Home » Е-Списание

Българските партии пълзят към чужбина

2011.08.02 Един коментар
Spread the love

Готвят ли ни партиите нови Милен Велчевци и Любки Качаковки?

bspДокато омбудсманът на Р. България организира анкети на тема „ЗА и ПРОТИВ избирателните права на българите, живеещи зад граница”, а неполитизираните Временни обществени съвети на българите в чужбина се опитват да прилекат вниманието на правителство и депутати (Вж. публикации по темата тук), в същото време парламентарно представените патрии (а и не само те) тихо, но все по-мащабно работят за  запазване на съществуващото статукво – но с привличане на  кадри от чужбина.

По-надолу Ви предлагаме материал на в-к “24 часа” по темата.

БСП-Вашингтон, номинира свои представители за участие в листите на левицата за изборите през 2013 година.

Нищо чудно звучащата като виц днес “информация” след някой и друг месец да пристигне от американската столица като съвсем реална новина. Защото противно на логичните очаквания да се разширява на изток към братска Москва, партията майка изгражда свой клуб във Вашингтон.

В последните дни на парламента из клуба на депутата се разходи младо момиче с азиатски черти. На английски език соцдепутатът Драгомир Симеонов й обясняваше кой кой е и какво става в момента. Момичето кимаше с разбиране и вежливо се запознаваше с депутатите от БСП. Оказа се, че това ще бъде председателката на червения клуб във Вашингтон. С какво се занимава обаче и как е попаднала на българските социалисти, се оказа най-строго пазената тайна на червените.

Ясно е само, че там се изгражда партийна структура от симпатизанти.

Иначе най-старата партия у нас има 4 клуба в Германия и две партийни организации извън България – в Амстердам и във Виена.

Немските клубове са със статут на първична партийна организация. Първият е създаден в Берлин през 2004 г., следва организацията в Бремен, а в Аахен и Кьолн се сформират през 2006 г. Младежката организация, която е за цялата територия на Германия, е основана през ноември 2009 г.

“Действаме повече на регионално ниво, правим скайп конференции всеки месец”, разказва студентът по право в Кьолн Георги Стоименов*.

Около 20 души членуват в тези организации в Германия. Повечето от хората са студенти или такива, които са завършили и останали да работят там.

Една от основните цели е насърчаването на политическата информираност в Германия. Нямат задължителен членски внос, работят на доброволни начала. Включили се активно в инициативата на Ивайло Калфин за легализацията на дипломите от ЕС в България например, ангажират се и като наблюдатели по избори.

Основното им притеснение е, че младите са доста апатични към политическия живот и е трудно да събудиш интереса им към България, разказват Георги и Рангел.

Примерът на социалистите се оказа заразителен и за другите партии. От няколко месеца е в ход организацията за откриване на клуб на СДС в Брюксел. Неотдавна при инициаторите отиде синият депутат Ваньо Шарков. Клубът ще бъде официално учреден наесен, а идеята за това е на дългогодишен емигрант и познат на Шарков по великотърновска линия.

“Казва, че е син по душа и сърце”, сподели депутатът. Вече е събрал 30-ина души, които са фенове не само на синята партия, но и на синия футболен отбор “Левски”. Същите хора вече имат официално регистриран в Брюксел фен клуб.

Бъдещият клуб ще има съвсем легитимен статут съгласно партийния устав.

На германска територия пък СДС се конкурира с вечния съперник от БСП за избирателите в Кьолн. Там сините също ще правят клуб, мераклиите за това вече били около 15-20, разказа главният секретар Димитър Иванов. Мисли се и за клуб в Париж.

“От симпатизанти зад граница дойде например идеята да се премахне двойното осигурително бреме. Благодарение на СДС то вече е минало”, даде пример за ефектите от задграничното партийно строителство Иванов.

Като националистическа партия“Атака” също се озърта за избиратели в чужбина, но си има по-строги фокус групи – най-вече в Западните покрайнини, бесарабските българи, Македония. Хората на Волен Сидеров държат тесни връзки с патриотични клубове в Босилеград например, но засега не планират да си отварят партийни. Непрекъснато обаче правят дарения и организират чествания.

Най-разгърната се оказа задграничната партийна мрежа на РЗС. Яне Янев е открил клубове в 7 държави – САЩ, Холандия, Германия, Чехия, Унгария, Македония и Испания, и разполага с 1700 редовно отчетени партийни активисти в чужбина. Именно от тях дошла идеята за кампанията на кандидат-президента Атанас Семов “Ще уволня Бойко Борисов”, която била взета назаем от щаба на Доналд Тръмп, който имаше намерение да се кандидатира за президент от Републиканската партия и да “уволни” Барак Обама.

