Home » Е-Списание

Ще дочакаме ли Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс заради българите в чужбина?

2011.02.20 6 коментара
Spread the love

През изминалата седмица в Народното събрание бе внесен Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс

След възникналите в медиите сигнали и спорове за изборен туризъм, група депутати от левицата внесоха в парламента нов Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Eurochicago.com напомня (вижте например тук и тук), че дебати имаше и за нарушените права на българските избиратели зад граница, но гласът ни не бе чут (вероятно защото сме далеч).

Всъщност не е късно.  Може би има парламентарно представена партия, на която и пука за българите в чужбина и тя ще внесе предложение за измениение на набързо приетия ИК?

Всички виждаме колко партии се вълнуват от съдбата на Алексей Петров и колко дебати в НС има по неговия казус,  все някой ще се сети за нас – нали с право на глас сме повече от милион и вкарваме в България към 2000000000 лева за година?

Следва текстът на внесеното предложение за изменение на ИК, което както личи може да бъде много кратичко:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЧЕТИРИДЕСЕТО И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Проект на

Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс
(ДВ, бр. 9 от 2011 г.)

Параграф единствен. В § 10 от Преходните и заключителните разпоредби се правят следните промени:
1. В ал. 3 думите „чл. 53, ал. 2” се заличават.
2. Създава се нова ал. 4:
„(4) При произвеждане на изборите за общински съветници и кметове по ал. 1 искането за вписване в избирателния списък по настоящ адрес се прави, при условие че избирателят има настоящ адрес към 1 септември 2010 г. в съответното населено място. В искането се посочва и датата на адресната регистрация по настоящ адрес.”
3. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

Законът е приет от XLІ Народно събрание на …………….. 2011 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

МОТИВИ
към проектозакона за изменение на Закона за изменение и допълнение
на Изборния кодекс

Почти година преди местните избори реално започнаха опитите за манипулиране на вота. Свидетели сме на голямото предизборно преселение на избиратели – от едни населени места в други. При това виртуално, без реално избирателите да променят местоживеенето си.
Целта е ясна. В малките общини 50, 100, 150 избиратели могат реално да променят изборния резултат. Това застрашава честността на изборите, като осигурява “служебна победа” на политически партии и кандидати, които преселват избиратели.
В голяма част от случаите пререгистрацията на граждани по настоящ адрес се извършва в нарушение на закона, но санкциите са административнонаказателни и от тях не следва служебно заличаване на регистрацията.
Тези манипулации на вота трябва да бъдат предотвратени. С настоящия законопроект за изменение и допълнение предлагаме тези, които са променили настоящия си адрес след 1 септември 2010 г., да упражнят правото си на глас в населените места, в които е постоянният им адрес. По този начин техните избирателни права няма да бъдат накърнени, а само ще се стопира една от най-порочните практики в изборния процес – вътрешния изборен туризъм.

Вносители:
ПЕНКО АТАНАСОВ АТАНАСОВ
СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ СТАНИШЕВ
ПЕТЪР ВЛАДИМИРОВ ДИМИТРОВ
МАЯ БОЖИДАРОВА МАНОЛОВА
АНГЕЛ ПЕТРОВ НАЙДЕНОВ
МИЛЕНА ИВАНОВА ХРИСТОВА
ДИМЧО ДИМИТРОВ МИХАЛЕВСКИ
ЛЮБЕН АНДОНОВ КОРНЕЗОВ
АТАНАС ТОДОРОВ МЕРДЖАНОВ

Помните ли опашките преди 2 години?П.Стаматов
.

6 коментара »

 • Tchekov said:

  Повече от явно е, че от вътре няма да улеснят участието в политическия дебат на българите от вън. Даже ще пречат с всички възможни средства. Едно от тях е протакане и печелене на време.Само от вън, под натиска на Брюксел и Страсбург избирателния закон може да бъде променен, така както Унгория бе заставена да промени закона за медиите.

 • Даниела said:

  Моля да ми поясните нещо, като на човек който не разбира, или по-точно като на програмист, свикнал с малко повече логика:

  Аз живея във Варна и да кажем след седмица се местя да живея в София.
  Според това предложение аз трябва на изборите специално да пропътувам до Варна да гласувам, което … е ясно че няма да стане.

  Въпросите ми са два:
  1. Кой има изгода аз да не гласувам, отчитайки че аз съм една обикновена средностатистическа българка

  2. По какъв начин това ще улесни живеещите в чужбина да гласуват. Да добавя че ако липсата на моя вот ще доведе до наличието на два честни вота насреща- ок, аз ще се откажа доброволно.

  И като гледам кой стои подписан под този законопроект, неминуемо в мен възниква и въпрос номер 3:
  Наистина ли вярвате че точно партията, която стогодишно се специализира в политически агитации и борби е толкова наивно безпомощна срещу манипулирането на вота, или просто се дразни че се намериха и по-добри от тях, в лицето на ДПС.

  Извинявам се ако нещо не съм разбрала добре.

 • Любо said:

  Отговори на Даниела

  1. Първо, не е сигурно че въобще някой има интерес. Това се вписва обаче в общата концепция на ГЕРБ за \"милиционерска държава\", затова е възможно поправката да се приеме. Иначе мотивите са тези, обявени от БСП по-горе.

  2. Живеещите в чужбина български граждани по закон не гласуват, така че на тях им е все едно. Наистина, техният настоящ адрес е в чужбина (а постоянният – този на личната карта, е в България).
  Следователно, закона за местните избори няма отношение към тях. От друга страна, има опасения, че много изселници в Турция се връщат да гласуват за местните избори в България. Тази мярка би им попречила да гласуват.

  3. В случая БСП се държи като опозиция. Няма нужда да търсим ннещо по-дълбоко (лично мнение).

 • Pesho said:

  Любо, добре си го казал – “В случая БСП се държи като опозиция” – в действителност обаче това е само поза. Защото са сигурни, че няма да мине гласуването на новия законопроект и после ще могат да критикуват – видяхте ли, нали ви казахме. Това е същото, както миналото лято всички политически партии ни обещаваха, че мислят за българите в чужбина, а есента си сглобиха удобен Изборен кодекс. Линк:
  https://www.eurochicago.com/2010/08/12-polititcheski-partii-otgovaryat/
  Даниела, фактите показват от всички избори до днес, че нито една от парламентарните партии няма нужда от повишаване на изборната активност – и това важи, както за ДПС така и за управляващите. Да кажем в едно село ако гласуват 3-ма души, достатъчно е да дадеш на двама по 20 лв. и си спечелил. А ако гласуват 200 човека? А ако излезнат да гласуват 2000 – колко пари ще ти струва победата. Който не вярва да отдели 10 минутки и да види филмчето на БНТ – фактите са потресаващи, а кметовете не се стесняват да обясняват, че да нарушаваш закона си е в реда на нещата! Ето линк:
  http://bnt.bg/bg/news/view/46986/brokeri_na_glasove_v_sozopol

 • Pesho said:

  Ето и тук ще купуват гласове – този път в район Монтана (само 3 минутки е филмчето, но е поучително):

  http://bnt.bg/bg/news/view/47411/shema_za_nabirane_na_izbirateli_v_studeno_buche

 • Лила said:

  Daniela, изменението, под което виждаш подписите, е ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БСП и с-ие. Затова не ти харесва. И на мен не ми харесва.
  Затова става дума, да приемат промени в интерес на хората, а не да ги ограничават. С разрешения ще има по-добри резултати, не със забрани.
  Ето, ако приемат Гласуване в интернет, всичките 42% и още много хора ще гласуват с удовоствие. Но изглежда властимащите точно това не искат.
  Да се надяваме, че с постоянноство ще ги принудим да се погрижат за всички избиратели, като им дадат равни права.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.