2024-03-28

3 thoughts on “Обръщение на Обществените съвети на българите в чужбина

  1. Как са организирани изборните секции в Турция

    Автор: Боян Юруков

    Вчера в mailinglist с хора заинтересовани от изборите в чужбина съобщиха, че Външно са пуснали списък с имената на всички подали декларации. Това е изискване по закон, но глупостта, която свършиха е, че заедно с имената бяха пуснали и адресите им в България. Това е лична информация и може потенциално да се използва за измами. След като аз, а най-вероятно и други, писаха до Външно, линка към таблицата вече не е на сайта, но самият файл все още може да се свали. Бивол писа снощи по темата. Междувременно обаче тази информация, до която иначе не би трябвало да имаме достъп, ни даде възможност да направим доста интересен анализ на това как се подават декларации и как се отварят секции в чужбина. Един такъв анализ направи Андрей, а сега ще ви представя моя.

    От анализа е очевидно, че огромна част от декларациите в Турция са попълнени организирано и най-вероятно от едни и същи хора. За няколко хиляди души са подадени по 2 и повече декларации – често на различни адреси. Това означава, че има хора с дълги списъци от имена и ЕГН-та, които попълват автоматично декларациите. Можем да засечем само грешките им – когато един и същи човек е в няколко списъка, но практиката е ясна. Фрапиращо, че Външно министерство и посолствата не са обърнали внимание на това. Ето някои факти:

    Извън Турция има едва 12 дублирани декларации. В Турция са 1169 като почти всички са в Истанбул.
    Има подадени 2894 декларации от 1303 души с едни и същи имена в едни и същи секции.
    За едни и същи адреси в България са подадени много декларации. Може да свалите таблица с тези над 7 тук.

    Адресите, на които са „регистрирани“ между 3-ма и 10 души, са 990 и на тях има 4873 декларации или средно по 5 на адрес
    Адресите, на които са „регистрирани“ повече 10 души, са 107 и на тях има 2151 декларации или средно по 20 на адрес
    Адресът с най-много регистрирани – 162 – е ул. Леге 6, София, където се помещава Софийска Община
    Могат да се идентифицират между 1303 и 1536 фалшиви декларации, в зависимост кой метод се използва. Това обаче далеч не са всички – просто за тези можем да докажем, че са недействителни
    Естественият въпрос, който следва, е защо въобще е нужно да се подават декларации. Този повърхностен анализ показва, че системата на провеждане на избори е дълбоко опорочена. Защо и ние в Германия да не започнем да подаваме по хиляди декларации по същия начин? Защо няма контрол на този процес от страна на посолството в Турция и на Външно? Защо в същото време на нас ни правят проблем, че не сме подали декларациите в PDF формат? Защо след като толкова не гледат какво и как всъщност се подава, на нас сега ни правят проблем за трите почетни консулства в Германия? Значи правилата за Турция са различни от тези за емигрантите в останалия свят? И после говорителя на Външно излиза и казва – „Вижте, в Турция си подават декларации и имат секции. Вие не сте подали и нямате.“ Виждаме как са подадени и как са отворени секциите. Видяхме на предишните избори и как се е гласувало.

    Целият този процес говори в най-добрия случай за непрофесионализъм и нехайство от страна на хората във Външно и посолствата участващи в организацията на изборите. В случая на публикуването на личните данни на 30000+ емигранти, говорим дори за престъпна небрежност. Дори да променим из основни начина, по който се организират изборите за граница, най-слабата връзка си остава липсата на процедури, отчетност и прозрачност в администрацията.

    Допълнение
    От коментарите стана ясно, че на доста хора с българско гражданство, които обаче нямат постоянен адрес в България, по подразбиране се пише адреса на Столична община. В същото време обаче доста от адресите във файла са практически еднакви, като се различават с няколко букви или начина на написване. Така пак има доста еднакви адреси, но е по-трудно да се засекат. Това обаче не променя факта, че доста хора са подали по няколко декларации в Турция и че адресите на емигрантите не трябваше да изтичат.

    Източник: http://yurukov.net

  2. Държавата на мафията разгласи адресите на 36000 българи в чужбина

    от Атанас Чобанов

    Събота, 08 Октомври 2011 22:11

    От днес всеки, който пожелае, може да научи постоянните адреси в България на 36080 български граждани, които са заявили, че ще гласуват в чужбина.

    Този „хелуински“ подарък за дребни и едри престъпници, обирджии, изнудвачи и имотни измамници бе направен от Министерството на външните работи на неговата официална уеб страница, където са публикувани списъците с трите имена и адресите, в нарушение на Закона за защита на личните данни.

    За да е възможна държава на мафията, като в България, са необходими няколко условия, но едно от тях е незаобиколимо: патологичната некадърност на държавните служители: от полицая, до посланика.

    След като един месец ЦИК, консули, посланици и чиновници във Външно тормозиха за щяло и нещяло хората, желаещи да гласуват, накрая им отмъстиха за наглостта да проявяват граждански рефлекси и да смущават лемурската им дрямка, като пуснаха адресите на всички „досадници“ в Мрежата.

    Мърлящината обикновено е съчетана с наглост и гьонсуратлът, така че не очакваме оставки и наказания във ведомството, което поздравява сънародниците ни с Честита баба Марта през октомври.

    Източник: http://www.bivol.bg/

    –––––––––––––––––––-

    Страницата на МВнР от 8 октомври на 9-ти сутринта списъкът с адресите на гражданите беше премахнат

    Точно 1536 български граждани, живеещи в Турция са заявили повече от един път, че ще гласуват на президентските избори извън България. Става въпрос за лица, за които съвпадат както трите имена, така и техният пълен постоянен адрес на местоживеене в България.

    Това се открива в списък публикуван на страницата от МВнР на 7-ми или 8-ми октомври 2011, който съдържа трите имена на 36080 лица, заедно с пълните им постоянни адреси в България. За сравнение от всички държави извън Турция са подадени само 39 дублиращи се заявления.

    Анализът на данните от скандалния списък беше направен от участници в инициативата „Искаме да гласуваме“, които по-рано протестираха срещу ограниченията за приемане на заявления, поради формализъм и буквоядство в българските мисии в чужбина. Заявленията, основно от страни в Западна Европа, бяха отхвърляни с различни аргументи – били попълнени на латиница, а не на кирилица, не били „по образец“, не били подадени в единствено правилния формат PDF и други. Освен това МВнР заблуди гражданите с информация, че в места където има почетни консули на България са нужни само 20 заявления. В резултат на това в три града в Германия не бяха разкрити секции за гласуване, тъй като бяха подадени повече от 20, но по-малко от задължителните 100 заявления.

    Закъснялата и на места липсваща разяснителна кампания за предстоящите избори доведе до там, че в Барцелона и Милано, където на миналите избори са гласували над 1000 българи изобщо няма да има разкрити секции.

    Новият скандал, в който са замесени МВнР и ГРАО е двоен: от една страна са публикувани в нарушение на закона лични данни, директно излагащи на опасност имотите и жилищата на сънародниците ни, които повечето време в годината живеят извън страната. От друга страна ГРАО не проверяват дублиращите се и следователно фалшиви заявления, чийто брой в Турция е значителен. На базата на броя на заявленията, включително и фалшивите, ЦИК решава в кои градове в чужбина да бъдат отворени секции за гласуване.

    Следният анализ показва, че броят на местата за гласуване в Турция се увеличава на всеки избори, а в западните страни намалява (Испания е едно изключение).

    Турция
    2011 : 23
    2009 : 17

    САЩ
    2011 : 14
    2009 : 18
    2005 : 44

    Испания
    2011 : 23
    2009 : 19

    Франция
    2011 : 4
    2009 : 6

    Великобритания
    2011 : 3
    2009 : 3
    2005 : 11

    „Точно както прогнозирахме, не беше засегната по никакъв начин Турция, където се наблюдава нарастване на броя на градовете, в които ще се гласува с 41%! Трудностите удариха отново българите в Западна Европа, САЩ и Австралия, където броят на градовете продължава да намалява – 21% по-малко тази година. Като илюстрация – във Франция секция няма да бъде открита в Mарсилия, въпреки че там на избори 2009 гласуваха близо 400 души“ – обобщи Стефан Манов, математик от Тулуза, потърсен за коментар от Биволъ.

    Според Манов, който активно наблюдавал изготвянето на новия Изборателен кодекс, спадът на общия брой градове в чужбина, в които ще има секции е пряк резултат на трудностите, заложени от законодателя и самата идея за подаване на заявления. В новия ИК отпадна възможността да се разкриват секции по преценка на посланика и се утежни силно процедурата за подаване на заявления в електронен формат, който задължително трябва да е PDF по изискване на ЦИК.

    Скандалът с големия брой фалшиви заявления от Турция обаче показва, че има и друга причина за големия брой секции там, която вече е от компетентността на прокуратурата.

    (Обновено в 20 ч. на 9 октомври 2011)

  3. Абсурдистан !

    Published октомври 9, 2011

    By Андрей Ненов

    Няма майтап .. Това е жалката истина за любимата България. Не Абсурдия, а точно Абсурдистан – мястото, където глупостта и мързела на чиновника, прекалената толератност на християните, позволява фанатици и слуги на чужди държавни интереси да командват … държавата.

    Наглата изслямизация е стигнала до такива нива, при които вече се счита за едва ли не официална държавна политика. Българщината лека полека се изтиква на запад – през Терминал 1 на Летището и паркинга на Централна гара. Ами кръстете държавата официално Абсурдистан и българите от Западна Европа вече съвсем да не се замисляме за връщане в България !

    Повода за това кратко мнение е поредната абсурдна проява на национален нихилизъм, некадърност и продажност,от страна на дипломатите и бюрократите в България. За политиците и турските ибрикчии – да не говорим.

