Home » Авторски страници

Инициатива “Искаме да гласуваме” се обръща към българите зад граница

2011.09.21 2 коментара
Spread the love

Здравейте българи, където и да сте по света!

Пишем ви това писмо с надеждата да го направите достояние на българските общности, дружества и организации, които представлявате или в които участвате.

Инициативата “Искаме да гласуваме”, макар и свързана с политиката, е независима, непартийна, неправителствена и некомерсиална.

Според Конституцията всеки български гражданин, където и да е по света, има правото да гласува в изборите за президент на Република България.

Този държавен пост е олицетворение на българската нация, която днес живее по целия свят. Затова смятаме, че гласуването в избори за президент на България е един от начините да запазим връзката с Родината и свещено право на всеки български гражданин.

Правото е едно, но реалностите са други: на предстоящите на 23 октомври тази година избори за президент на България има опасност огромна част от сънародниците в чужбина да нямат възможността да гласуват.

Проблемът:

Тази година беше издигната невероятна бариера пред българите в чужбина, желаещи да гласуват: за създаване на избирателна секция, дори в българско посолство/консулство, са нужни 20 самостоятелни подписани заявления, а за секция извън тях – 100 заявления.

Решението:

До 27 септември колкото може повече български граждани в чужбина да изпратят заявления, за да не бъдем лишени от конституционното ни право да гласуваме.

Най-бързо и удобно създаването и изпращането може да бъде направено през сайта на инициатива http://www.IskameDaGlasuvame.com

Там може да бъде намерена желаната избирателна секция и заявлението да бъде изпратено без нужда от допълнителни действия (ако заявителя има уеб-камера за да сканира подписа си).

Сайтът също координира усилията по събирането на необходимия минимум заявления за откриване на избирателни секции по целия свят.

Препратете това писмо до всички българи в чужбина, които смятате че биха искали да дадат своя глас за една България, която се простира в целия свят.

Предварително благодарим за подкрепата и желанието да покажем, че държим да упражняваме своето конституционно право на глас навсякъде, където и да се намираме по света!

Благодарим и всичко най-добро!

————–
Инициатива “Искаме да гласуваме”
http://www.IskameDaGlasuvame.com
(с подкрепата на “Временни Обществени съвети на българите в чужбина” и фейсбук-група “Гласуване без граници”)

2 коментара »

  • ot BG said:

    Tрябва да отбележим най-важното: при ниска изборна активност тежестта на ДПС нараства. Добре е това да го знаят отиващите за гъби – със своето негласуване те всъщност гласуват в полза на ДПС. Тъкмо с гласовете на Доган бе избран Георги Първанов – но този избор стана възможен и защото една немалка част от сините избиратели отказаха да гласуват за Петър Стоянов. Те сигурно са имали своите реални основания – но и резултатът със сигурност е надхвърлил техните очаквания: Държавна сигурност начело на държавата, големи шлемове и неописуема девалвация на най-висшата представителна институция в държавата.

    Дано и този път не допуснем подобна грешка. Няма да скрия, че ни предстои труден избор. Бъдещето обаче изисква да го направим, а не да се скрием от него.

  • Rumi said:

    Molim da proverite zashto tazi godina bulgarite v Colombia, koito sme nad 100 ne poluchihem nikakav shans da podadem zaqvlenia a kogato zvanq v posolstvoto nikoi nemi otgovarq. Naloji mi se da patuvam do BG za da glasuvam.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.