2024-03-29

6 thoughts on “Ще дочакаме ли Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс заради българите в чужбина?

  1. Daniela, изменението, под което виждаш подписите, е ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БСП и с-ие. Затова не ти харесва. И на мен не ми харесва.
    Затова става дума, да приемат промени в интерес на хората, а не да ги ограничават. С разрешения ще има по-добри резултати, не със забрани.
    Ето, ако приемат Гласуване в интернет, всичките 42% и още много хора ще гласуват с удовоствие. Но изглежда властимащите точно това не искат.
    Да се надяваме, че с постоянноство ще ги принудим да се погрижат за всички избиратели, като им дадат равни права.

  2. Любо, добре си го казал – „В случая БСП се държи като опозиция“ – в действителност обаче това е само поза. Защото са сигурни, че няма да мине гласуването на новия законопроект и после ще могат да критикуват – видяхте ли, нали ви казахме. Това е същото, както миналото лято всички политически партии ни обещаваха, че мислят за българите в чужбина, а есента си сглобиха удобен Изборен кодекс. Линк:
    https://www.eurochicago.com/2010/08/12-polititcheski-partii-otgovaryat/
    Даниела, фактите показват от всички избори до днес, че нито една от парламентарните партии няма нужда от повишаване на изборната активност – и това важи, както за ДПС така и за управляващите. Да кажем в едно село ако гласуват 3-ма души, достатъчно е да дадеш на двама по 20 лв. и си спечелил. А ако гласуват 200 човека? А ако излезнат да гласуват 2000 – колко пари ще ти струва победата. Който не вярва да отдели 10 минутки и да види филмчето на БНТ – фактите са потресаващи, а кметовете не се стесняват да обясняват, че да нарушаваш закона си е в реда на нещата! Ето линк:
    http://bnt.bg/bg/news/view/46986/brokeri_na_glasove_v_sozopol

  3. Отговори на Даниела

    1. Първо, не е сигурно че въобще някой има интерес. Това се вписва обаче в общата концепция на ГЕРБ за \"милиционерска държава\", затова е възможно поправката да се приеме. Иначе мотивите са тези, обявени от БСП по-горе.

    2. Живеещите в чужбина български граждани по закон не гласуват, така че на тях им е все едно. Наистина, техният настоящ адрес е в чужбина (а постоянният – този на личната карта, е в България).
    Следователно, закона за местните избори няма отношение към тях. От друга страна, има опасения, че много изселници в Турция се връщат да гласуват за местните избори в България. Тази мярка би им попречила да гласуват.

    3. В случая БСП се държи като опозиция. Няма нужда да търсим ннещо по-дълбоко (лично мнение).

  4. Моля да ми поясните нещо, като на човек който не разбира, или по-точно като на програмист, свикнал с малко повече логика:

    Аз живея във Варна и да кажем след седмица се местя да живея в София.
    Според това предложение аз трябва на изборите специално да пропътувам до Варна да гласувам, което … е ясно че няма да стане.

    Въпросите ми са два:
    1. Кой има изгода аз да не гласувам, отчитайки че аз съм една обикновена средностатистическа българка

    2. По какъв начин това ще улесни живеещите в чужбина да гласуват. Да добавя че ако липсата на моя вот ще доведе до наличието на два честни вота насреща- ок, аз ще се откажа доброволно.

    И като гледам кой стои подписан под този законопроект, неминуемо в мен възниква и въпрос номер 3:
    Наистина ли вярвате че точно партията, която стогодишно се специализира в политически агитации и борби е толкова наивно безпомощна срещу манипулирането на вота, или просто се дразни че се намериха и по-добри от тях, в лицето на ДПС.

    Извинявам се ако нещо не съм разбрала добре.

  5. Повече от явно е, че от вътре няма да улеснят участието в политическия дебат на българите от вън. Даже ще пречат с всички възможни средства. Едно от тях е протакане и печелене на време.Само от вън, под натиска на Брюксел и Страсбург избирателния закон може да бъде променен, така както Унгория бе заставена да промени закона за медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *