6 коментара

 1. blitz
  2012-05-31

  ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: КУНЕВА Е ОБСЛУЖИЛА ВСИЧКИ И ВСИЧКИ СА ОСТАНАЛИ ДОВОЛНИ!

  Още в разгара на кандидат-президентската надпревара, топжурналистът Григор Лилов разкри единствено пред “ШОУ” поредица от скандални факти около най-коментираната тогава кандидатура – тази на Меглена Кунева. Към днешна дата шокиращите му откровения обещават отново да провокират буря на политическия небосклон…..

  – Все говорим за големите тайни и големите играчи, за които и самият ти пишеш в книгите си. Доколко голям и до каква степен таен се оказва “играчът” Меглена Кунева?
  – Меглена Кунева беше инкогнито за избирателя. Като снаха на висшата комунистическа номенклатура не трябва да вярва в Бога, след промените на 10 ноември вярва по православному, а в хода на стремителната й кариера се превръща в католичка, какъвто е добрият й приятел Барозу.

  От уважаваната в тоталитарните времена фамилия Пръмови, в демократическите лансира бащината си Кунева. Опитва се да се посочи като дисидент, освободена от радиото заради пиетета й към екологията, но е работила в структура на зловещото Шесто – идеологическото управление на ДС. Та дори и името си променя – от простонародното Милена, както е записана в едновремешните документи, на по-изтънченото и европейски звучащо Меглена. Е, не смятам, че са играли други, потайни съображения – обикновено една промяна на буквата на име на човек или фирма ги прави с нови лица и в интернет, и в информацията от миналото, която може да се издири за тях. Изобщо като личност тя се асоциира в съзнанието ми с една фраза от пиесите на знаменития британски писател Оскар Уайлд:

  “Извинете, че не ви познах, но аз съм се променил много”

  – Спомням си, че по време на предизборната кампания Кунева отрече, че има връзка с АЕЦ “Козлодуй”, “Белене” и “Париба”. Така ли е наистина?
  – Българските политици притежават парадоксална памет – безкрайно услужлива спрямо греховете на опонента и постоянно забравяща за собствените им отговорности. Меглена Кунева чудесно знае тайната на спрените реактори и на руските проекти за нови. Та тя е била старши юридически съветник – т. е. дясна ръка в международните договорки на всеки премиер в правителствата на Андрей Луканов, Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров, Жан Виденов, Иван Костов.

  При царя стана министър, после – еврокомисар. До гуша е в голямата игра и големите тайни на големите играчи, щом е била доверен човек при толкова разноцветни и разнокланови кабинети и управления. Гласяха я за президент поради тази причина – обслужила е всички и всички са останали доволни.

  Както съм описал в томовете си за “Тайните на големите играчи”, затварянето на реакторите беше решено през далечните 1993-1994 г.

  Ето я първата тайна

  През 1993-а правителството на проф. Любен Беров – “Сламения човек на “Мултигрупата”, както го наричаха, поиска и подписа споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие, с клуба на най-развитите държави Г-7 и Европейския съюз за финансова помощ за затваряне на мощности на АЕЦ “Козлодуй” със срок до 1 януари 2007 г. Правният консултант по тези решения и договори беше Кунева като съветник на престарелия професор. Трябваше да се затвори АЕЦ “Козлодуй”, за да се мотивира отварянето на АЕЦ “Белене”.

  И още една тайна – финансиращата операциите за “Козлодуй” банка беше… “Париба”. Ставаше дума за половин милиарден кредит! Защо да се чудим тогава, че юристът Кунева, подготвяла и този изгоден за финансовата институция договор, след еврокомисарството се отзова точно в борда на банка “Париба”!

  – Но това май е сензация! Излиза, че четири разноцветни правителства и два служебни кабинета са премълчали онези договорки, дори са ги изпълнявали, а Меглена Кунева не само носи отговорност за затварянето на блоковете в “Козлодуй”, но е и съпричастна към неизгодния проект за “Белене”?!
  – Смело твърдя, че Кунева е истинският кандидат не само на червената БСП, но и на Русия…

  – В крайна сметка независима ли е или не е Меглена Кунева? Има ли възможност да останеш абсолютно независим след такъв мощен опит на политическа сцена?
  – Хайде да си кажем истините на прав тегел, понеже така тръгна интервюто. Кунева-Пръмова е във властта не от едно десетилетие, както вече казахме, а от цели три. Не само заради това, че е “политбюровска снаха”, както я наричат някои медии. При всички правителства на прехода – започвайки от онова на Андрей Луканов през 1990 г., та чак до царското, тя е техен старши съветник. Кунева работи в юридическите им звена. Това е ключова длъжност – през нея минават абсолютно всички решения на Министерския съвет, всички международни договори – явни и тайни, всички заповеди и разпореждания. Старши съветникът в юридическото звено е нещо като дясна ръка на всеки премиер. От това по-пряко и непосредствено участие във властта, в изработването на нейните политики и решения, няма.

