Home » Избрано

МВР, ДАНС и прокуратурата създадоха спецзвено за изборите

2011.09.15 Няма коментари
Spread the love

МВР, ДАНС и прокуратурата създадоха Национално спецзвено, което ще следи за законосъобразното провеждане на президентските и местните избори. Новата структура ще бъде координирана от главния прокурор Борис Велчев.

Документът за създаване на новото звено беше подписан днес в МВР от вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на ДАНС Константин Казаков и Велчев, съобщи “Фокус”.
Определени бяха и конкретните лица, които ще отговарят за нормалното протичане на изборите – главният секретар на МВР, заместник-главен прокурор и зам.-председател на ДАНС.

През целия изборен период ще има засилено внимание към престъпните групи, които е възможно да се занимават с опорочаване на изборите.
„МВР, ДАНС и прокуратурата наблюдават големите престъпни групи и ако някой реши да ги използва за купуване на гласове, институциите са готови да предприемат мерки”, заяви Борис Велчев.

Той повтори тезата си, че никой не купува избори с пари, които са от законна стопанска дейност, но се надява с предприетите мерки рискът от подобни практики да е намалял. По думите на главния прокурор предстоящите избори ще бъдат един добър тест за това колко ефективно е законодателството, но прокуратурата няма да пренебрегне нито един сигнал.

МВР няма да участва като фактор в изборите, защото професионалистите и служителите в министерството ще се ръководят от интересите на гражданите”, заяви от своя страна Цветанов.

Вътрешният министър каза още, че излиза в отпуск от 23 септември до 31 октомври, за да се избегнат спекулации във връзка с неговото влияние като министър върху изборната кампания. Той вече бе многократно обвиняван от опозицията заради това, че едновременно е председател на предизборния щаб на ГЕРБ. По време на отпуска ще го замества зам.-министър Веселин Вучков.„Мога да гарантирам, че ще спазим деполитизацията на служителите в ДАНС и няма да бъдем фактор в изборите”, подчерта и председателят на ДАНС Константин Казаков.

Малко по-късно в парламента Казаков представи доклад на ДАНС за първото полугодие пред членовете на парламентарната комисия за контрол на агенцията и заяви, че вече се работи по сигнали за купуване на гласове в страната.

Казаков не уточни за кои населени места става въпрос, както и за поставените от агенцията срокове за разглеждането на сигналите. Той не даде информация и за броя на екипите, нито за техния състав.
Създаден е механизъм и на едно място ще има както, прокурор, така и служител на МВР и на ДАНС, уточни председателят на ДАНС. Той подчерта, че безспорно има проблем в държавата заради множеството данни за купуване на гласове.

 

Източник:  Dnes.dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.