Home » Авторски страници

Започва предизборната кампания (тест)

2011.09.23 Няма коментари
Spread the love

Предизборните кампании за местния вот и за избор на нов президент и вицепрезидент започват официално днес 23.09.2011 г.

Гласуването за кметове, общински съвети и държавен глава в България ще се проведе едновременно на 23 октомври. Кампанията се закрива в полунощ на 21 октомври.

Кандидатите, партиите, коалициите от партии и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание. Предизборна агитация не се допуска четири часа преди изборния ден и в самия ден на вота.

A сега и нашият кратък тест “Информирани ли сте за предстоящите избори?”

Посетете сайта на БНТ и изгледайте видеото (линк) или прочетете текста по-долу:

Днес официално започва предизборната кампания за президентските и местни избори. Тя ще трае един месец – до 21 октомври. 22-ри е ден за размисъл. Бюлетини за президент, кметове и общински съветници ще пуснем на 23-и.
В надпреварата участват 13 кандидатпрезидентски двойки. Те са издигнати от 11 партии, една коалиция и шест инициативни комитета. 264 са общините в България, в които хората ще гласуват за нови кметове и общински съветници, издигнати от 68 партии. За да гласуват в съответното населено място, избирателите не трябва да са променяли адресната си регистрация през последните 4 месеца. За държавен глава могат да пуснат вот и българите зад граница. Избирателни секции там ще се разкриват, ако най-малко 1000 души обявят, че ще гласуват. Бюлетините тази година ще са три – за президент и вицепрезидент, за кмет на община и за общински съветници. Избора си отбелязваме със знак Х, със син химикал, в противен случай бюлетината ще бъде отчетена като недействителна. (Автор: Александър Марков, БНТ)

Нашите въпроси са:
1. Колко грешки забелязахте в текста към видеоматериала на БНТ?
2. Колко заявления са необходими за откриване на избирателна секция зад граница?
3. Разрешено ли е предизборната кампания в САЩ за президент на Р.България да се води на английски език?
4. Може ли кандидатът за президент да има второ гражданство?
5. Необходимо ли е гражданството и на двамата родители на кандидата за президент да е българско?
И един допълнителен въпрос извън теста, но на който също искаме да ни отговорите: Бихте ли си продали гласа, ако някой ви предложи 50 хил.лева за него?

Наградата за отговорилия първи правилно и на 5-те въпроса ще е книга от съвременен български автор от Чикаго. Отговорите изпращайте на имейла на редакцията (линк) или оставете като коментар по-долу.

izbori005
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.