    След като близо 20 години ДПС арогантно манипулира изборите в България през съседна Турция, и всякакви опити на нормалните хора да се спре това нямаха особен успех, най-сетне преди 2 години се появиха признаци на желание за справяне с проблема с Гласуващите автобуси, с подправените протоколи в турцизираните секции, с насадения страх и… уви .. и тази година без особен успех.

    Не само това – обещанията, че в Западна Европа, САЩ, Канада Австеалия, ще могат да се образуват секции с 20 подписа, пак бяха измамени. Благодарение, на което в огромни градове на САЩ, Канада, Европа с 2-10 000 гласоподаватели – българи, секции няма да има. Няма да видите такива в Далас, Финикс, Денвър …. но ще видите в 20-на турски града (Решение № 1023-ПВР на ЦИК) . Че ГЕРБ не свърши работа е ясно, но дори организациите, за които това е основна тема – Атака , ВМРО, РЗС и от тях само приказки…

    Това не важи за Турция – там секциите отново се увеличават и то как. С измами естествено.. По какъв друг начин ще принудиш хора, които отдавна не говорят български, които са виждали най-красивите места в България само на снимка, да гласуват за България. Няма как .. има само един начин – с измама, подпомагана от бюрократската глупост.

    Ето как!!

    Бяха обявени резултати от заявленията – 37 606 заявления от български граждани за гласуване в 57 държави по света, съобщиха от МВнР. Турция – 23 601, Испания – 2 799 и САЩ – 2 434.

    И сега внимание.. ( Биволь ) „Гениите“ от МВнР, неизвестно по коя логика, в пълно противоречие на законите на държавата, обявиха публично в Интернет списъка в българите, който са заявили гласуване в чужбина, барабар с българските им адреси. Глупост – да, малоумие – със сигурност, некадърност – 100%.

    Но следва още по-абсурдната изненада. Разглеждайки списъка, открих умопомрачителни факти, които биха направили впечатление на всяко 15 годишно дете, но не и на МВнР, и ЦИК – там където са с по 2 висши образования. И така – масовата част от заявленията от Турция са дублирани.. Не само дуплирани, ами подредени и по азбучен ред и всеки би могъл да го види от пръв поглед.

    Ето гледайте:

    Дублирани и то как – едно име, един и същи адрес в България – 4 заявления. Много радко ще видите 3 дублирани или 6-7 дублажа на едно име. Винаги по 3-4. Интересното е че и грешките в адресите са правени по двойки. Обяснението, което имам са само едно – в Турция обикалят няколко десетки списъчни лидери, които карат хората по няколко пъти да се подписват в различни списъци, или ги подписват от тяхно име и след това списъците се предават директно в МВнР/Посолството. Арогатно, нагло, нечестно.. но какво друго да очакваш от хора , които трудно четат на български, камо ли да пишат. Не бих се учудил, ако и в няколко местни „изселнически“ организации има един оригинален списък, който се преписва за всеки избори … Каквото и да е – това е НЕЗАКОННО!! Незаконно е едно лице да подава 4 заявления за изборите и 4-те да бъдат признати..

    Направих кратка бърза справка- от списък с 36081 адреса и имена, без дубликати са максимум 34404, или има поне 1677 дублирани имена, в 98% от случите от Турция. А ако наистина се проверят и останалите 34404, кой знае още колко още фалшиви ще изкочат.

    За да не съм голословен:

    22129 – 22132
    ИМЕ адрес в България Секция

    Реджеб Хасан Мустафа обл. К……………………… 48 Турция Истанбул
    Реджеб Хасан Мустафа обл. К……………………… 48 Турция Истанбул
    Реджеб Хасан Мустафа обл. К……………………… 48 Турция Истанбул
    Реджеб Хасан Мустафа
    обл. К……………………… 48 Турция Истанбул

    14247 – 14249

    Алиосман Шукри Алиосман Обл. К…… с.О… Турция Истанбул
    Алиосман Шукри Алиосман Обл. К…… с.О… Турция Истанбул
    Алиосман Шукри Алиосман Обл. К…… с.О… Турция Истанбул

    14385 – 14388
    Ангелина Рашева Горанова гр. К……..21 Турция Истанбул
    Ангелина Рашева Горанова гр. К……..21 Турция Истанбул
    Ангелина Рашева Горанова гр. К……..21 Турция Истанбул
    Ангелина Рашева Горанова гр. К……..21 Турция Истанбул
    14373-14276

    Ангел Сабинов Христов обл. К……….№42 Турция Истанбул
    Ангел Сабинов Христов обл. К……….№42 Турция Истанбул
    Ангел Сабинов Христов обл. К……….№42 Турция Истанбул
    Ангел Сабинов Христов обл. К……….№42 Турция
    Истанбул

    Това е измама и секциите в Турция следва да бъдат преразгледани на закрити поне наполовина!!!

    Главния прокурор спи. Министъра спи. ЦИК спи.. Гоце спи…

    Абсурдистан! Това е..

    P.S. Детайлен умопомрачителен анализ може да прочетете в блога на Боян и в Биволъ

    Източник: http://andrey.nenov.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *