Home » Авторски страници, Е-Списание

Българските политици се стремят всячески да намалят процента на гласуващите българи зад граница

2011.08.12 Няма коментари
Spread the love

София /КРОСС/ Гласуването в чужбина – една често обсъждана тема покрай избори. През 2009 г. по данни на ЦИК за депутатски листи в чужбина са гласували 156 хиляди българи. Причината за тази ниска активност са пречките в избирателния кодекс, който беше приет по инициатива на ГЕРБ. Тези избори ще имат същите проблеми. Едно от условията за гласуване е всеки гражданин да изпрати писмено заявление с краен срок 27 септември. Въпрос е дали всички наши сънародници знаят за този срок. Проблемът е по-голям за населените места в чужбина с голяма българска диаспора, където няма посолство или консулство. За да се разкрие отделна секция там, трябва да са получени поне 100 писмени заявления от желаещи. Никола Миладинов от БНР осигури актуална информация от Петър Стаматов от Чикаго, който е редактор на популярния интернет сайт „ЕвроЧикаго” на тамошната общност. „Хората при нас не са уведомени и ако някои да са научили за срока, той е твърде кратък. Според мен българските политици се стремят по всякакъв начин да намалят процента на гласуващите българи зад граница. Преди месец и половина се обърнах с няколко писмени въпроса към нашето генерално консулство в Чикаго и хората, които сега там работят в много намален състав, любезно ми обясниха, че докато Николай Младенов, който е ангажиран с провеждането на изборите не даде разпоредбите нищо не могат да ни информират. Така че нито на нашия уеб сайт на генералното консулство в Чикаго, нито на уеб сайта на посолството във Вашингтон има информация за предстоящите избори, а сроковете текат и са изключително кратки, заложени още в изборния закон заедно с всички останали купища несъвършенство. Според закона тази информация министърът трябва да публикува не по-късно от 16 август, но само 42 дни преди крайния срок за подаване на заявления, който 27 септември. Аз видях как се подготвя закона, изборния кодекс. Всичко беше забулено в пълна тайна, беше мъка да се измъкне някаква информация. Аз съм убеден, че те ще спазят срока 16 август, но останалите дни до изборите не са достатъчни. Хората се разочароват и очаквам в тези избори да бъде по-ниска избирателната активност от предните избори. И в 2009 г. имаше доста проблеми и не успяха да гласуват доста българи, защото секциите в нашия град са недостатъчни. Хората чакаха на опашки по 2-3 часа, за да гласуват при 35 градуса жега. Две секции за такъв голям град и засилена активност, не е възможно да се справят. След като вече се знае, че в секциите има повече от 1000 човека, защо автоматично не се открие секция, а трябват отново подписки и прочие? Целта е да не се стимулират хората зад граница да гласуват.”

На 11 август Стефан Манов, председател на Френско-българския форум в Тулуза и представител на Временния обществен съвет на българите във Франция, е изпратил писмо до ЦИК в България, съобщи Манов в интервю за “Хоризонт”. В писмото се казва: Съгласно чл.2 ал. 3 избирателни секции в чужбина извън дипломатическите представителства, се разкриват само когато законодателството на приемащата страната изрично допуска това. Обръщаме се с молба към вас да уточните как трябва да се тълкува словосъчетанието “изрично допуска” и какво на практика означава това изискване. Задължително условие ли е в законодателството на приемащата страна да се съдържа текст, който да посочва експлицитно, че на нейна територия могат да се провеждат избори за институции на други държави, или е достатъчно съответната държава да не забранява в законодателството си по изричен начин тази възможност (имплицитно разрешение)? Българите в чужбина са притеснени от факта, че може да се пропуснат сроковете, записани в нормативните документи, и те да не могат да упражнят законното си право. Под това писмо до ЦИК стоят подписите и на представители на временните съвети на българите в Германия, Канада, САЩ, Австралия и Бразилия.

Интервютата на Савелина Савова и Никола Миладинов от БНР с Петър Стаматов от Eurochicago.com и със Стефан Манов – секретар на Френско-българския форум в Тулуза и представител на Временния обществен съвет на българите във Франция, можете да чуете в звуковите МР3 файлове по-долу:
2011.08.12.STAMATOV
2011.08.12.MANOV

Източник: БНР, ХоризонтLeave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.