Home » Авторски страници

Предаване на БНР за президентските избори в България и зад граница

2011.10.25 Един коментар
Spread the love

Чуйте съкратен вариант* на авторското предаване на журналиста Илиана Райчева излъчено по БНР ден след изборите (24 октомври 2011 г.) – линк: audio–BNR.

България избира своя държавен глава, който ще представлява страната в международните отношения и ще бъде върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили в следващите пет години. На първия тур 18 двойки се бориха за гласовете на българите на петия поред пряк избор на президент и вицепрезидент в най-новата ни демократична история. Зад повечето претенденти тази година застанаха инициативни комитети. На балотаж ще се явят кандидат-президентската двойка на ГЕРБ – Росен Плевнелиев–Маргарита Попова и на БСП Ивайло Калфин–Стефан Данаилов. Как са гласували нашите сънародници по света?

За перипетиите и за изборната активност – пъзела подреждат: проф. Любомир Гаврилов – Тулуза, Петър Стаматов – Чикаго, САЩ, кореспондентът на БНР в Турция Нахиде Дениз и нашите сънародници от Западните покрайнини Иван Николов – Босилеград и Небойша Иванов – Ниш.

От сайта EuroChicаgo.com са помолили кандидат-президентски двойки да попълнят традиционна анкета, в която са поставени въпроси, вълнуващи българите по света. Нашите сънародници отчитат, че Меглена Кунева е имала траен интерес към техните проблеми. От двойката, която ще участва в балотажа, само Ивайло Калфин е попълнил анкетата. В специално интервю, ако спечели балотажа, той поема конкретни ангажименти към българите по света.

Според изследване на фондация „Медийна демокрация”, средствата за масово осведомяване поставиха в центъра на кампанията темите, които засягат всекидневната борба за оцеляване. Дори сериозната европейска подкрепа за водещи кандидати за президент се оказа условие, което не се оценява като необходимо за успех. Мониторингът върху европейските теми при отразяването на предизборната кампания показва, че дори и при сериозен потенциал за дебати с наднационално значение, те остават недоразвити. Казаното и неказаното по време на телевизионните дебатите на претендентите за „Дондуков” 2 коментира политологът Владимир Шопов.

Източник: http://bnr.bg/

————————————–

* За пълния вариант на предаването – посетете този линк.

** Още  информация за изборите в Чикаго и САЩ – Вж. линк.

One Comment »

 • Mariana said:

  Информация от сайта на МВнР

  “В 6 ч. тази сутрин (информацията е от вчера – б.м.) приключиха изборите за президент и вицепрезидент на България и в последните секции зад граница – Лос Анджелис и Лас Вегас. В двата консулски окръга гласуваха съответно 98 и 118 души.

  С тези резултати броят на българите, които упражниха правото си на глас извън страната, е 50 499. Това е с над три хиляди повече от гласувалите в чужбина на президентските избори през 2006 г., когато на първи тур там бяха гласували 47 007 граждани. Повече от половината гласове на този вот в чужбина идват от Европа и Северна Америка.

  Най-много българи са гласували в Турция – 22 418, Испания – 6752, САЩ – 2467, Кипър – 2071 и Германия – 2040.”

  На тези избори – първите, организирани по приетия в началото на годината Изборен кодекс, бяха разкрити 161 секции в 58 държави. За провеждането на първия тур на вота Министерството на външните работи командирова 129 свои служители.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.