Home » Авторски страници

МВнР отговаря на въпроси на читатели на Еврочикаго и българи зад граница във връзка с изборите в чужбина

2011.10.11 6 коментара
Spread the love

Във връзка с предстоящите избори, миналата седмица www.Eurochicago.com се обърна към МВнР и зададе няколко въпроси, получени в редакцията от  читатели от цял свят.  Писахме на говорителя на Министерството на външните работи  на  6-ти октомври, още преди да гръмне скандалът с публикуването на лични данни на сайта на МВнР и който бе една от причините днес да се проведе голям брифинг* с журналисти от различни български медии, но без участието на българските издания зад граница (вероятно забравени). Предлагаме ви отговорите, които пристигнаха по имейл, след края на брифинга.

Въпрос: Според различни източници цената на изборите е 35 млн. лева, от тях само 500 000 лв са предвидени за изборите в чужбина. Толкова ще получи и БНТ за отразяване на изборите. БНР ще разчита на 200 хил. лв. за същата дейност, а БТА – на 160 000. След като почти един милион от българските избиратели са в чужбина, а парите отделени за тях са 70 пъти по малко отколкото в БГ, ще стигнат ли?

Отговор: Бюджетът се определя от МС. Това е бюджетът, с който разполагаме и се опитваме в ситуацията на икономии, които касаят цялата страна, да правим всичко възможно това да не се отрази на качеството на изборния процес.

За почетните консулства в Германия (Хамбург, Дармщат и Магдебург) никой не беше наясно, че не са представителства, даже на вашата страница пишеше, че за тях трябват само 20 бр.  заявления. Въпросът ни е  – защо си променихте страницата, кой ще отговаря сега и ще бъдат ли открити секции?

Предишните изборни години в тези градове са подавани в десетки пъти повече заявления от получените тази година. Въпреки това и във връзка с двузначната информация, публикувана на интернет страницата на посолството ни в Берлин, министерство на външните работи изпрати писмо до ЦИК с молба за откриване на изборни секции в тези градове. Очакваме решението на ЦИК по въпроса.

На предните избори всички формати за заявления за гласуване се приемаха, а тази година имаше “опростено електронно” подаване на документи, но този път те не са повече от миналия път, даже са значително по-малко. От ЦИК твърдят (имаме запис от БНР), че е ваше изискването за подаване на заявление в ПДФ формат – кой от Външно го е договарял?

Форматът .pdf бе избран, защото е най-разпространен и в същото време най-защитен. Решението на ЦИК, с което се определят условията, реда и организацията се от юли 2011 г. , време за което гражданските сдружения можеха да реагират и изразят своите съображения срещу него. Убедени сме, че подаването на заявленията в един единствен универсален формат не е такова препятствие за тяхното подаване, което да доведе до драстичното намаляване на заявленията.

До 27 септ. нямаше никаква информация в процеса на подаване на заявления и колко заявления са подадени за даден град, а сега не знаем тези 37606 заявления валидни ли са всички? Колко са подадени по електронен пъти колко заявления са подадени по пощата или на място?

Текуща информация за заявленията не можеше да бъде предоставяна официално, защото заявленията бяха подавани паралелно в 98 дипломатически представителства по света. В момента ГРАО извършва проверка на заявленията и очакваме те да обявят броя на валидните и невалидни. (Детайла информация за заявленията може да бъде предоставена, съгласно Закона за достъпа до обществената информация. Ваши колеги ежеседмично получават информация от МВнР в изпълнение на този закон).

В интервю за Еврочикаго генералният консул Симеон Стоилов каза, че не може да обединява заявления подадени в съседни градчета, дори те да се намират съвсем близко разстояние (даже на 10 мили) с думите «Ангажимент на всички дипломатически представителства е стриктно по буквата на закона”. Не нарушава ли МВнР Изборния кодекс и Решенията на ЦИК, и по точно: «Списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната се публикуват от министъра на външните работи и от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България не по-късно от 04.10.2011 г.  на интернет страницата на Министерството на външните работи и на дипломатическото и консулското представителство.
Въпрос: Вече сме 6 откомври, къде е тази информация на сайта на МВнР?

Основната част от списъците бяха сложени на сайтовете още на 3 и 4 октомври. Имаше малки закъснения при по-големите списъци. В Турция примерно има 9 отделни списъка, в Истанбул има подадени 14 880 заявления (вкл. Бурса). Огромна част от тях дойдоха на хартия. Нормално е този списък да отнеме повече време.

Цитат: “Констатирайки тези нарушения на правата на българите в чужбина, ние, български граждани от Франция, САЩ, Австралия, Канада, Германия, Гърция, Испания, Бразилия, декларираме, че сформираме Временни обществени съвети на българите в чужбина в посочените държави по смисъла на чл. 5 ал. 3 от ЗБЖИРБ». С подобни заявления Временните обществвени съвети (ОС) се обръщаха към МВнР и Младенов през май, юли, август с цел разглеждане на проект за наредба за такива избори – защо министерството не взима отношение? Предвиждат ли се избори за ОС поне в една държава или не?

Запознати сме с желанието на ВОС за провеждане на подобни избори, но смятаме, че не е удачно смесването на различни вида избори – едните организирани от държавата, а другите от автономни български общности. Ние не се против провеждането на тези избори и българските дипломатически представителства са готови да съдействат и подпомогнат този процес, но процеса на организация е дело изцяло на автономните български общности зад граница.

