2024-04-24

1 thought on “Ето къде ще гласуваме в САЩ

  1. Стефан Манов: Начинът на формиране на секции в чужбина е сбъркан

    2011.10.05

    Начинът на формиране на избирателни секции в чужбина е сбъркан. Това каза представителят на временните обществени съвети на българите в чужбина Стефан Манов в предаването „Преди всички“. Манов обясни, че всъщност новото законодателство ограничава желаещите да гласуват в чужбина. Видно е, че няма връзка между подадените заявления и желанието за гласуване. Така в резултат на тези облекчения броят на градовете, в които ще има избирателни секции за изборите за президент в ЕС, САЩ и Австралия са едва 21% спрямо 2009 година. В градовете без дипломатически представителства в Западна Европа спадът е с 30%. За сметка на това обаче в Турция нарастването е с 41% на градовете, в който ще се гласува, т.е. по никакъв начин въведените мерки не затрудниха сънародниците ни в Турция, а затрудниха разпръснатата българска диаспора по света, каза още той.

    Не ми се иска да мисля, че неволно народните представители са били заблудени минути след като са гласували текстовете за вота в чужбина, но реалността е много далеч от декларациите за насърчаване на избирателната активност в чужбина и за облекчаване на условията за откриване на секции, допълни още той.

    Манов обясни, че българите в чужбина, желаещи да гласуват са подложени на т.нар. активна регистрация за гласуване и за да може да бъде открита една избирателна секция, трябва да бъде декларирано желанието на най-малко 100 избиратели в градовете без дипломатически представителства.

    В цивилизованите държави политиците всячески търсят начин да насърчат избирателната активност, а при нас е обратното. При нас се казва, че българите в чужбина не се интересуват и не желаят да гласуват и затова не подаваме заявления. Точно обратното е, каза той.

    Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *