й Любка, както и съпругът на Петрова – Ясен. Всеки от тях влиза във филма, но водещата роля е поверена на 2-годишното дете на Иванчева. То е заченато инвитро от донор след години неуспешни опити на Десислава да стане майка. Затова предпочита да даде живот, макар и да е самотна майка.

    .

    Реални кадри са примесени с приказни елементи

    След вкарването й в затвора през ноември 2022 г. за изпълнение на присъдата грижите за малкото момченце са поверени на възрастната майка на екскметицата. На баба Любка й се налага да се превърне в майка за внука си. Именно за отсъствието на майката е първата част на филма. Житейската драма е представена чрез две писма.

    Първото е от Десислава до сина й. В него като приказна фея му обяснява защо я няма. Разказва се за царството, наречено „Младост“, където Деси се грижела да има детски градинки и т.н. Е, в един момент обаче в колата й се появило гърне с жълтици, а стражът Гешгамен ги пратил с Биляна в сливенските кули. „Пропуснах първите ти крачки, първото ти зъбче, но обещавам да съм до теб за първия училищен звънец“, се казва в писмото на Десислава до детето й. Трогателният момент просълзява цялата зала.

    Второто писмо е от Биляна до майка й Даринка. Възрастната жена е с деменция и лежи изпочупена, когато полицаите идват в дома им, за да вкарат заместничката в панделата. Когато състоянието на Даринка се влошава, от затвора и прокуратурата отказват да пуснат Биляна да се сбогува с нея. Така възрастната жена умира, а на дъщеря й е позволено да отиде на погребението.

    „Всеки ден се обвинявам, че се влоши заради мен“, признава Петрова в писмото до майка си. Споделя още, че копнее да може да я прегърне още един път жива. Въпреки мъката, е благодарна, че някога родителката й я е научила на градинарство. Това й е помогнало много, когато трябвало да копае градинката в Сливенския затвор. Оказва се, че и Иванчева, и Петрова искат прошка, че заради присъдата не могат да бъдат със сина си и с майка си.

    Приказното представяне на двете писма се редува с реални кадри от съдебните зали и документалната изложба за случая „Младост“. „Филмът е направен без спонсори, а участниците играят безвъзмездно. В интернет вече се върти трейлърът, но тепърва ще го популяризираме. Ще се опитаме да го представим на международни фестивали“, разказва режисьорката Дима*.

    Тя уточнява, че филмът е озвучен на английски език и е с български субтитри, за да се приеме по-добре в чужбина. Единственият проблем е, че лентата е 27 минути, а в Кан например може да се участва с късометражен (до 15 мин.) и дългометражен (над 60 мин.) филм. Сега пред Пройкова стои дилемата дали да скъси лентата, или да участва например на паралелен фестивал в Кан, където приемат и среднометражни филми.

    Искат да ги разпитат в комисията за Нотариуса

    .

    .

    Да бъдат изслушани Иванчева и Петрова във временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса**. Затова настояват приближените им от „Зелен Младост“.

    .

    Мартин Божанов – Нотариуса

    Искането идва, след като по казуса с частния клуб на сочения за брокер в съдебната система постоянно излизат имена на магистрати. Част от тях съвпадат със съдии, прокурори и следователи, работили по процеса и разследването „Младост“. Дали е имало натиск над магистрати и изтъргувано ли е крайното решение по делото с участието на разстреляния Божанов – депутатите тепърва ще решат дали да установяват.

    Източник: bgdnes.bg

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    Бел. ред:

    * Режисьорката Дима Пройкова уточни пред представител на Еврочикаго, че не е казвала на журналистката от „България Днес“, че филмът отива в КАН, а че от екипа на филма не са кандидатствали за фестивала в КАН, тъй като филмът не се вписва в изискванията за време. Както и, че се надява все пак да му обърнат внимание на други престижни фестивали, тъй като Десислава Иванчева и Биляна Петрова заслужават да бъдат чути.

    ** Заявлението за изслушване на Иванчева и Петрова в парламентарната комисия вж. тук.

    .

  • Заявление за изслушване на Иванчева и Петрова в парламентарната комисия „Божанов“

    .

    Д-р Петър Кърджилов, бивш специалист по публична комуникация в Столичния район „Младост”, и граждани, подкрепящи бившите кмет и зам.-кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които се намират в Сливенския затвор, са подали вчера до председателя на временната парламентарна комисия „Божанов“ Никола Минчев заявление за изслушване в комисията на Иванчева и Петрова.

    В заявлението се казва: 

    „Гражданите, които подкрепяме г-жа Иванчева и г-жа Петрова вече седем години, и особено тези от нас, които сме присъствали на всяко едно съдебно заседание и на трите инстанции в изфабрикувания от служители от т. нар. „специализирано правосъдие” процес срещу тях, можем да Ви дадем ясни и недвусмислени доказателства, в това число документи от кориците на самото дело, че на двете им бяха подхвърлени пари в колата, бяха набедени в искане и получаване на подкуп и бяха осъдени за това от нарочно избрани съдии, единият от които беше вече ноторно известният, назован също от няколко изслушани във временната комисия, съдия Георги Ушев. И в трите престъпни действия – подхвърлянето на парите, набедяването и осъждането им – участват лица, висши държавни служители, чиито имена днес се чуват на изслушванията във временната комисия „Божанов”, както и такива, свързвани с кръга около Петър Петров – Еврото. Ние нямаме никакво съмнение, че лица от двата кръга – на Нотариуса и на Еврото, заедно с други служители в държавни институции, участват в организирана престъпна група, извършила престъпленията по подхвърлянето на пари, обвиняването в подкуп чрез лъжесвидетелство, манипулиране на доказателства и СРС и осъждането, с пълен отказ за разглеждане на оневиняващи доказателства, на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.“

    Следва целият текст (заявлението в оригинал тук: Заявление за изслушване).

    .

    До

    г-н Никола Минчев,
    председател на временната парламентарна комисия „Божанов”,

    членовете на комисията

     

    ЗАЯВЛЕНИЕ

    от

    д-р Петър Пламенов Кърджилов, бивш специалист по публична комуникация в СО Район „Младост”

     

    за изслушване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова (излежаващи присъди в Сливенския затвор) или на д-р Петър Кърджилов пред Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов

    Уважаеми г-н председател,

    При проведените досега изслушвания в председателстваната от Вас комисия, се чуха имената на висши държани служители – прокурори, съдии и други, които имат също активно участие в поръчковите и опорочени досъдебно и съдебно производства срещу бившите кмет и зам.-кмет на Район „Младост” г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова. От името на Иванчева и Петрова, които бяха осъдени от три нарочно избрани и опорочени съдебни състава (на СпНС, АСпНС и ВКС), и с влезли в сила ефективни присъди от състав на ВКС, както и от името на всички граждани, които от самото начало знаем цялата истина за тяхното набедяване в подкуп с подхвърляне на пари в колата им, Ви моля да поканите Десислава Иванчева и Биляна Петрова за изслушване в комисията. В случай, че няма възможност да бъдат ескортирани до София и да бъдат изслушани, моля Ви да поканите за изслушване мен.

    Уважаеми г-н Минчев, уважаеми членове на временната комисия „Божанов”,

    Гражданите, които подкрепяме г-жа Иванчева и г-жа Петрова вече седем години, и особено тези от нас, които сме присъствали на всяко едно съдебно заседание и на трите инстанции в изфабрикувания от служители от т. нар. „специализирано правосъдие” процес срещу тях, можем да Ви дадем ясни и недвусмислени доказателства, в това число документи от кориците на самото дело, че на двете им бяха подхвърлени пари в колата, бяха набедени в искане и получаване на подкуп и бяха осъдени за това от нарочно избрани съдии, единият от които беше вече ноторно известният, назован също от няколко изслушани във временната комисия, съдия Георги Ушев. И в трите престъпни действия – подхвърлянето на парите, набедяването и осъждането им – участват лица, висши държавни служители, чиито имена днес се чуват на изслушванията във временната комисия „Божанов”, както и такива, свързвани с кръга около Петър Петров – Еврото. Ние нямаме никакво съмнение, че лица от двата кръга – на Нотариуса и на Еврото, заедно с други служители в държавни институции, участват в организирана престъпна група, извършила престъпленията по подхвърлянето на пари, обвиняването в подкуп чрез лъжесвидетелство, манипулиране на доказателства и СРС и осъждането, с пълен отказ за разглеждане на оневиняващи доказателства, на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

    След обявяването на присъдите на 10.11.2022 г. от смененият чрез натиск състав на ВКС, с докладчик другият ноторно известен с порочните си решения в полза на мафиотски босове, съдия Спас Иванчев, започнах работа по документалната изложба „Сготвянето на Иванчева и Петрова”, в която подробно разказвам защо и как двете бяха сготвени и набедени от организирана престъпна група, включваща висши държавни служители и осъдени от нарочно избрани (СпНС и АСпНС) и отведени чрез натиск (ВКС) съдебни състави. Предлагам на вниманието Ви цялата документална изложба от пет отделни части тук: https://politicalprisoners.bg/

    Поради обоснованото ми предположение, че е твърде вероятно някои от членовете на комисията да отхвърлите дневен ред, в който има точка за изслушване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова или на мен Петър Кърджилов относно това чудовищно престъпление срещу правосъдието и български граждани, извършено от високопоставени държавни служители, с намерението да засиля вниманието ви към имената, които ви посочвам по-долу и да ви мотивирам да изслушате г-жа Иванчева и г-жа Петрова, искам да Ви припомня няколко изключително важни в тази връзка изречения на част от изслушаните при Вас досега:

    Николай Стайков: „Имаме информация, че МВР и прокуратурата са се използвали не само като инструмент за правене на пари, а и за разчистване на лични взаимоотношения.”; „Говорим за една организирана група между магистрати, ей такива посредници като Еврото и като Нотариуса, медии, полиция и много други институции, като ДАНС и НАП, за оказване на натиск, и то не в полза на правосъдието.”

    Веселин Денков: „Очеизвадна е ролята на прокуратурата и връзката й с политическата класа. Очеизвадна е работата на СпП, СпНС и АСпНС като единен репресивен орган.”

    Прокурор Невена Зартова: „Нещата в съдебната система не са притеснителни или алармиращи. Те са зловещи.”

    Съдия Владислава Цариградска: „Тези групировки функционират със съдействието на тежка криминална престъпност.”; „Направете и възложете анализ, какъвто не беше направен, когато му беше времето. Вие, народните представители, закрихте специализираното правосъдие, обаче вредите, които нанесе специализираното правосъдие, Вие не ги изследвахте. А те, някои от тях са непоправими, защото бяха съсипани много човешки съдби. Но изводите, които можете да си направите от това вредителство, а то да остане и като следа за поколенията, са огромни.”

    Андрей Янкулов: „В общи линии, единственият казус на специалзираното правосъдие, който можем да кажем, че е доведен до някакъв край, е този на бившата кметица на столичния район „Младост”.”

    Имената

    Казусът с бившата кметица на „Младост” е доведен до някакъв край не защото е единственият пример за добре свършена работа на специализираното правосъдие. Точно този казус с точно този край са изцяло планиран и желан резултат от най-тежкото, нагло и брутално престъпление, извършено от служители на специализираното правосъдие и техни помагачи – инсценирането и набедяването в подкуп на Иванчева и Петрова. Това става с помощта на помагачи както от други институции, така и на приближени подставени лица извън държавните институции.

    Шест са имената на хора на висши позиции, които се чуха от изслушванията при Вас, които участват в подхвърлянето на пари, набедяването и осъждането на Иванчева и Петрова. Според нас, някои от тях работят или задават дневния ред от работни задачи и в двете групи – тази на Нотариуса и тази на Еврото. Това са: Иван Гешев, Сотир Цацаров, Димитър Франтишек Петров, Веселин Иванов, съдия Георги Ушев и съдия Галя Георгиева.

    Имената, които не се чуха при Вас, но за които също имаме доказателства, че са участници в престъпленията, извършени срещу Иванчева и Петрова, са: Деньо Денев, назначен за зам.-председател на ДАНС на 23 август 2023 г., написал доклада, послужил за отпадането на машинното гласуване на последните избори, следовател Петранка Рабаджиева, следовател Нели Тодорова и следовател Преслава Петкова (и трите се допитват и инструктират лично от Гешев на кръстовището при ареста на Иванчева и Петрова; срещу първите две Сарафов уж води разследване за бездействие по „Осемте джуджета“), Антон Славчев, председател на ДАНС, Пламен Георгиев, бивш прокурор и предсеател на КПКОНПИ, Мила Георгиева, бивш прокурор и председател на две НПО – „Диалог за правосъдие” и „Център за приложно-правни практики”, чрез абсурдните сигнали, на които беше натиснат да си направи отвод първият състав на ВКС, съдия Иво Хинов, съдебен заседател Мария Праматарова-Щуркова, съдия Мариета Неделчева, съдия Спас Иванчев, прокурорите Илиян Рангелов, Тихомир Стоев и други прокурори, работили по досъдебното производство и явили се в зала по делото.

    За участието на всяко едно от изброените имена в престъпленията по подхвърлянето на парите, набедяването в подкуп и осъждането на Иванчева и Петрова имаме доказателства и обоснована аргументация, които можем да изложим при изслушване пред комисията.

    Набедяване в подкуп

    Съдия Владислава Цариградска разказа пред комисията с шокиращи подробности как е бил набеден в подкуп съдия Лазаров и как главният прокурор Цацаров е започнал разследване срещу самия съдия, а не срещу набедителите от кръга на Божанов. След като това е възможно да се случи с един български съдия, като имате предвид също изказванията към момента на всички изслушани във временната комисия относно мащаба на мафията в правосъдната ни система, това е напълно възможно да се случи и с един безпартиен граждански кмет. Иванчева беше избрана, за да спре презастрояването и спази обещанието си да го спре, съумя да да убеди мнозина инвеститори да помогнат с дарения за облагородяването на района, подаде няколко сигнала до прокуратурата и полицията за престъпления с имоти в своя район, по които сигнали никой от последните никога не е работил. Ако тези мотиви ви се струват недостатъчни, то прегледайте внимателно първата част на документалната изложба „Сготвянето на Иванчева и Петрова”.

    Уважаеми г-н председател,

    Нуждата от разследване на набедяването в подкуп и всички паралелни престъпления, извършени срещу Иванчева и Петрова, е условие, без което всякакъв опит за реформа в правосъдната система ще бъде обречен на провал. Както и да бъдат променени органите и законите, ако престъпниците, работещи и днес в държавните институции, не бъдат разследвани и наказани, промяна няма да има и адската машина ще продължи да раздушава държавността, правовия ред и да съсипва животи на български граждани.

    За това Ви молим и настояваме да поканите за изслушване Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

    С уважение,

    Д-р Петър Кърджилов и граждани в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

    .

  • Форум в Лисабон за българското образование зад граница. Доц. Любенова пред Радио България

    .

    ФОРУМ В ПОРТУГАЛИЯ ОБСЪЖДА ИНОВАТИВНИТЕ МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ В НЕДЕЛНИТЕ НИ УЧИЛИЩА ЗАД ГРАНИЦА

    Лисабонски университет, 14-16 март 2024 г.

    Автор: Красимир Мартинов,

    Радио България

    .

    Снимка: БУ „Слово“ – Оксфорд

    Как изкуственият интелект може да се превърне в асистент на преподавателите по история и по какъв начин иновациите могат да направят изучаването на българска история и география вълнуващо пътуване във времето и пространството за българчетата зад граница, както и защо е важно да се укрепват контактите с българските обществени медии за каузата на нашите неделни училища по света – на тези и други въпроси ще се опита да отговори тематичен форум в Лисабон от 14 до 16 март т.г., организиран от Министерството на образованието и науката, Португалско-българската асоциация „Св. св. Кирил и Методий” и едноименното българско неделно училище в Лисабон, в партньорство с Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Лисабонския университет, който е домакин на проявата.

    До момента във форума „Иновативни методи и материали за преподаване на история и география на България в българските училища в чужбина“ са се регистрирали 60 участници от 15 държави. Патрон е вицепрезидентът Илияна Йотова, която също се очаква да вземе участие в събитието.

    И ако досега усилията и на МОН, и на неделните ни училища бяха насочени предимно към преподаването на български език в чуждоезикова среда, сега фокусът се премества към историята и географията – другите две задължителни дисциплини за българските училища зад граница.

    В интервю за Радио България доц. д-р Адриана Любенова, преподавател в Пловдивския университет и член на УС на АБУЧ, казва, че проблемите с изучаването на двете дисциплини не са лесни за решаване.

    .

