Home » Избрано

Нов сайт улеснява подготовката за гласуването в чужбина

2011.09.14 Няма коментари
Spread the love

Oт днес до 27 септември на сайта Искаме да гласуваме българите в чужбина могат да заявят къде искат да гласуват извън България за президентските избори. Заявленията се изпращат автоматично в съответното дипломатическо представителство.

https://iskamedaglasuvame.com

При получаване на над 100 заявления за гласуване от едно населено място, консулството е длъжно да отвори избирателна секция в него.

Сайтът поддържа иновативна система за интегриране на собственоръчен подпис в електронното заявление, като се използва или уеб-камера или предварително сканиран подпис.

Това е третото издание на инициативата, която не е партийна и се поддържа отВременните Обществени Съвети на Българите в Чужбина и Фейсбук-група “Гласуване без граници“.

Личните данни и координатите на гражданите са защитени с цифров сертификат за криптиране на канала и не се записват на сайта. Всеки, който изпраща заявление получава на въведения мейл копие от него.

Как “да подпишем” с уеб-камерата:

iskamedaglasuvame

Внимание, опасно – ГРАО!

Вчера заработи и сайта на ГРАО за проверка на избирателните секции на гражданите по ЕГН.

https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml

Както и миналите години, сайтът плаши потребителите със съобщение за нередовен цифров сертификат за криптиране на връзката, тъй като ГРАО не е намерило средства да купи такъв за около 100 лева и използва домашен сертификат, който не се разпознава от браузърите.

Както показа разследване на в-к. Дневник, българи постоянно живеещи в чужбина са отбелязани в избирателните списъци в страната. Не е ясно как те ще бъдат заличени преди изборния ден, за да не се злоупотреби с техния вот, както многократно се е случвало на предишни избори.

Съществуват прости и ефективни решения за решаване на проблема като активна регистрация за избори или електронна проверка дали един вот е равен на един гласоподавател. При изработката на новия Избирателен кодекс те бяха препоръчани на парламентаристите от НПО и организации на българи в чужбина, но бяха отхвърлени, очевидно поради липса на политическа воля да се отстрани този сив ресурс от мними гласоподаватели.

http://www.bivol.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.