Home » Авторски страници, Е-Списание

Чрез „Студио политика” на Радио България – за реалиите и въпросителните на Изборния кодекс

2011.07.08 Един коментар
Spread the love

Българското национално радио като мост между българите зад граница и законотворците у нас

В последното издание на Студио политика на Радио България, рубриката „Тема с продължение” е посветена на Изборния кодекс и гласуването на българите по света. Авторът на предаването Илиана Райчева предоставя възможността на Стефан Манов от Френско-българския форум да зададе въпроси, свързани с изборния процес от името на Временните обществени съвети на българите в чужбина. От лабиринта на разписаните правила, трудно може да бъде разчетено има ли пресечна точка между декларираната от политиците добронамереност към сънародниците им по света и конкретиката на казусите. В следващото издание на предаването председателят на Комисията по правни въпроси – Искра Фидосова – зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ ще отговори на поставените въпроси. Те са познати до болка – от изискванията за формулярите, които могат да бъдат подавани по интернет, при откриване на секции извън българските дипломатически представителства, през все още спорния избирателен район „чужбина” до конституционната промяна, за да могат българи с двойно гражданство не само да избират, но и да бъдат избирани.

Чуйте въпросите на г-н Стефан Манов в приложения звуков  файл- StudioPolitika_vaprosi (кликнете с левия бутон на мишката и изчакайте MP3 фалът да се зареди).

Следващата седмица редакцията на Eurochicago.com ще публикува и отговорите на г-жа Искра Фидосова, веднага щом ги получи.

След това в личната си рубрика „Часът на истината”, всеки може да си направи съответните изводи.

—————–

* Предаване на „Студио политика” може да бъде намерено на убстраницата на БНР с адрес: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/lifestyle/politics/Pages/default.aspx

**Напомняме, че  Обществените съвети са изборни органи и не получават инструкции от държавни организации. Обществените съветници работят на доброволни начала без възнаграждение. Още информация ще намерите на сайта www.globalbulgaria.org


One Comment »

 • Христо said:

  Да, въпросите са важни. Eurochicago миналото лято зададе подобни на 13 български партии. От тях всички без една (ВMРО) подкрепиха идеята за избирателен район чужбина. И какво ? Нито една не го предложи при дебата за Изборния кодекс.

  ГЕРБ в лицето на г-жа Фидосова излъга най-нагло за условията за откриване на избирателни секции в чужбина в градовете без дипломатически представителства. Тя, в интервю за “Събота 150”, на програма Хоризонт на БНР, събота 25 септември 2010, заяви, че изискването ще е 20 избиратели да заявят желание за това.
  Eurochicago публикува записа от предаването. Всеки може да го чуе.

  Да, ама се оказа, че е внесла текст предвиждащ 100 заявления. Така и го гласуваха в зала.

  20, 100, ще кажете все тая. Да, ама не.
  На парламентраните избори през 2005 изискването беше 20 заявления, в САЩ бяха открити секции в 44 града.
  През 2009 г , изискването стана 100 заявления, секции имаше открити в … 18 града !! за целите САЩ !
  За Великобритания, числата са още по-стряскащи 11 към 3 !!

  И не да не е била предупреждавана г-жа Фидосова за това “недоглеждане”.
  Нама да изреждам всичките опити да се налее малко разум в действията на мнозинството.

  Последно, при връщането на кодекса от Конституционнис съд и последвалия дебат в пленарна зала, Mая Mанолова внесе законопроект за промяна на числото 100 с числото 20 в съответния текст на кодекса.
  На 2 юни тази година се проведе 32 минути дебат в залата на тема 100 или 20 заявления !
  резултатът – ГЕРБ се запъна като магаре на мост и отхвърли това разумно предложение.
  “за” гласуваха БСП, ДПС и Синята коалиция.

  дебатът може да се проследи , вкл. на видоезапис , на сайта на парламента в раздел “пленарни заседания/стенограми”.

  каква ирония на съдбата – през 2009г тройната коалиция увеличи от 20 на 100 заявленията за откриване на секции в чужбина.
  ГЕРБ ни обеща да ги върне на 20.
  след което си прие 100, тихомълком. веротно мислейки си, че няма да се забележи.

  нека припомня, че на избори 2009г, в чужбина ГЕРБ спечели 50% от гласовете в западна европа и САЩ (33 426 гласа). те му осигуриха два депутатски мандата.
  видно е как ГЕРБ удържа на думата си и се отблагодари на своите избиратели .

  всеки да си направи изводите за кога да гласува на следващите избори. те са тази есен.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.