По закона за гражданска регистрация когато емигрант си вади личен документ в чужбина и заяви настоящ адрес извън БГ, министерството е длъжно да уведоми ГРАО. Въпрос: Защо има голямо количество хора, които са го направили, но са в в списъците за местните избори в страна и обратното – върнали са се в БГ, а се водят в чужбина?

МВнР е само посредник при приемането и предаването на документите, но МВР издава документите и прави връзката с ГРАО.

Кога най-накрая ще се екипират консулствата с подвижни устроиства за лични документи – за да има изнесени консулски дни? (При тях таксата е 2 пъти повече и разходът ще се изплати, а освен това сме чували, че от таксите за Личните документи са получени около 40% повече приходи от разходите, така че би трябвало да има средства за това удобство на емигрантите ни).

В момента тече процедура по закупуването на неоходимите устройства и се надяваме, че в най-скоро време ще имаме възможността да предоставяме тази услуга на българските граждани извън България. Създалото се забавяне е в следствие на необходимостта от изпълнение и изискванията на Шенген във връзка с прилагането на тази услуга.

——————-

* Публикуваме  запис от днешния брифинг в Министерството на външните работи (в звуков MP3 файл).

Поради дългия запис и големия  файл,  той е разделен на три части – изтеглете ги от тук:

2011-10-11-brifing-1a

2011-10-11-brifing-1b

2011-10-11-brifing2

По-надолу и в коментарите ще публикуваме първите реакции на българските граждани по света.

Заглавие: Във Външно министерство работят идиоти!
Подзаглавие: В ЦИК също!

Автор: Атанас Чобанов (Франция)

Няма две положения. Или във Външно министерство са идиоти, или аз съм идиот.

За което поемам отговорност и ако някой ми докаже, че написаното по-долу не е вярно, ще подам сам срещу себе си жалба, че съм наклеветил и обидил чиновниците и политическите лица в Министерството на външните работи. Дотогава казвам, заявявам, подчертавам дебело, че са ИДИОТИ.

Според днес даденото обяснение от Ради Найденов, който преди се скатаваше като посланик в Австрия, а сега отговаря за гласуването в чужбина, заявленията за гласуване в чужбина трябвало да се подават ЛИЧНО, в смисъл ПОЕДИНИЧНО.

Разбрахте ли добре? По едно заявление в носител – материален или електронен. Две заявления в един пощенски плик – не може. Две заявления в един мейл – ньет, таварищи! МИРНО! ЛИЧНООО!, ПОЕДИНИЧНОО, МАРШ!

И тъй като много хора са подали заявленията не ПОЕДИНИЧНО, а са ги групирали за да е по-икономично, тези заявления не били уважени и съответно няма да бъдат отворени секции, следователно хората няма да могат да гласуват… срещу идиотите.

Пиша с големи букви, защото де да знам дали идиотите виждат малките. А не се знае какво виждат, защото идиотите са чели Изборния кодекс, но не са видяли една много важна запетайка, която прави на пух и прах идиотската им интерпретация.

Български гражданин, който желае да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава.

Отворете Държавен вестник, гледайте, четете, цъклете си идиотските зъркели, запетайката е там и означава едно единствено нещо. Заявленията могат да се подават по три начина: 1. лично на гише в посолството, 2. в писмо по пощата и 3. по мейл или факс – които са достъпните електронни форми за комуникация с посолството.

Обратното би означавало, че на гише не може да се подава. Само по пощата и в електронна форма. Но нали виждате, че никъде, никъде не пише, че трябва да се пращат заявления ПОЕДИНИЧНО? Или вярно съм идиот?

Но не, не съм идиот, Дами и Господа чиновници. Вие ме взимате за такъв. Тълкуването е едно, а Вашите свободни интерпретации са от липсващи неврони. Не от Лукавия, който е умен. Ако беше от лукавство, пътят за Вас е един – аут от меките кресла.

Но като за формени идиоти може да се допусне милозливо, че сте трудоустроени в тях.

Постскриптум: Ало, ЦИК, Вие също сте идиоти, защото за Вас електронен формат означава само файл в PDF и нищо друго. А факсът пак според Вас не е електронен формат. Каквито сте си идиоти, сигурно го бъркате с телекса.

http://www.bivol.bg

6 коментара »

 • Kрис said:

  Ama tea sa idioti na kvadrat 🙂

 • Любо said:

  С гъонсуратлък далече няма да стигнат. Не виждам какво печелят да казват не черното бяло. Веднъж да сгрешиш е човешко, втори път, пак е човешко, ама да продължаваш да упорстваш да си биеш главата в стената, това какво е? Като че ли Наско е прав. Не отиваме ли към касиране на изборите? А… все пак, нека да кажа, че последния отговор за бизнеса на държавата с личните документи на емигрантите искрено ме зарадва. Преносими цифрови апарати в куфарчета: абе нищо не може да спре прогреса.

 • Ivo said:

  “Форматът .pdf бе избран, защото е най-разпространен и в същото време най-защитен. ”

  Оо… турците обаче ви разбиха пдф формата с ония 1300 повтарящи се ЕГН-та. Вярно, направихте ни луди с тоя пдф, сега обаче ние ще се посмеем.

 • Слушам said:

  Слушам записите и разбирам, че в министерството не щат да примат вината и да има наказани, но ще има…

 • Хакер said:

  На криво министерство, хакери са му виновни ( това разбрах от записа 🙂 )

 • neGERBer said:

  Tova sa horata, koito glasuvaha Izbornia kodeks:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.