Home » Избрано

“Черната кутия” ЦИК призована да публикува стенограмите от заседанията си

2011.09.19 Няма коментари
Spread the love

М. Попова: Това е най-нормалното нещо, което една институция може да направи

 

Министърът на правосъдието и кандидат за вицепрезидент на ГЕРБ Маргарита Попова смята, че би било хубаво Централната избирателна комисия (ЦИК) да публикува стенограмите от своите заседания. Затова призова многократно неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда, но ЦИК засега отказва да даде публичност на стенограмите.

“Искаме ЦИК да престане да бъде черна кутия. Така, както Министерският съвет, ВСС, комисиите към парламента правят своите стенограми и протоколи публични и всеки е наясно с позициите на членовете на тези органи, час по-скоро това трябва да се случи с ЦИК, за да може да спре или по някакъв начин да се овладее недоверието, което комисията генерира от началото на своето създаване,” коментира в неделя пред БНР Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда.

Тя уточни, че подали заявление за достъп до информация в ЦИК с искане да им бъдат предоставени протоколите от ключови заседания на комисията, които неправителствената организация да публикува и да ги направи достъпни за обществото. Институтът е бил принуден да прибегне към процедура по закона за достъп до информация, тъй като ЦИК е отказала да сама да започне да публикува протоколите на сайта си.

Антоанета Цонева поясни, че тази публичност е нужна, за да може всеки да види как членовете на ЦИК аргументират решенията си. Според нея е важно дали членовете на комисията действат изцяло по съвест, вземайки своите решения, или има някакъв механизъм на принуда и синдром на страха, които могат да лишат действията им от обективност.

“Самият доклад на ОССЕ, който оценява необходимостта да бъде изпратена мисия от наблюдатели в България, казва следното: начинът, по който се конструират избирателните комисии прави така, че членовете да следват повече политически повели, отколкото да бъдат надпартийни в своите действия. От друга страна големият брой на членовете на самите общински избирателни ще затрудни значително формирането на капацитет за тяхното обучение. За мен е важно дали се чувстват свободни. Смятам, че те ще се освободят от някаква опека, ако такава съществува, именно когато протоколите станат публични”, изтъкна Антоанета Цонева.

“Изборният кодекс не предвижда ЦИК да заседава при закрити врата, нито има изрични условия тя да не се публикува. ЦИК се противопоставя на тази идея”, каза тя.

Цонева добави, че е важно да се знае как са взети спорни решения като това да се регистрира коалицията менте “За Зеленогорски”, която няма нищо общо с едноименния плевенски кмет.

“Това е интересно, защото това е решение нонсенс. И невъзможността да бъдат регистрирани в ОИК коалициите в Монтана и Плевен също е пример. Практиката, която генерира ЦИК трябва да бъде публична”, заключи Антоанета Цонева.

Впоследствие Маргарита Попова се съгласи с това мнение и заяви, че би насърчила ЦИК да публикува протоколите си.

“Аз през септември 2009 г. не само че поощрих, но направих и практика Висшият съдебен съвет да изважда стенограмите от нашите заседания публично и в цялост. Това нещо се случи. Така че това е мой манталитет и аз мисля, че това е най-нормалното нещо, което една институция може да направи, за да отвоюва още малко за себе си доверие от българските граждани, които са петимни за правосъдие, петимни за доверие, петимни за благополучие, за спокойствие, за ред. Така че би било хубаво, нека да го направят”, заяви пред БНР кандидатът за вицепрезидент на управляващата партия.

В отговор на въпрос тя изрази мнение, че най-нормално задължение на властите е да си вършат работата и да гарантират честното провеждане на изборите, независимо, че тази седмица бе създадено специално звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което да има грижата за изборите.

“…В крайна сметка те са съобщили още веднъж, че имат ангажимент изборите в държавата да протекат мирно, да протекат честно, така че…Може би не е
необходимо това нещо да се оповестява гръмко и високо, защото наистина всеки трябва да си върши работата”, каза Маргарита Попова.

“Не бих желала и мисля, че няма да се допусне да се загърбват демократични механизми”, допълни тя.

Преди това Антоанета Цонева изрази сериозни притеснения поради факта, че все още не са започнали обученията на общинските избирателни комисии (ОИК). Сериозно се притесняваме и от това, че ЦИК не е започнала и късно обявява поръчката за обществена кампания, добави Цонева.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.