Home » Авторски страници

Кой ще защити интересите на 1 млн. избиратели зад граница?

2010.12.05 Един коментар
Spread the love

Партии, политици и организации при телефонни разговори, интервюта и посещения в Чикаго постоянно ни заявяват, че не спират да мислят за емигрантите, за диаспората, за всички почти 4 млн. българи, пръснати по света, и съответно – за милион потенциални избиратели сред тях. Но в настощия момент, докато в НС се обсъжда най-важният политически закон на Р.България – новият Изборен кодекс, разбираме каква е истината. Пред медии, телевизионни камери и преди избори се говори едно, а когато стане дума за реални действия, фактите са съвсем различни.
Необходимо ли е отново да направим паралел, какво казаха 12 партийни лидери само преди 3 месеца в анкетата на Eurochicago.com (линк) и в същото време какъв закон-недоносче пръкнаха след едногодишен труд, възнаграден с народна пара?
Или как след порядъчното закъснение до сега, мнозинството народни избраници прогласуваха срокът за предложенията между първо и второ четене на Изборния кодекс да бъде едва 5 работни дни?
Или защо проектът няма да бъде изпратен за съгласуване с Венецианската комисия, каквато е препоръката на ПАСЕ от април 2010 година?
Интересува ли се някой от заключенията на председателя на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева:
«Българите ще избират по-малко. По-малко кметове, по-малко общински съветници, няма да могат реално да влияят при преподреждането на кандидатските листи – праговете са лицемерно високи. На местни избори изобщо няма да има преференция. Предлага се да не се избират пряко кметовете на райони в София, Пловдив и Варна и на населени места с под 500 жители. Резултатите – ниска избирателна активност и отказ от участие. Как може това да бъде ИЗБОРЕН кодекс. Ще имаме избори без избор и избирателен кодекс без избиратели. Проблемите с непрозрачността на финансирането на кампаниите остават, дори се задълбочават. ЦИК ще бъде доминирана от управляващите.
Има доклад на GRECO, оценяващ ситуацията в България с финансирането на партиите и предизборните кампании – кой го е чел? Не се и споменава за 32 избирателен район – ЧУЖБИНА. Живеещите в чужбина българи няма да могат да се използват преференция. Кодексът в този си вид демотивира българите за участие в политическия живот.
»

В момента текат дебати в правната комисия към НС, следващите са във вторник 07.12. 2010 г. За съжаление в тези заседания не вземат участие представители на българите в чужбина. Заседанията са открити, но на тях ги няма дори и онези «наши застъпници», които по избори разнасят в Чикаго торбите с обещанията. А за да вземе участие и да се заяви позицията на българите зад граница е необходимо единствено да се предупреди секретарят на правната комисия на тел. 02/ 9877624. Повече граждански организации и извънпарламентарни партии трябва да бъдат изслушани, за да противопоставят своята експертиза по неприемливите предложения в проекта на комисията по правни въпроси. А в тази комисия са и депутатите: Ивайло Тошев –ГЕРБ, Митхат Метин – ДПС, Светослав Тончев – ГЕРБ, Емил Гущеров –ГЕРБ и Анастас Анастасов (зам.- председател на НС), «членове» на интерпарламентарната група «VERTU»* (вижте видеото по-долу).
Какво може да очакваме от такива наши избраници!
Крайно време е българите и в България, и зад граница да добият възможност за пряка законодателна инициатива. Единствено ние сред европейците сме лишени от такава. Други възможни пътища за разрешаване на проблемите са гражданските организации (но, разбира се, не подобните на Първановата).
Приканваме ви да се присъедините към идеята за организиране на избори в чужбина за легитимни наши представители в Обществени съвети към дипломатическите мисии. Тази възможност ни е дадена в Закона за българите, живеещи извън Република България (обнародван в ДВ бр.30 от 11 април 2000 г.) Общественият съвет е независим изборен орган, който работи на обществени начала и отстоява интересите на българските общности в съответната страна.
Повече информация ще намерите на следния адрес: http://globalbulgaria.org/
или във Фейсбук групата (линк).

–––––
Следва скандалният видеоматериал на bTV.

Съвместен екип на bTV и вестник “168 часа” направи експеримент и организира нарочно парти, на което покани депутати с обещание за подарък – суперскъпи мобилни телефони «VERTU». Част от поканените народни представители се отзоваха на поканата и дори дойдоха на събитието със служебните си автомобили през работно време, когато в НС се обсъжда важен закон. Подготовката, гостите и реакциите можете да видите във видеофайла:

Кои са 16-те депутати, отишли да си получат луксозния телефон?

От ГЕРБ са откликнали 8 души – Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев. Трима от тях не са могли да присъстват на самото събитие, но ги има снимани пред хотела.

От „Атака“ на събитието е присъствал Кирил Гумнеров, от ДПС – Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева; от РЗС – Бисерка Петрова, Дарин Матов; от БСП – Румен Такоров и независимият – Димитър Чукарски.

Кои депутати са били поканени, но не са отишли на луксозното парти:

Цецка Цачева, Искра Фидосова, Любен Татарски, Павел Димитров, Пламен Мунев, Величка Шопова, Валентин Никев, Николай Коцев, Димитър Аврамов, Павел Шопов, Цвета Георгиева, Десислав Чуколов, Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Захари Георгиев, Йордан Бакалов, Лъчезар Тошев, Цветан Костов, Кирчо Димитров, Атанас Камбитов, Георги Плачков, Гинче Караминова, Ваня Георгиева и Белгин Шукри.

Журналистът от в. 168 часа Теодор Насков, другият автор на експеримента, разказа, че заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов е искал много да присъства на събитието, но е имало нещастно стечение на обстоятелствата – госпожа Цецка Цачева е отсъствала от заседанието тогава и той е трябвало да я замества. Шефката на неговия кабинет се е обадила на журналиста под прикритие и му е казала, че Анастасов много иска, но няма да има възможност да дойде в 13.00 часа, и е попитала ако е възможно тя да дойде и да взема подаръка.
След отправяне на поканата, част от депутатите са започнали да звънят на посочените телефони за потвърждение. Господин Кърджалиев е казал: „Да, ние сме от елита, аз обичам много такива играчки и с удоволствие ще дойда”. На самото парти обаче той не се е появил, разказа Теодор Насков.

Депутатите, явили се на луксозното парти, за да получат телефон, са от всички парламентарни партии, с изключение на Синята коалиция, която е нямала нито един представител. Поканите са били изпратени на квотен принцип. /Източник: БиТиВи/

One Comment »

  • Mila said:

    Шат на патката главата!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.