Home » Избрано

Българите в чужбина, желаещи да гласуват, подават заявления до 27 септември

2011.09.16 Няма коментари
Spread the love

До 27 септември е срокът, до който българите в чужбина, желаещи да гласуват, трябва да подадат заявления в дипломатическите ни мисии за разкриване на секции за изборите. Съществува и сайт iskamedaglasuvame.com, който изпраща автоматично заявленията в съответното дипломатическо представителство. Стефан Манов от временния обществен съвет на българите във Франция (за повече инфо вж. www.globalbulgaria.org ) заяви е предаването “Преди всички“, че с промените в Изборния кодекс се е затруднило събирането на заявленията и създаването на секциите. На последните избори през 2009 година, секции можеха да се открият по преценка на посланиците ни в чужбина. Това представлява своеобразна активна регистрация, каза той и допълни, че през 2009 година 156 хиляди българи в чужбина са подали заявления за гласуване.

Всеки български гражданин, без значение къде живее, е с постоянен адрес в страната. Поради тази причина българите живеещи в чужбина са в избирателните списъци в страната. Но съществува и настоящ адрес като законово устройство. Ако избирателните списъци се правеха по настоящия адрес тогава автоматично българите живеещи в чужбина ще бъдат извадени от списъците в България, обясни Манов и обясни, че по този начин няма да има нужда от регистрация за изборите на българите в чужбина, а списъците ще се правят автоматично.

Според данните към 15 август настоящ адрес в чужбина са декларирали 600 хиляди български граждани, живеещи в чужбина.

Цялото интервю чуйте в звуковия MP3 файл тук – Horizont-16.09.2011

Източник: www.bnr.bg

Izbori

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.