    Адриана Любенова. Снимка: Личен архив

    „Според анкета, която провеждаме в момента, се оказва, че над 64% от децата, които се обучават в българските училища в чужбина, вече са родени зад граница. За тях България е място, което те изучават в училище или посещават лятото за няколко дни. Един от примерите, които аз давам, е от Кипър. Когато гостувах на българското училище в Пафос, помолих децата от първи клас да нарисува тяхната представа за България. Едно от децата нарисува блок с балкон. Защото в Кипър живеели в къща, а в България баба и дядо живеели в блок и било много високо. Това беше неговата представа за България. Затова решихме да направим този форум, защото наистина има огромна нужда.“

    Лекционната част на форума в Лисабон ще е с изцяло практическа насоченост. Така например, д-р Валентина Александрова от училище „Иван Станчов“ в Лондон ще покаже помагала по история, които самата тя е създала и внедрила, председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова ще говори за ролята на българските обществени медии в отстояване на каузата на българските неделни училища, а Борис Михайлов – докторант в ПУ „Паисий Хилендарски“ ще представи българския изкуствения интелект BgGPT и възможностите за асистирано преподаване на История на България. Как, всъщност, изкуственият интелект може да се притече на помощ на учителите по българска история в чужбина?

    „Изкуственият интелект е по-скоро инструмент, който може да бъде използван от учителя, за да създава различни интерактивни материали, които да са интересни на децата. С негова помощ могат да се създават интерактивни карти, да се прави добавена реалност и всичко друго, което би „съживило“ историята и географията за децата. Много трудно се преподава, когато нямат и междупредметната връзка, която в България част от децата имат. Защото когато обясняваш едно литературно произведение, детето няма представа къде се е случило действието, защо се е случило в контекста на историята и какъв е бил битът на времето. Има прекрасни възможности за създаване на различни визуални материали и тестове, които улесняват преподавателя. Може бързо да създаде интерактивен тест, който да пусне на децата и много бързо да провери какво от изнесения урок те са усвоили. Самият Борис Михайлов има разработени много ресурси, които винаги предоставя напълно безвъзмездно на българските учители в чужбина. Той е участвал и в някои от обученията, които Пловдивският университет прави по програмата „Роден език и култура зад граница“ за усвояване на дигитални компетентности от учителите в българските неделни училища.“

    Тези и други иновативни методи за усвояване на знания и за преподаване по история и география ще бъдат представени и обсъдени на форума в Лисабон идната седмица.

    –––––––––––––––––-

    Продължение на разговора:

    БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЗАД ГРАНИЦА –
    ПРОБЛЕМИ И ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ

    Доц. д-р Адриана Любенова от АБУЧ пред Радио България

    Автор: Красимир Мартинов

    От 14 до 16 март в Лисабон, Португалия, ще се проведе форум за българското образование зад граница. Експерти в областта, представители на държавни институции, учители от български училища в чужбина ще обсъждат иновативните методи, по които дисциплини като История и География на България могат да станат по-лесно възприемчиви и по-атрактивно поднесени на учениците в неделните ни училища по света, голяма част от които са родени извън пределите на родината.

    Зад организацията на форума в Лисабон застава Министерството на образованието и науката, а патрон е вицепрезидентът Илияна Йотова. Което може да се възприеме и като своеобразна заявка, че държавата работи по осъвременяване и адаптиране на учебното съдържание, предназначено българските деца зад граница – въпрос, който не от днес е във фокуса на обществените дискусии.

    .

    Доц. д-р Адриана Любенова (в средата). Източник: Радио България

    В интервю за Радио България доц. д-р Адриана Любенова, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), заявява, че заедно с колегите си очаква с нетърпение да бъдат обявени за обществено обсъждане новите учебни програми, върху които се работи.

    „И другият много сериозен въпрос засяга езиковата интеграция на деца, постъпващи в българската образователна система от чужди образователни системи – продължава доц. Любенова. – Това е друга кауза, върху която много сериозно АБУЧ работи, защото до този момент нямаме нужните инструменти и нямаме нужното законодателство, което да направи прехода между различните образователни системи плавен. Става въпрос за деца, които са в задължителна училищна възраст и постъпват в българската образователна система от чужди образователни системи – нямаме унифицирани тестове, нямаме унифицирано законодателство, нямаме диагностика, с която да се види какви са езиковите компетенции на децата и на какво ниво е владеенето на езика“.

    Приемът във висши училища също е сериозен проблем за учениците от чужбина, имащи българско гражданство.

    „Много от образователните системи по света приключват 12 клас в средата на лятото, дори някои ученици получават своите дипломи чак през септември – обяснява доц. Любенова. – Това прави невъзможно записването в български висши училища, защото при записване трябва да представиш диплома за средно образование. Въпреки че процесът в момента е много по-облекчен, за което сме се борили в продължение на години, той все още затруднява децата – трябва да имаш легализиран превод на дипломата си, в много от държавите – апостил, след това – да минеш за легализация на образователна степен през регионалното управление и чак тогава можеш да постъпиш в университет. Приемът в българските университети обикновено е в началото на юли, а предварителните изпити са малко по-рано. За много от децата това е сериозен проблем и те изтървават сроковете, което ги отказва от това да продължат своето образование в България. Никой не иска да загуби цяла една учебна година – нито родителите, нито децата“.

    Създаване на предпоставки за успешно продължаване на образованието в България при завръщане в родината е и цел на националната програма „Роден език и култура зад граница“ на МОН. Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ работи по нея чрез обучения за усвояването на дигитални компетенции от преподавателите в българските неделни училища в чужбина.

    „Избираме преподаватели, които са специалисти в определената област, като гледаме повечето от лекциите действително да са с практическа насоченост – обяснява ни доц. Адриана Любенова. – Пловдивският университет винаги е подпомагал дейността на училищата – както финансово, така и логистично – за провеждането на конференции и форуми. По време на пандемията проведохме конференция онлайн за учителите зад граница, издадохме сборник с докладите с абсолютно безплатен достъп в интернет. С каквото можем, помагаме.“

    Сериозен проблем, който изисква целенасочени действия от страна на държавата, е отпадането на децата от българските неделни училища в гимназиален етап. Спирачка за това би било признаването на българският език за матуритетен.

    „Чрез Асоциацията на българските училища зад граница и благодарение на Боянка Иванова от училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, българският език вече е признат за матуритетен в 13 щата на Америка. Заслуга за това имат и усилията на Иван Анчев, докато беше консул и на Даниела Сиракова от външното ни министерство. Ние се борим и в Европа българският да бъде признат като матуритетен, което ще повиши интересът на децата да го изучават в гимназиален етап. Имаме обещанието и от вицепрезидента Илияна Йотова и от различни държавни институции, че това ще е приоритет при разглеждането на двустранните договори. Но, за съжаление, в Европа все още нямаме такъв успех, въпреки че българският е официален език в Европейския съюз. Но пък е от т.нар. малки езици, което е дискриминиращо неприятен термин.“

    Какво послание ще отправи АБУЧ към участниците във форума в Лисабон и към държавата, която пише правилата за работа с българските деца зад граница?

    „Може би, по-сериозно да се погледне на разработването на новите учебни програми за българските училища в чужбина, да бъдат адекватни – не само заради това, че децата са в чужбина, но специално когато става въпрос за език, би трябвало да бъдат съобразени с езиковите характеристики на държавата, в която децата пребивават.“

    Проблемът е както за т.нар. стари български общности зад граница, така и за новите – уточнява доц. Адриана Любенова. На въпроса ни можем ли да осигурим достатъчно учители, които да преподават на съвременен български език на деца от онези места по света, в които българският е запазен в по-архаична форма, като една Албания, например, тя отговаря така:

    „Това е на много места, не само в Албания – казва тя. – С този проблем се сблъскват и бесарабските българи в Молдова и в Украйна, тъй като това е българският език, който се говори в семейството, който е предаван от поколение на поколение. Българската държава изпраща учители в част от старите ни общности, но проблемът е и с новите общности. Защото, макар да говорим за нови общности, те са зад граница от няколко десетилетия. Така че, това разделяне на стари и нови общности, което продължава да бъде регламентирано и спрямо законите, е малко странно. Защото когато имаме второ поколение, родено зад граница, то не може да се нарича нова общност. По неофициални данни, защото ние наистина нямаме официални данни, над 3 милиона българи в момента живеят извън рамките на държавата. И трябва да има целенасочена държавна политика“.

    Източник: Радио България

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Бел. ред.: Записи на разговора с доц. д-р Адриана Любенова може да се чуе в сайта на БНР, Радио България, чрез конкретните хипервръзки в началото на двата материала.

    .

  • Вижте кои взеха наградите „Оскар ‘2024“

     

    На 10 март 2024 г., за 96-ти път, от Американската филмова академия бяха връчени златните статуетки Оскар – символ на най-голямото отличие в киното. Експертите определиха най-добрите филми, най-добрите актьори и актриси в 23 основни категории. Водещ на церемонията отново бе комикът и шоумен Джими Кимел.

    Най-голямата награда на вечерта – Оскарът за най-добър филм на годината получи „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан. Филмът Oppenheimer събра общо 7 Оскара, като стана най-наградената творба за 2023 г. В кинотеатрите филмът е събрал почти 1 милиард долара от билети до днес.

     

     

    Оскарът за главна женска роля получи Ема Стоун (EMMA STONE) за „Клети създания“ (Poor Things).
    Оскарът за режисура бе връчена на Кристофър Нолан (Christopher Nolan) за „Опенхаймер“.
    Оскарът за главна мъжка роля получи Килиън Мърфи (CILLIAN MURPHY) за „Опенхаймер“.
    Оскарът за поддържаща женска роля получи Да’Вин Джой Рандолф (DA’VINE JOY RANDOLPH) за филма The Holdovers.
    Оскар за поддържаща мъжка роля получи Робърт Дауни Дж. за „Опенхаймер“.

    Руският опозиционер Алексей Навални беше почетен в сегмента “In memoriam”, където се отдава почит на членовете на филмовата индустрия, които са починали през годината, като напомняне за техния принос към изкуството. Миналата година документалният филм за неговата борба срещу Путин също получи Оскар. Видеоклипът беше съпроводен от изпълнение на Андреа Бочели и сина му.

    Ето още някой от получите Оскари в отделни категории:

    Статуетката за късометражен документален филм бе за The Last Repairshop.
    Оскарът за пълнометражен документален филм спечели „20 дни в Мариупол“ – филм, който разказва за началото на войната в Украйна. Това е първият украински филм, спечелил наградата „Оскар“. Докато получаваше наградата, авторът му Мстислав Чернов заяви, че е по-добре никога да не е правил този филм, но и Русия никога да не е нахлувала в Украйна, убивайки много десетки хиляди души. Той призова холивудските звезди в залата да се съберат, за да възтържествува истината, за да не бъдат забравени хората в Мариупол и всички, които дадоха живота си.


    .
    Наградата за най-добър международен филм получи „Зона на интерес“ на Джонатан Глейзър. Съвместна продукция на Великобритания и Полша.
    Оскар за най-добър анимационен филм получи „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки, а Оскарът за най-добра песен – Били Айлиш за песента ѝ във филма „Барби“.

    Всички наградени и номинирани в отделните категории може да намерите на адрес:
    https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2024

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Робърт Опенхаймер е американски физик теоретик, известен най-вече като директор на Проекта Манхатън, свързан със създаването на първата атомна бомба в Лос Аламос, Ню Мексико. Известен е като „бащата на атомната бомба“. След Втората световна война започва да води кампании за ограничаване на ядрените оръжия, международен контрол върху тях и спирането на ядрената надпревара със СССР. Неговите радикални политически убеждения създават суматоха в определени среди и кръгове и това довежда до процес срещу него през 1954 г., на който е обявен за заплаха за сигурността на държавата. Въпреки това той продължава своята работа като физик. Създава школата по теоретична физика в Калифорнийския университет в Бъркли. Около десетилетие по-късно президентът Джон Кенеди му връчва наградата „Енрико Ферми“ като жест на политическа реабилитация.

    .

  • Николай Тома пред ТВ „Евроком“: Франция е в началото на гражданска война

    .

    Николай Томов-Тома, кинодокументалист, журналист, писател и създател на българо-френската EuroTV.media, гостува на 6 март т.г. в студиото на предаването „Делници“ по ТВ „Евроком“ с водещ Николай Колев.

    Франция е в началото на гражданска война – казва г-н Томов в това предаване. Всеки ден, по официални данни на френското Министерство на вътрешните работи, има между 10 и 20 намушкани граждани с нож от емигранти. Освен това страната е западнала като икономическо състояние. Но опозицията е много силна и ще видите какво ще стане при следващите избори, първо на европейските – казва още той. Във Франция е приет и специален закон за регулиране на медиите. „Франция днес няма общо с Франция през 1985 г., да не говорим през 60-те години“ – смята Николай Томов, който е дългогодишен емигрант в страната.

    В предаването е излъчен и запис с размисли на проф. Ивайло Груев от Отава, Канада, за масмедиите, свободата/зависимостта на медиите и съвременната политика. Вече не се представят всички важни гледни точки, казва проф. Груев. А медиите са кръвоносната система на демокрацията – казва още той.

    Един различен поглед върху това какво се случва във Франция и в днешния свят, в името на свободата на словото.

    Видеозапис на предаването:

    .

    .

  • Кампания на ИАБЧ: Сподели снимка с твоята мартеница с #BabaMarta

    .

    Сподели снимка с твоята мартеница с #BabaMarta и популяризирай българските празници и обичаи зад граница

    Изпълнителна агенция за българите в чужбина организира уникална, световна онлайн кампания за популяризиране на празника Баба Марта.

    Каним всички българи по света в 12:00 часа (местно време) на 1-ви март, където и да се намирате – да качите в социалните си мрежи снимки, видеа или колажи на Вас, Вашите деца, домове, украси, рисунки или домашни любимци с мартенички от нашата уникална, хилядолетна традиция с #BabaMarta.

    Има множество поверия и легенди за символиката на мартениците. Според най-разпространените и разказвани такива, първата мартеница е тази, в която Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на VII век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана.

    Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял конец и пуснала птичката да предаде посланието й за здраве и любов. Птичката дълго пътувала, а конецът наранил крака й и се обагрил в кръв – така добил червения си цвят. В крайна сметка тя намерила хана и кацнала при него точно на 1 март.

    Според поверието на 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение.

    В българските традиции белият цвят е знак и символ за красота, чистота, невинност и радост, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

    .

    Изпълнителна агенция за българите в чужбина

    Източник: aba.government.bg

    .

  • Бабомартенска работилница и покана от „Гергана“ – Ню Йорк

    .

    Традиционната Бабомартенска работилница на училище „Гергана“ – Ню Йорк се проведе на 25 февруари 2024 г.

    .

    .

    На 11 февруари пък имахме традиционна тематична разпродажба на сладкаши, организирана от Родителския съвет на „Гергана“.

    .

    .

    Чакаме с нетърпение видигането на българското знаме в долен Манхатън на 2 март 2024 г. и традиционния голям мартенски концерт на училище „Гергана“ – Ню Йорк на 3 март 2024, по случай освобождението на България, Баба Марта (1 март) и деня на мама и баба (8 март).

    .

     

    Събитието на 2 март от 12 часа е организирано от Генералното консулство на Р България в Ню Йорк, със съдейството на кметската управа на града, и ще се проведе в пространството между градинката на Bowling Green и статуята на Charging Bull. В празника ще участват няколко български организации, включително училище „Гергана“, което ще пее и рецетира.

    .

    .

    Каним всички българи на концерта на „Гергана“ на 3 март от 13:30 часа (220 East 76 street, NY, NY), по случай три прекрасни български празника – 1, 3 и 8 март.

    Заповядайте!

    .

    .

    Български детски хор и училище „Гергана“ – Ню Йорк

    Снимки: Дима О’Кийф, Ива Събчева и Нели Хаджийска

    .

  • Законопроект, минал на първо четене – за да имаш БГ гражданство, трябва да знаеш български

     

    НС реши: За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език
    пише Darik news

    .

    Със 154 гласа „за“, без нито един „против“ и 22-ма „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет. Така, като задължително условие за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, е владеенето на български език. Това изискване няма да се прилага спрямо лицата, придобиващи българско гражданство на основание осиновяване от български гражданин при условията на пълно осиновяване, тъй като би създало непреодолима пречка за финализиране на процедурата.

    Създава се разпоредба, с която от българско гражданство не могат да се освобождават лица, срещу които има образувано наказателно производство от компетентен орган, както и такива, които имат непогасени финансови задължения към българската държава или към българско физическо или юридическо лице, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган.

    С друг текст се предвижда възможност за отмяна на натурализацията в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на България, на българските институции и национални интереси чрез реч на омраза или при извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина. Предлага се Съветът по гражданството да изслушва лицето, за което е направено предложение за отмяна на натурализацията. При обективна невъзможност то да присъства на заседанието, може да представи писмено становище по направеното предложение. Целта е да се гарантира, че решението за лишаване от гражданство не е произволно, аргументират се от Министерския съвет.

    Вносителят предлага да бъде преустановено съществуването на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина, тъй като дейностите до този момент са се осъществявали от Министерството на правосъдието, без това да оказва влияние върху ефективното провеждане на цялостната процедура по придобиване на българско гражданство на основание български произход, а съществуването на втори допълнителен орган, се счита за нецелесъобразно.

    Със законопроекта се предвижда връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство да се извършва на тържествена церемония, която ще се извършва в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина.

    Като цяло от „Възраждане“ декларираха, че ще подкрепят промените на първо гласуване, но ще имат свои между двете четения. Маргарита Махаева отбеляза, че е чудесна идеята за задължително владеене на езика от лицата с български произход, които искат да получат гражданство.

    Болшинството от молбите за натурализация са на основание „български произход“, коментира и колегата й Петър Петров. Според цитирани от него официални данни от 2023 г., 97% от подадените молби за гражданство са именно на основание „български произход“. Затова с изискването за владеене на езика ще се ограничи подаването на молби от заявители, чиято цел е път към Западна Европа или пък участие в избори, подчерта депутатът. Един от големите проблеми за получаване на българско гражданство е огромният брой молби за гражданство, за миналата година само са 23 хиляди, става дума най-вече за неспазване на сроковете, посочи Петров, като изтъкна, че Министерството на правосъдието не спазва закона и произнасянето по преписките отнема средно 2 години. Мнозинството от преписките биват забавяни за сметка на „правилните преписки, които не трябва да бъдат забавяни“, отбеляза депутатът. По думите му няма съдебен контрол върху произнасянето по преписките. От „Възраждане“ смятат също, че за термина „български произход“ трябва да се намери по-конкретно определение, за да се избегне разширителното тълкуване.

    Деница Симеонова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ смята, че паралелно с промените, свързани със изискването за владеене на български език, трябва да се работи активно и по друга част от програмата на правителството – развитие на мрежата на неделните училища зад граница, както и адекватни финансови условия за продължително командироване на преподаватели зад граница.

    От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят текстовете сега, но ще се наложи да се поработи по някои от тях между двете четения.

    Източник: Dariknews-bg

    .

  • Елка Русков пред „Банкеръ“: Българите в Америка чакаме създаването на национален културен институт

    .

    Интервю на Емил Янев, водещ на „Студио Банкеръ“,
    с Елка Русков

    Апелът ми за приемане на закон за създаване на национален културен институт е към Комисията по културата и медии в парламента. Само около 100 хил. души в САЩ са се самоопределили като българи, трябва да се замислим върху това, настоява Елка Русков.

    Хлопала съм на врати на български институции повече от 20 години. Чак сега започва някакво раздвижване и се появяват съвременни стратегии за разпространение на българската култура по света. Много важна за нас е визията на вицепрезидента Илияна Йотова да се създаде със закон национален културен институт, който да отговаря за всички културни дейности на българите по света. Това би било прекрасно за диаспората ни в Америка. Нужен е закон, а не спогодби и споразумения. Културната дипломация е изключително важна, за да се съхрани българската идентичност сред нашите сънародници в чужбина. Българи сме всеки ден, говоря от името на голяма част от нашите сънародници в САЩ.

    Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ почетният консул на България в щата Вашингтон, САЩ, Елка Русков.

    .

    .

    Още от интервюто:

    Какъв е профилът на днешния американски българин?

    Какво пропускат българските институции, предназначени да работят с българите зад граница?

    Какви уроци дава Елка Русков на официалните български институции?

    От казва духовна храна се нуждаят нашите сънародници в чужбина?

    Как американците се включват в събития на българската култура?

    Как българската емиграция може да бъде полезна за своята родина?

    .

    Източник: Banker.bg

    .

  • Шампион по борба и неговото семейство имат нужда от подкрепа

    .

    „Здравейте! Казвам се Владимир Дубов. Познавате ме като дългогодишен шампион на България, световен и европейски вицешампион по свободна борба“. Така започва публикацията във Фейсбук бившият състезател от националния отбор по борба Владимир Дубов, в която той с много любов, но и с много болка разказва историята на своя син.

    Малкият Владимир се ражда преждевременно, докато баща му е на поредния лагер на Белмекен, а майката Дина го търси, за да му каже, че вече е в болница. Владко се появява на бял свят в седмия месец с тегло 1600 грама и за да бъде стабилизиран остава два месеца в болница.

    Баща му се бори на тепиха, а бебето получава тежка диагноза – Детска церебрална парализа. Следва дълга битка за по-нормален живот. Операция в Сърбия, за да може да направи Владко първите си крачки малко преди да навърши четири годиники. Две години по-късно следва нова интервенция по удължаване на ахилеса. 9 години непрексъната рехабилитация… и борба за всяка крачка.

    Но и малкият е голям шампион! Научава се да кара колело, да чете, да смята, да пее, да говори руски, а отскоро и английски. Все още не може да се справи само с ходенето.

    .

    .

    Единственият шанс това да се случи е операция в клиника в Сейнт Луис, САЩ, която да бъде извършена от прочутия доктор Парк.

    Подробна информация за историята на Влади и становището на д-р Парк може да намерите тук: https://podkrepi.bg/campaigns/vladi-will-walk-alone?fbclid=IwAR0_attKOdIeAlsrNQTunY–fvlexJuXdHzZrJz0mE7yhj-MAl6nf1elsSg

    Всичко може да се развие по добър начин за малкия Владко, ако той се подложи на тази интервенция, но тя трябва да се случи скоро, защото д-р Парк се пенсионира в средата на 2024 година.

    Тук идва и нашата роля. Макар и многократен шампион на България, Владимир Дубов и семейството му няма как да осигурят сумата за оперативните намеси, която възлиза на 64 918 долара. За 5 седмици от началото на кампанията вече са набрани средства в размер на малко над 16 000 лева.

    Дарения могат да се правят чрез:

    Платформата: Podkrepi.bg
    Фондация „Павел Андреев“: https://pavelandreev.bg/campaign/pomogni-na-vladi-da-ima-shtastlivo-detstvo?fbclid=IwAR3iY07ooF3v8MSGqTwbxakChqsw7Ip0tfUD5Nxx1DjZnZkPoiE5LVjZD4c
    PayPal: [email protected]

    Да, Вова! Спортната общност на България те познава и със сигурност е готова да помогне на малкия Владко и семейството ти. Ще спечелиш и този двубой, макар и извън тепиха.

    .

    Източник: БНР

    .

  • Новини от БУ „Иван Станчов“ – Лондон

    .

    В един час по география в гимназията на БУ „Иван Станчов“
    към посолството на България в Лондон

    Японската урбанизация от XVII до XXI век и споделените лични впечатления на деветокласника Сава Иванов за живота в градска среда в Страната на изгряващото слънце

    .

    Подобряването на нерешените проблеми в съвременния урбанизиран свят се оказа интересна тема с продължение за деветокласниците от БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България, Лондон. В часа по география и икономика, посветен на селищата и урбанизацията в XXI век, възникнаха оживени дискусии, които стимулираха критичното мислене на учениците. Необходимостта от запознаване с постигнатите резултати в световен мащаб даде възможност за споделяне и на лични наблюдения във връзка с този толкова актуален за настоящето и бъдещето въпрос.

    .

    .

    Още следващата седмица, в урока за дейности, ориентиран към най-успешните практически постижения в областта на модерната градска среда, деветокласникът Сава Иванов презентира пред съучениците си по темата за японската урбанизация от XVII до XXI век. Горещ почитател на Страната на изгряващото слънце, Сава сподели свои лични впечатления от пребиваването си там относно постигнатия хармоничен баланс в съвместяването на три важни насоки за съвременното японско общество – градската архитектура, селското стопанство и съхраненото историческо наследство.

    .

    .

    Той запозна класа с историята на градските центрове Киото и Нара от времето на класическия средновековен период и подчерта усилията за модернизиране на Япония през XIX век, по времето на периода Мейджи, когато градовете се разширяват, започва строителството на фабрики, развитието на транспортната мрежа, а търговията достига до разцвет.

    Деветокласникът наблегна на факта, че след Втората световна война Япония преживява бърз икономически растеж, който стимулира урбанизацията, в резултат на която големите градски центрове като Токио се превръщат в едни от най-населените места по света.

    .

    .

    Той сподели възхищението си от начина, по който са уредени съвременните градски райони на Япония, където мегаполиси като Токио, известни с гъстотата на населението си, осигуряват естетически и природосъобразен баланс между високо развита икономика, инфраструктура и стопанство, като в същото време опазват жива японската култура от миналото и днес.

    .

    .

    Часът приключи с обобщения, чрез които учениците споделиха своите гледни точки относно развитието на урбанизацията в световен мащаб и подобряването на условията на работа и живот в глобалното общество. Като негови граждани, те наблегнаха на необходимостта от привнасяне на природосъобразни и свързани с културното наследство пространства в интериорния дизайн на съвременната офисна среда. Деветокласниците подчертаха, че съвместяването на ежедневие и естетика би обогатило модерните перспективи за развитие на мегаполисната култура, в която живеем и формираме своя светоглед.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    .

    Изучаване на българските традиции в 1-ви и 2-ри клас

    .

    От настоящата година учениците от 1 и 2 клас на БУ „Иван Станчов“ към посолството на България в Лондон изучават предмета „Родинознание“ по нова и иновативна учебна програма, разработена специално за тях. Предметът, въпреки че е не задължителен, се преподава всяка седмица на всички ученици, а не се предлага като допълнителен клуб.

    .

    .

    Освен уроците, които им дават начални знания за най-важното от историята и географията на България, една голяма част от темите са посветени на българските традиции и фолклор. Включването на този нов раздел цели да допринесе за изграждането на цялостния образ на България. Желанието е да се привлече вниманието и интереса на учениците, които да се ангажират с разнообразни практически задачи в хода на учебния процес. Целта е, също така, в тях да се изгради положително отношение и интерес към разнообразните форми на фолклорното творчество – материално и нематериално. Те да се докоснат до богатството и неповторимостта на нашия фолклор и да научат за корените си.

    .

    .

    В рамките на последните уроци по „Родинознание“ учениците от 1 и 2 клас научиха за празниците Йордановден и Ивановден, кукерите, за българските народни носии и неповторимите ни шевици, за словесното творчество на нашия народ – легенди и митове, митологичните същества във фолклора, приказките, народните поговорки и гатанки. Дейностите всеки час включват разказ, кратка презентация или видео, практическа задача или работа по работен лист, игра. Много любими за всички са игрите, някои специално създадени за тях, в сайта Word Wall.

    .

    .

    Така неусетно и приятно учениците научават за многообразието и богатството на традиционната култура на България.

    .

    .

    Текстове и снимки:

    БУ „Иван Станчов“ – Лондон

    Източник: Schoolbgembassy.org.uk

    .

  • За какво мечтаят децата в село Крушари…

    .

    Децата от класа, на който съм класен ръководител, ми споделят своите желания и детски мечти – мечти на съвремието: кой таблет, кой телефон, кой лаптоп. Питат ме кое колко струва (очакват от мен да знам всички отговори), при което аз обяснявам, че не е необходимо да мечтаят за толкова скъпи предмети, защото щастието и радостта се намират в нематериалното. Обяснявам, че трябва да уважават труда на своите родители, защото не е лек и за тях е по-важно да бъдат нахранени, облечени и да получат добро образование, затова те самите също трябва да положат усилия, т.е. да учат много, да се уважават взаимно, да уважават своите учители, да бъдат добри деца, при което едно от децата ми казва следното:

    – Госпожо, аз ще наблюдавам небето, защото там често има падащи звезди. Аз знам, че когато видиш падаща звезда и си пожелаеш нещо, то непременно се сбъдва. Тогава ще имам много неща.

    В този момент мисълта ми препуска и се блъска между жестокостта на истината и красотата на мечтите. За пореден път осъзнавам: колко по-бедни сме от децата, колко ни е ограбил животът и колко сме безлични!

    И в същото време осъзнавам, че едно дете често пъти е по-умно и по-зряло от нас – възрастните, защото то по красив и непринуден начин успява да скрие болката от това, че неговите родители са с ограничени възможности – съвременният бич на много семейства по нашите географски ширини (не казвам държава, защото държава отдавна няма).

    Ханс Кристиян Андерсен пише своята приказка и днес, а неговата малка Кибритопродавачка продължава да пали своите кибритени клечки и да огрява своите мечти, за да ги превръща в иначе несбъдната реалност…

     

    Вехлиджан Ахмедова

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Авторката е преподавател в СУ „Христо Смирненски“ – с. Крушари, Добричка област. Заглавието е на редакцията.

    .

  • Pilgrimage to Bulgaria

    .

    Pilgrimage to Bulgaria, May 24-28, 2024

    .

    by St. George Antiochian Orthodox Christian Paris – London

    .

    .

    Dear brothers and sisters,

    With the blessing of Metropolitan Silouan, please find the information about the planned parish pilgrimage to the holy places of Bulgaria from the 24th to the 28th of May this year. You can access information in the poster below or by following this link to download a pdf flyer. We hope you can join us!

    .

    .

    Source:  Stgeorgeantioch.org

    .

  • Министър Галин Цоков в БУ „Иван Станчов“ – Лондон

     

     

    Репортаж за посещението на делегация на МОН,
    водена от министър Галин Цоков, в БУ „Иван Станчов“

    .

    На 23 януари 2024 г., в залите на Българското посолство в Лондон, се проведе среща на преподавателския екип на БУ „Иван Станчов“ с делегация от Министерството на образованието и науката, водена от министъра на образованието, г-н Галин Цоков, заместник-министърката, г-жа Наталия Митева, и г-жа Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра.

    .

    .

    Към представителите от ръководството на училището се присъединиха г-жа Снежина Мечева, директор на БУ „Иван Станчов“ до 2023 година; г-жа Десислава Стефанова – носителка на наградата „Посланик на културата на България във Великобритания“ на Българско национално радио “Христо Ботев” и ръководителка на „Български лондонски хор“; г-жа Нина Борисова, директор на Българското културно и образователно дружество „Свети Иван Рилски“ в Кеймбридж, Питърборо и Сполдинг, Великобритания; както и г-жа Димитринка Джумакова, училищен ръководител на БНУ „Св. Иван Рилски“ – Кеймбридж, Питърборо и Сполдинг.

    На събитието присъства Негово превъзходителство посланик Марин Райков, който приветства гостите с изказване, посветено на важната роля на българските училища в чужбина за опазването на идентичността на младите българи, обучавани в тях.

    Темата беше продължена с обръщение на министър Цоков, който подчерта, че връзката между България и установените български училища зад граница трябва да бъде поддържана и стимулирана чрез инициативи, засилващи интереса на българските деца към тяхната родина. Той запозна присъстващите с проекта на МОН, ориентиран към организиране на летни инициативи, екскурзии и посещения за възпитаници от задграничните ни училища на ключови обекти в страната ни, с цел по-задълбоченото опознаване на нейната култура, история и традиции.

    Министърът на образованието подчерта, че двустранната комуникация и обмен на идеи, добри практики и професионален опит, съобразени със спецификата на държавите с български общности и училища, е от ключово значение за поддържането на съзнанието за единство и принадлежност към България. Той добави, че трябва да се върви към промяна на структурата на образованието, а усилията да са насочени към придобиване на умения за живота, за да се преодолее навикът да се учи за оценки. Г-н Цоков посочи, че реформата в образованието не трябва да бъде самоцел, а промяна, която дължим на децата. Това е задачата на МОН. Той сподели, че е наясно, че това няма да се случи за 1-2 години, но тази тенденция трябва да стане реалност.

    .

    .

    Министърът информира присъстващите, че от министерството нямат намерение да намаляват бюджета за училищата в чужбина и опитват да има повишение в някои модули. Подчерта, че разчита на участието на преподавателите от неделните училища зад граница, които да се включат активно с опита и знанията си в създаването на новите учебни програми. Добави също, че се надява Асоциацията на българските училища в чужбина да помогне нещата да се променят.

    Думата беше предоставена на д-р Валентина Александрова-Кирова, директор на БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон. В изложението си тя сподели своя опит във връзка с прилагането на иновативните методи на обучение в часовете с учениците от първи и втори клас и даде отлична оценка на електронните издания на учебниците от издателство „Просвета“, достъпни за всички преподаватели и ученици по света. Г-жа Александрова изтъкна като приоритет на целия преподавателски колектив опазването на българската идентичност на децата и разказа за усилията на екипа в посока осигуряване на качествено образование за тях.