В соцпартията сме – секси е

Рангел Васев, шеф на организацията в Берлин:

В Германия е модерно и секси да си или със социалдемократическата партия, или от зелените. Широките маси от млади хора се оринетират към тях. Най-близки са до идеите на младите и работят за тях. Християндемократите и либералите са ориентирани по към десните и консервативни избиратели, младежките им организации са с по-добро социално положение, родителите им са аристократи, с традиции. В момента в Германия социалдемократите са във възход, особено с идеята им за излизане на атомната енергетика.

Георги Стоименов, шеф на БСП-Кьолн:

Споделям левите ценности още преди да отида да уча в Германия, за мен това беше шанс да разпространим в Германия идеи като солидарно общество, солидарна отговорност – принципи, които споделя само БСП.

Рушен Риза, организационен зам.-председател на ДПС:

И в ЕС ще има изселнически организации

– Г-н Риза, има ли ДПС свои клубове и структури зад граница?

– Бяхме решили да нямаме представители в големите градове в Турция, а тяхната роля да играят изселническите организации там. Но тъй като те са концентрирани по много на едно място, решихме все пак да определим свои представители в основните населени места – Чорлу, Истанбул, Анкара, Измир. Тези хора имат координационни функции, но не са организирани в партийни клубове.

– Планирате ли да го направите?

– В Истанбул ще отворим офис като своеобразен център за хората, там ще могат да се свързват с нас, да се събират, да получават информация и документация за изборите – например заявления и т.н.

.- Как се организирате в Европа – в Испания и Белгия през 2009 г. ДПС излезе първа сила.

– И тогава бе по същия начин – имахме хора, ангажирани с организацията на място. Сега ще направим същото на много места – Белгия, Холандия, Испания, Швеция, Германия и Франция. Идеята е занапред тези представители да заработят наистина под формата на клубове или като изселнически организации, за да могат да си решават и местните проблеми, и да контактуват с нас, както и с европейските ни депутати. Самите хора там го искат. В Турция имат опит от 20 г. вече, но в останалите европейски градове виждат, че с такива организации могат даже да участват в избори за местна власт там, където живеят. Така че е от взаимен интерес.

– Хората ви в чужбина членове ли са на ДПС?

– Симпатизанти. Членството не е задължително.

– Ще ги подсилвате ли с хора оттук за кампанията?

-Вероятно ще изпратим народни представители за срещи с тях, за разясняване на целите ни и организационните въпроси.

– Плащате ли нещо на хората си в Европа?

– Не, работят доброволно.

– На колко гласове твърдо разчита ДПС зад граница?

– Трудно е да се каже, има разлика между парламентарни и президентски избори. Зависи и от това дали ще имаме свой кандидат – тогава и работата ще е повече, но и активността. Не сме си слагали долен праг, но ще гледаме да се придържаме към получените на предишните избори резултати (На парламентарния вот през 2009 г. ДПС бе първа политическа сила в чужбина с общо 93 926 гласа – бел. авт.)

Симпатизанти питат ГЕРБ по имейла как да помагат

Българи, живеещи по всички краища на света, звънят почти всекидневно в централата на ГЕРБ в София. Те имат желание да помагат на партията, както и да поддържат връзка с други наши симпатизанти в града, в който живеят. Това разказа административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Управляващата партия няма специално сформирани структури или клубове в чужбина. Организирането на подобни структури от дистанция е трудно, сподели Паунов. За сметка на това ГЕРБ има много членове, които са записани тук, но които живеят навън. Те от своя страна се опитват да съберат общности и симпатизанти. Така е в САЩ, Италия, Германия, Гърция, Кипър и други държави, изброи административният секретар.

Комуникацията със симпатизантите става основно по интернет. От централата се опитват да организират партийни форуми в мрежата по дадени теми. По имейла пък всеки може да изпрати въпрос и ще получи отговор и нужната му информация.

ГЕРБ обновява всекидневно и сайта си, откъдето симпатизантите да научават всички новини около партията и да разглеждат документите й.

“В този глобален свят механичното обединение на хората не е важно. Стига да имат желание да работят с нас, да помагат на партията, всичко е въпрос на контакти”, разказа Паунов.

Наскоро в централата изненадващо получили протокол от събрание в Мюнхен. Оказало се, че симпатизанти на Бойко Борисов в германския град са се събрали по своя инициатива и са си сформирали клуб. От централата поискали единствено да им изпратят устави, документи и рекламни материали с логото и цветовете на партията.

Автори: Калина Влайкова, Лиляна Клисурова, Диана Кънчeва /24 часа/

——————————–

*На снимката:  Рангел (вляво) и Георги бяха делегати на конгреса на БСП. Фотограф: ИВАН СТОИМЕНОВ

One Comment »

  • Ollie said:

    Awesome you should think of sotmiheng like that

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.