  – Тези двадесет нейни години наистина са странни на фона на чистките в управлението, които се извършват от всеки кабинет. Какво се крие в тази непреходност?
  – По времената на комунизма тя се оказва водещият юрист на казионния Комитет по правата на човека, ръководен от Константин Теллалов. Комитетът беше международното острие в борбата с дисидентите, осигуряваше пропагандно покритие на възродителния процес и пр. спецоперации от тъмно естество. Този комитет, освен властови функции, имаше и репресивни, което е парадокс с наименованието му. Понеже трябва да “подпомага” и “защищава” оплакващите се от комунизма, е поставен под егидата на прочулото се с мракобесна слава Шесто управление – идеологическото на Държавна сигурност. Част от персонала му са негови офицери под прикритие. Друга част – агенти. Трета част – освен това и командировани кадрови работници на Първо главно (разузнаването) и Второ главно – контраразузнаването. Цялата структура се води агентурно под прикритие към ДС.

  Юристът Пръмова-Кунева е онази, която трябва да защищава човешките права, да работи с оплакващите се граждани и да подготвя докладите за “свободата” у нас. Но е факт, че данни за нея като сътрудник на репресивните органи не са извадени. При всички положения Кунева заради това назначение е станала номенклатура на Политбюро – неговия Секретариат, който я е одобрил за длъжността, на ръководството на МВР в лицето на Колегиума на Държавна сигурност и обект на съгласуване със съответните институции в Москва.

  – Визираш Меглена Кунева като агент или дори офицер от Шесто управление на ДС – така ли да разбирам?
  – Законът е категоричен, че никого не мога да визирам, камо ли да посоча с пръст. Предвидил е дори затвор, което елитът на България

  с удоволствие ще ми го натресе

  В случая не оспорвам констатациите на Комисията по досиетата за чиста биография. Виждаш ли, аз изтъквам естеството на работата, вместо длъжностите.

  – Често се напомня из медиите за така наречената “Габонска афера”, в която изгоряха маса пари на български данъкоплатци.
  – Е, бих насочил колегите към по-ранни времена – към една разработка на ЦСБОП от пролетта на 1994 г. Става дума за милиони долари, буквално задигнати, сякаш с взлом, от Стопанска банка и преведени по чужди и лични сметки в две задгранични банки. Документите на службите сочат като отговорни валутните дилъри. Защо не запитате кой е бил главният дилър тогава? Но

  човек не отговаря дори и за мъжа си…

  – Какво е общото между Меглена Кунева и политическите манипулации, бих казала – почти мафиотски комбинации, които описваш в книгите си?
  – Общото е съпругът й Андрей Пръмов. Една фирма – “Булинвест груп”, се преименува на “Фул Макс ООД”. Неин управител е Андрей Пръмов. Бизнесмените са кръг от лица. Става дума за кръг, подобен на “Орион” при Жан Виденов, или “Олимп” при Иван Костов, или “Сигма” на Милен Велчев при царя и т. н.

  – Според бившия съветник на президента Николай Слатински, Кунева е продължител на модела “Първанов”, защото е “харесвана кандидатура на задкулисно-олигархичните кръгове”…
  – Със сигурност един бивш президентски съветник, прогонен от Първанов, е осведомен далеч повече от мен. Мисля, че той намеква не толкова за Илия Павлов, не толкова и за Георги Първанов, колкото за “монтерейци”.

  Изобщо “Монтерей” и Първанов се срещат и в други комбинации около инициативния комитет на Кунева. Например синият демократ, царист, нововременец, отново царист Владимир Дончев, сега “куневист” от инициативния й комитет, навремето като шеф на парламентарната комисия по национална сигурност отърва Георги Първанов от явяване по аферата “Петролгейт” в парламента. Той има и “заслуги” в закона за досиетата, които според мен го направиха не особено пълноценен.

  Едно интервю на Анелия ПОПОВА

  Отговор

 2. Pesho
  2011-10-21

  Обръщение:

  Отговор

 3. тома
  2011-10-02

  Уважаеми,

  другарката Кунева-Пръмова е член на комунистическия клан Пръмови.

  Нейното място е в затвора.Задавайте и въпроса как продаде България,

  и кога ще отиде в затвора.

  Отговор

 4. Pesho
  2011-08-21

  Още коментари по интервюто може да намерите на адрес:
  https://www.eurochicago.com/2011/08/meglena-kuneva-s-litse-kam-diasporata/

  Отговор

 5. П.Стоянов
  2011-08-19

  За мене единственият политик в България, който има президентски качества си остава е Петър Стоянов. Жалко , че Гоце и ДПС му скроиха този номер 2001-ва година.
  Г-жа Кунева тогава подкрепяше царя. И е част от заговора за разбиване на българската демокрация.

  Отговор

 6. СМ
  2011-08-19

  Добро познаване на техническите детайли, характерно за един добър брюкселски администратор, но… за един президент само това не стига. Отидох да видя нейния сайт, за да и прочета платформата. Идеята за “отворен код” е авангардна, но определено не за нашите географски ширини. Няма как баба Пена и дедо Стойчо от село Дълбоки дол да я схванат.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
mobile desktop