    Срещата продължи с изказване на госпожа Здравка Владова-Момчева, заместник-директор на училището, която запозна присъстващите с начина на работа в гимназиалния курс на БУ „Иван Станчов“. Тя подчерта изключителната важност от осъществяване на интерпредметни връзки в обучението по литература и история в горния курс и изрази задоволство от формулировките на тематичните кръгове в учебника по литература за 11 клас на издателство „Просвета“, даващи възможност за дискусии и обобщения, които обхващат както изучавания материал, така и съотнасянето му към проблемите на нашата съвременност.

    .

    .

    Със специално участие в посрещането на делегацията участва и г-жа Снежина Мечева, директорка на БУ „Иван Станчов“ до 2023 г. Нейното изказване обобщи дейността на училището, неговата 35-годишна история, както и приноса на екипа към инициативите на АБУЧ (Асоциацията на българските училища в чужбина) от създаването на асоциацията до днес. Г-жа Мечева наблегна на колегиалната хармония, в която преподавателският колектив работи от години, и подчерта, че този тип отношения са за пример.

    Срещата продължи с обръщение на г-жа Нина Борисова, директор на Българското културно и образователно дружество „Свети Иван Рилски“, Кеймбридж, Питърборо и Сполдинг, която запозна присъстващите с предстоящия международен форум на сдружението през май 2024 г. в Кеймбридж, посветен на 10-годишния юбилей от основаването на българското училище „Свети Иван Рилски“. Г-жа Борисова обяви и кои са съорганизаторите на събитието – МОН, ИАБЧ, СУ „Св. Климент Охридски”, издателство КЛЕТ, БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, БУ „Слово“ в Оксфорд.

    Г-жа Борисова отправи покана към гостите от МОН да се присъединят към събитието и изказа благодарност към съорганизаторите за тяхната помощ в предстоящата мащабна инициатива.

    .

    .

    В края на официалната част министър Цоков връчи на посланик Райков почетен плакет на Министерството на образованието и науката, а по-късно такъв плакет беше връчен и на директора на БУ „Иван Станчов“, д-р Валентина Александрова-Кирова.

    Срещата продължи в класните стаи на БУ „Иван Станчов“, където гостите имаха възможност да се срещнат с учениците от трети и четвърти клас, които изпълниха химна на училището и стихотворения, с които поздравиха делегатите и предизвикаха искрено вълнение сред тях. Прекрасните ни ученици изпълниха и няколко стихотворения на обичани български автори.

    .

    .

    По време на визитата посетителите имаха възможност да се запознаят с г-жа Невяна Анастасова, преподавателка в предучилищните групи „Азбукарче” и в началния курс на БУ „Иван Станчов“, и с работата й, както и с колегите помощник-учители – г-жа Елена Ганева-Роблес и г-жа Геновева Пашова.

    Гостите останаха силно впечатлени от възрожденския ентусиазъм, с който представителите на БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон и българските неделни училища в чужбина съхраняват и разпалват българщината по всички краища на света, а на финала на срещата министър Цоков написа в почетната книга: „Училището на сърцето! Щастлив съм, че посетих училище „Иван Станчов“! Успехи и здраве!“

    .

    Текст и снимки:

    БУ „Иван Станчов“ – Лондон

    Източник: Schoolbgembassy.org.uk

    .

  • Биволъ: Видео разкрива зловещото убийство на Пейо Пеев

    .

    Материал на Биволъ

    Биволъ се сдоби с основното доказателство, въз основа на което бе разкрито зверското убийство на 44-годишния Пейо Пеев. Съществуването на видеозапис на охранителна камера бе широко популяризирано, коментирано и анализирано през последната седмица, както от представители на официалните институции, така и от медиите. След внимателен преглед на видеоматериала, преценихме, че той трябва да стане публично достояние, заради надделяващия обществен и медиен интерес към случая, който не затихва в продължение на повече от 5 дни.

    Аргумент за този интерес е също така фактът, че основните обвиняеми – Габриела Славова на 33 г. и Красимира Трифонова на 54 г. (дъщеря и майка) са известни личности, с активна политическа и административна кариера в различни властови държавни институции. Видеозаписът, за който те не са подозирали, разкрива точно начина и същността на едно брутално и хладнокръвно отнемане на човешки живот. Той е нарочно редактиран и отрязан, цензуриран от Биволъ, така че на него да не се виждат лицата на убийците, нито това на жертвата. Водени от етични съображения и респект към паметта на 44-годишния баща Пейо Пеев и неговите близки, както и към работата на все още неприключилото докрай разследване, сме се постарали да не показваме кадри, които могат да травмират допълнително или да осуетят работата на институциите.

    Излъчването на материала е важно, за да бъдат пресечени всякакви фриволни манипулации и тълкувания по казуса, а дори и схематично публичността да даде възможност и право на всеки да направи своя обективен и независим извод за трагедията, която се е случила в нощта на 18 януари 2024 г. в София и е белязала с тъмна светлина началото на годината в нашето общо ежедневие.

    Ексклузивните кадри показват момента на убийството на Пейо Пеев на ул. “Елемаг” в столичния квартал “Изгрев”. Камерата е заснела нападението върху мъжа в колата му с цел неговото умъртвяване. Анализът на авторитетни психолози и криминалисти сочи недвусмислено, че престъплението не е някакъв непредвиден инцидент, а съзнателно дело. Дали е било предварително замислено и осъществено по план, предстои разследващите да се произнесат категорично.

    Видеото е и едно от приетите от Софийския градски съд (СГС) веществени доказателства, преди да бъдат определени мерките за неотклонение на 54-годишната дипломатка Красимира Трифонова и 33-годишната й дъщеря Габриела Славова-Пеева, която е началник отдел „Превенции и младежки политики“ в Община Бургас. Габриела е известна като дейна активистка на ПП “Продължаваме промяната” и курсистка от “Харвардския бизнескурс” на Кирил Петков. Трифонова на свой ред е станала публично известна с фалшив компромат преди години срещу наш посланик в Тайланд, заради което служителят е бил отстранен от длъжност. Самата Красимира Трифонова е вече уволнена от МВнР, съобщиха от държавната институция.

    Внимание: Клипът, въпреки редакцията, не се препоръчва за лица под 18 години.

    .

    .

    Последни страшни минути живот

    Видеото с продължителност 4 мин. и 16 сек. потвърждава и точния час на убийството – около 21:21 ч. на 18 януари 2024 г. Мястото е пред блок 308 на ул. “Елемаг”, където е жилището на Красимира и Габриела. Пейо е пристигнал с бяло “Пежо”. Отпред до шофоьора се качва Габриела, а отзад зад него влиза майката. На видеото, което публикуваме, ясно се вижда, че в колата има борба, а автомобилът поне на два пъти потегля и спира, очевидно жертвата докосва педала на газта и не е успял да тръгне.

    Също така, вижда се, че поне два пъти Пейо се опитва да си отвори вратата на колата и да излезе навън, но вратата е дърпана силно от вътрешната страна от човек, който е затиснал шофьора с цялото си тяло. Вижда се дори как от вратата изпада и шише от вода. Очевидно седящата на предната пасажерска седалка Габриела затваря вратата, за да не може Пеев да се измъкне и да не се види нищо подозрително от случайни минувачи или съседи.

    Може да се предположи как младата жена с всички сили се е опитвала да държи бившия си съпруг неподвижен вътре в колата, докато майка й зад него му е метнала проволка и го души с всичка сила от задната седалка.

    Тук възниква основателният въпрос, защо, борейки се за живота си, Пейо не е натиснал например рязко газта на колата, която е работила, и не е предприел отчайващ хода да я блъсне например, за да се спаси. Това се обяснява от патоанатоми, които описват мозъчната дейност на човек при задушване, обесване или притискане на сънните артерии. Освен че мозъкът практически престава да работи след около 30 секунди, той не може да подава ефективно информация на нервната система и съответно да командва както трябва мускулите и движенията на тялото. Освен това рязкото прекъсване на кислорода до мозъка води до неадекватност, нереална преценка на ситуацията, силно замайване, еуфория и загуба на съзнание, което прави човек особено беззащитен и уязвим. Опитите на Пейо да отваря вратата и да излезе навън, за да се спаси от ласото на гушата, което е дърпано с всичка сила от задната седалка са били неуспешни, поради голямата тежест върху него на чуждо тяло и противодействието в същото време за затварянето на вратата. Изглежда, че Габриела е седнала в скута му и го държи с всички сили, докато майка й го души. Подобен начин на умъртвяване е един от най-прилаганите кръвожадни мафиотски прийоми за сигурно убийство. Поради примката мъжът не е можел дори да вика за помощ. На практика той е бил обречен. Когато край колата минава случаен минувач, вече няма реакция от страна на жертвата и се счита, че той е бил напълно неутрализиран, затова не е и реагирал.

