Home » Избрано

Писмо до МВнР и ЦИК във връзка с Избори 2011

2011.07.24 Няма коментари
Spread the love

До

Г-жа Красимира Медарова

Председател на Централната избирателна комисия

Г-н Николай Младенов

Министър на външните работи на Р. България

Копие : г-жа Цецка Цачева

председател на Народното събрание на Р. България

Г-жа Искра Фидосова,

председател Комисия по правни въпроси

Председатели на Парламентарни групи в НС

Уважаема г-жо Председател, Уважаеми г-н Министър,

Народното събрание прие решение, с което изборите за президент и вицепрезидент се насрочват за 23 октомври 2011 г. В тази връзка, като български граждани живеещи в чужбина, а също от името на Временните обществени съвети на българите в чужбина, бихме желали да ви напомним за задълженията, които произтичат към МВнР и ЦИК, във връзка с прилагането на Изборния кодекс.

1. Съгласно член 74 ал.2 т. 1 от Изборния Кодекс, за да образуват избирателни секции извън страната

Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България незабавно, но не по-късно от 70 дни преди изборния ден, трябва да поискат съгласието на приемащата държава за произвеждането на изборите;

На практика това означава, че крайният срок вменен от законодателя на MВнР е 13 август 2011. Предвид идващите летни месеци и период на отпуски в редица държави, очакваме МВнР незабавно да предприеме действия за получаване на съгласие от приемащите държави за провеждането на президентските избори тази есен в т.ч. в градове, в които няма българско дипломатическо представителство.

Настояваме такова разрешение да се иска най-малко за всички градове, в които вече е имало разкрити изборни секции на парламентарните избори през 2009 и 2005 г., както и на президентските избори през 2006 г.

За Ваше удобство, ще намерите списъка на тези градове приложено.

2. Съгласно член 44 ал. 2 на Изборния кодекс

Български гражданин, който желае да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава.

ЦИК следва да предвиди в методическите си указания конкретния начин, по който българските граждани в чужбина ще подават електронните заявления за участие в изборите. В тази връзка, подробно тълкуване на горецитирания текст бе даден от вносителя на Изборния кодекс на пленарно заседание на НС на 2 юни 2011, чийто стенограми следва да се вземат предвид от ЦИК.

От тези обяснения произтича, че е необходимо да се създаде специално за целта интернет сайт. Чрез него избирателите седейки на работното място или от в къщи, електронно, дистанционно по интернет, могат да пуснат заявление” (Искра Фидосова, стенограма), като не се изисква използване на електронен подпис.

(приложено копие от най-важните моменти от стенограмата на заседанието на НС.)

Същият интернет сайт следва да указва в реално време за кои градове и колко заявления са подадени. Заявителите да могат да проверяват веднага след пускането на заявлението, че то е отчетено – по ЕГН (член 44 ал. 6 от ИК).

Г-жо Председател, г-н Министър,

Пожелаваме Ви успех в работата Ви, за да гарантирате, че българските граждани, независимо къде по света се намират, имат не само еднакви задължения, но и равни права пред закона.

Временни Обществени съвети на българите в чужбина

Тася Тасева, Австралия (Сидни) 

Божидар Попов, Бразилия (Сао Пауло)

Ненчо Каварков, Германия (Мюнхен)

Димитрина Ланг, Германия (Мюнхен) 

Галя Стоянова, Германия (Мюнхен) 

Красимир Гаджоков, Канада (Торонто) 

Стоян Чонев, Канада (Монреал) 

Петранка Стаматова, САЩ (Чикаго) 

Любомир Гаврилов, координатор, Франция (Тулуза) 

Златина Иванова, Франция (Марсилия)

Александър Тодоров, Франция (Марсилия) 

Стефан Mанов, Франция (Тулуза) 

Атанас Чобанов, Франция (Париж) 

А ето и отговора, получен от ЦИК. От него се разбира, че те нямат намерение да приемат методически указания, в които е указан начина  за подаване на заявления.

Do_Vremenni_obsht__syveti_BG

Източник: Globalbulgaria.free.fr

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.