Home » Избрано

Под натиск МВнР реши да предложи разкриването на още изборни секции зад граница

2011.10.05 Няма коментари
Spread the love

Граждански натиск принуди външното министерство в сряда да обяви, че ще предложи на Централната избирателна комисия да разкрие допълнителни секции в Германия и Франция.

Автор: Борис Николов

Живеещи в чужбина българи, участващи в инициативата “Искаме да гласуваме” протестираха заради отказа на МВнР да образува избирателни секции за президентските избори в българските почетни консулства в германските градове Хамбург, Дармщадт и Магдебург, като го обвинява в “грубо неспазване на официално обявен документ с ранг на договор”.

По-късно протестът им бе подкрепен и от СДС, който обвини правителството, че не е осигурило необходимите средства за организирането на вота.

Заради своя грешка МВнР предлага на ЦИК да наруши Изборния кодекс

Първоначално от външно не видяха проблем в казуса с организирането на вота в Германия, като обясниха, че по-малкият брой секции се дължи на рекордно ниския интерес към изборите от българите в Германия.

Във вторник министерството обясни решението да не предложи разкриването на секции с обстоятелството, че почетните консули не са със статут на консулски представителства на България. Затова на тези места е било необходимо да бъдат подадени не 20, а най-малко 100 заявления за гласуване.

От инициативата обаче заявиха, че на специално заделената за информация от българското посолство в Германия интернет-страница, намираща се на собствения сайт на МВнР, в продължение на много време е стояла информация, противоречаща на сегашните аргументи на министерството.

На въпросната страница посолството в Германия в продължение на седмици уверява българските граждани там, че секции ще бъдат образувани в общо 6 града в Германия, включително във въпросните 3 града, при събирането на 20 заявления по чл. 44 на Изборния кодекс.

В Хамбург 63-ма българи са заявили предварително, че искат там да има място за гласуване, в Дармщат – 34 души, а в Магдебург – 28.

По-късно в сряда обаче от външното министерство съобщиха, че ще предложат на ЦИК да разкрие секции в седалищата на почетните консули в Хамбург, Дармщадт и Магдебург, както и в Марсилия, Франция. Евентуално положително решение на ЦИК обаче би се оказало в нарушение на Изборния кодекс, като така дефакто външното министерство прехвърля отговорността към изборната администрация.

“МВнР е безспорно отговорно за координация и указания към посолствата, както и за това да проверява и коригира своевременно техни грешки. В случая МВнР трябва да поеме отговорността за информацията, публикувана от посолството на Република България в Германия, и да спази обещаното от посолството до българските граждани в тази страна – да образува избирателни секции във въпросните 3 града заради изпълнение на условията за това”, се казва в протеста на инициативата “Искаме да гласуваме”.

В документа се изразява и учудване, “че такава важна информация като въпросния отказ продължава да липсва на сайта на МВнР – както на страницата за Германия, така и където и да било другаде – много часове след като е една от водещите новини в българските медии”.

“Очакваме от Вас да вземете необходимите мерки министерството да спазва обещанията си, да осъществява необходимия контрол над коректността на съобщенията и действията на посолствата, както и да публикува незабавно своите официални позиции на интернет-сайта си”, се казва в заключение на протеста.

СДС обвини ГЕРБ, че опорочава изборите зад граница

По-късно в сряда от СДС се обявиха срещу липсата на информационна кампания за условията за предварителна заявка за гласуване сред българите зад граница.

Според сините на Министерството на външните работи не са осигурени нито необходимият финансов ресурс, нито материали за разясняване на промените в Избирателния кодекс, които пряко засягат правото на глас за българите в чужбина.

От външно министерство съобщиха по-рано, че финансовият министър Симеон Дянков не е удовлетворил финансовите разчети за провеждането на президентските избори зад граница през есента. Дянков отпуснал едва 500 000 лева на министерството. За сравнение – за отразяването на изборите от държавните медии БНТ, БНР и БТА са осигурени 860 хил. лв.

СДС протестира и срещу намалените срокове за подаване на заявления. От партията смятат, че намалените срокове за определяне на избирателните секции и за подаване списъци с членове на СИК зад граница от политическите партии, също е проблем.

“Чрез различни способи и юридически трикове, ЦИК лиши хиляди български граждани по света от възможността да изразят своята воля и упражнят своето конституционно право, смятат от СДС. Според тях изборите зад граница са опорочени. Виновни за тази ситуация са мнозинството на ГЕРБ в ЦИК и правителството, което не е обезпечило нужния на МВнР ресурс”, посочват в декларация от СДС.

Изборите зад граница минават вече традиционно с големи неразбории, като последният пример е с парламентарните избори през 2009-та. След тях посланиците в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов бяха принудени да напуснат постовете си. Впоследствие Петков бе реабилитиран от външния министър Николай Младенов и назначен за шеф на кризисния щаб към МвнР.

По-рано тази седмица срещу неуредиците около вота зад граница протестираха и временните обществени съвети на българите по света, които обявиха, че в редица големи държави възможностите за упражняване на конституционното право на глас на българските граждани са сериозно ограничени.

/mediapool.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.