    Според неподтвърдена официално оперативна информация, също по запис от камера, покушение е било замислено от двете жени и ден по-рано, но то не е могло да се осъществи, поради наличието на случайни свидетели на мястото. Не е ясно все още, какво точно е предшествало нападението. Наличните данни сочат, че Пейо е бил извикан за пореден път от Габриела на среща, за да се реши съдбата и взаимоотношенията с децата им. Пейо е баща на 6 г. момченце от Габриела, което е родено без брак. Близки на Пейо разказват как той е имал години наред проблеми с майката на детето си, което не е можел да вижда, и се е борил институционално за правото си да контактува със сина си. Впоследствие Габриела заживява с депутата от ПП – Велико Минков. От него също има дете, но 3 месеца преди да го роди внезапно Габриела се разделя с Велико и се връща при Пейо, като сключва брак с него, за да впише детето на Минков на името на Пейо. По този начин тя лишава бащата на второто си дете от възможността да го вижда и да контактува с него. Велико завежда дела за бащинство, а по неговите думи Пейо дори се е съгласил да свидетелства в негова полза пред съда, въпреки че бебето е вписано на негово име, без той да е биологичният баща. По всичко личи, че бракът с Пейо е бил фиктивен и той е бил използван единствено да бъде елиминирано правото на Минков да претендира за своето 4-месечно детенце. Самият Пейо се е съгласил на такава стъпка единствено да може да контактува и живее безпроблемно със собственото си дете. По мнението на спецовете през последните дни, както и в нощта на убийството Пейо е бил принуждаван да подпише документи, с които да се откаже от всякакви претенции за родителски права спрямо двете деца, но той категорично е отказвал. След като е бил използван, за да бъде пречка за бащинството на Велико, Пейо е станал отново ненужен, нежелан и дори неприемлив за двете жени, сочат данните на запознати със случая източници. Няколко дни преди убийството си, той е алармирал, че Габриела подготвя нещо срещу него, дори се опитва да го дрогира. На 7 януари, 8 дни преди да бъде убит, Пейо Пеев е бил предположително упоен от бившата си съпруга Габриела. Това сподели в интервю за Нова ТВ адвокатката на жертвата Миглена Балджиева.

    Очевидно заплахите не са сработили и нападението е обмислено като резервен план на двете жени, за бързо освобождаване от нежелания мъж и официален баща на двете деца на Габриела. Много социални специалисти коментират, че Пейо вероятно е бил редовно и обект на домашно насилие от страна на съпругата и тъщата си. Наличието на въже или кабел, и конкретното място, на което се качва тъщата му Красимира, точно зад шофьорската седалка, както и продължителността и упоритостта на умъртвяването говорят, че убийството най-вероятно е било планирано и е предумишлено.

    Предумишлено или не, в съучастие или не?

    След отнемането на живота на Пейо, трупът му е преместен на пасажерската седалка, на която преди това е била Габриела, Красимира се качва отпред на мястото на водача, а Габриела отзад и колата потегля. Тази част обаче е изрязана от публикуваното видео, защото ясно показва лицата на извършителите. По камерите за наблюдение е установено, че тя се движи по маршрут към Драгалевци, а оттам в планината по пътя за хижа “Алеко”. Именно там е открита с мъртвото тяло на Пейо Пеев и следи от опожаряване. Това сочи и официалното изявление на Прокуратурата /виж тук/ Хипотезата, по която в момента се работи е, че Красимира и дъщеря й са искали за опожарят “Пежото” заедно с трупа на Пейо, за да заличат всякакви следи, но след като са си тръгнали огънят не е могъл да се разгори, поради преваляващия в същата нощ силно мокър сняг. Има подозрения за мъж, чуждестранен гражданин, който е съдействал на двете да се върнат до София, като ги е придружил, а после транспортирал обратно с колата си.

    Видео записите вече са приети от Съда като веществени доказателства по делото за убийство. Основният въпрос, който остава да се коментира непрекъснато от различни страни е, дали това хладнокръвно убийство е било предварително обмислено, осъществено с ясното съзнание да бъде отнет човешки живот, и то в активно и умишлено съучастие на майка и дъщеря, или не!? Дали става въпрос за случаен инцидент или за демоничен сценарий, който се е провалил единствено поради несъобразеното от убийците наличие на видео камери, които да запечатат пъкленото им дело.

    Пореди голямата тежест на престъплението Красимира Трифонова и Габриела Славова са арестувани, но втората е под домашен арест, за да се грижи уж за децата си. Засега двете обвиняеми мълчат и отказват да дадат каквито и да е показания, като вместо тях по телевизионните студиа говори адвокатката им Велика Андонова. Както стана ясно от изявление на социалния министър Иванка Шалапатова, децата са отделени от майката, защото тя се счита от специалистите за опасна и за своите деца. Това мотивира Прокуратурата да поиска от съда промяна на леката мярка за неотклонение “домашен арест” със “задържане под стража”.

    Целият материал ТУК

    .

  • BgGPT – първият отворен AI модел за български език

    .

    На националния ни празник 3 март, BgGPT – първият специализиран български езиков модел с изкуствен интелект ще стане достъпен за всички българи.

    Платформата с изкуствен интелект от последно поколение е създадена от българската научна институция Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology към Софийския университет и е насочена към българските потребители, българската държава и българските публични и частни организации.

    Проф. Martin Vechev, научен директор на INSAIT, посочва, че с BgGPT България става една от малкото държави в света, която има собствена GPT технология, която ще е достъпна за всички и ще е независеща от големите частни корпорации.

    За повече информация вж. INSAIT announced BgGPT – the first open AI model for Bulgarian language.

    .

    Генерално консулство на Р България в Ню Йорк

    .

  • Защо птиците знаят, а хората – не?

    .

    Че е вярно, вярно е. Птиците знаят, че не бива да ядат от ГМО царевица. Защото почти всички опитни мишки, хранени 6 месеца с ГМО царевица, придобиват рак.

    Но ме гложди един въпрос:

    Как става така, че го разбират?

    Какъв е този техен анализатор, който им показва, че ГМО-то е вредно? И защо ние сме го загубили и го нямаме?

    Кое кара ята от хиляди птици и пасажи от милиони риби да правят съвършенни фигури, движейки се с голяма скорост на няколко сантиметра една от друга? Една да сбърка – и всичко ще стане на кълбо.

    Кое кара загубената котка да измине хиляди километри през непознати места, за да намери след месеци стопаните си, които още скърбят за нея?

    Въпросите си хиляди, а отговорите стават все по-малко. И май накрая ще остане само един:

    Че във всяко живо същество е вложена една миниатюрна частица, наричаща се Истина, и когато тя резонира с външния свят, се получават отговорите.

    Тогава идва последния въпрос:

    Къде и защо ние, хората, сме я напъхали тази забравена Истина, че не можем да се възползваме от нея?

    .

    Симеон Коев

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Заглавието е на редакцията.

    .

  • Майсторски класове и добри практики за учители в българските училища в чужбина

    .

    Екипът на Българска асоциация за образование „Райна Княгиня“ – Република Ирландия организира онлайн среща под надслов „Заедно в глобален форум – майсторски класове и споделяне на добри практики за учители в българските училища в чужбина“.

    Форумът се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката и има за цел да стимулира споделянето на добри практики, успешни методи, стратегии и иновации в образователния процес, които са се оказали ефективни, приложими и ангажиращи за учениците в българските училища в чужбина. Ще бъдат представени материали от колеги, практикуващи в български училища в чужбина, от учители за учители.

    Българска асоциация за образование „Райна Княгиня“ изразява благодарност към Министерство на образованието и науката – за сътрудничеството и подкрепата и към Асоциация на българските училища в чужбина (АБУЧ) – за осигуряване на е-пространството за провеждане на интерактивните сесии и обмен на информация на живо по време на форума.

    Предварителна програма:

    Първа сесия – 30.03.2024 г.майсторски класове и споделяне на добри практики за учители в българските училища в чужбина за подготвителен етап и начален етап (1.- 4. клас).

    Втора сесия – 6.04.2024 г.майсторски класове и споделяне на добри практики
    за учители в българските училища в чужбина за прогимназиален етап (5.- 8. клас)
    и гимназиален етап (9.-12. клас).

    Окончателната програма и възможностите за включване ще бъдат уточнени и оповестени от организатора на форума допълнително.

    .