2024-03-19

6 thoughts on “Интервю с Меглена Кунева – кандидат за президент на Р.България

  1. ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: КУНЕВА Е ОБСЛУЖИЛА ВСИЧКИ И ВСИЧКИ СА ОСТАНАЛИ ДОВОЛНИ!

    Още в разгара на кандидат-президентската надпревара, топжурналистът Григор Лилов разкри единствено пред „ШОУ“ поредица от скандални факти около най-коментираната тогава кандидатура – тази на Меглена Кунева. Към днешна дата шокиращите му откровения обещават отново да провокират буря на политическия небосклон…..

    – Все говорим за големите тайни и големите играчи, за които и самият ти пишеш в книгите си. Доколко голям и до каква степен таен се оказва “играчът” Меглена Кунева?
    – Меглена Кунева беше инкогнито за избирателя. Като снаха на висшата комунистическа номенклатура не трябва да вярва в Бога, след промените на 10 ноември вярва по православному, а в хода на стремителната й кариера се превръща в католичка, какъвто е добрият й приятел Барозу.

    От уважаваната в тоталитарните времена фамилия Пръмови, в демократическите лансира бащината си Кунева. Опитва се да се посочи като дисидент, освободена от радиото заради пиетета й към екологията, но е работила в структура на зловещото Шесто – идеологическото управление на ДС. Та дори и името си променя – от простонародното Милена, както е записана в едновремешните документи, на по-изтънченото и европейски звучащо Меглена. Е, не смятам, че са играли други, потайни съображения – обикновено една промяна на буквата на име на човек или фирма ги прави с нови лица и в интернет, и в информацията от миналото, която може да се издири за тях. Изобщо като личност тя се асоциира в съзнанието ми с една фраза от пиесите на знаменития британски писател Оскар Уайлд:

    „Извинете, че не ви познах, но аз съм се променил много“

    – Спомням си, че по време на предизборната кампания Кунева отрече, че има връзка с АЕЦ „Козлодуй“, „Белене“ и „Париба“. Така ли е наистина?
    – Българските политици притежават парадоксална памет – безкрайно услужлива спрямо греховете на опонента и постоянно забравяща за собствените им отговорности. Меглена Кунева чудесно знае тайната на спрените реактори и на руските проекти за нови. Та тя е била старши юридически съветник – т. е. дясна ръка в международните договорки на всеки премиер в правителствата на Андрей Луканов, Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров, Жан Виденов, Иван Костов.

    При царя стана министър, после – еврокомисар. До гуша е в голямата игра и големите тайни на големите играчи, щом е била доверен човек при толкова разноцветни и разнокланови кабинети и управления. Гласяха я за президент поради тази причина – обслужила е всички и всички са останали доволни.

    Както съм описал в томовете си за „Тайните на големите играчи“, затварянето на реакторите беше решено през далечните 1993-1994 г.

    Ето я първата тайна

    През 1993-а правителството на проф. Любен Беров – “Сламения човек на “Мултигрупата”, както го наричаха, поиска и подписа споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие, с клуба на най-развитите държави Г-7 и Европейския съюз за финансова помощ за затваряне на мощности на АЕЦ „Козлодуй“ със срок до 1 януари 2007 г. Правният консултант по тези решения и договори беше Кунева като съветник на престарелия професор. Трябваше да се затвори АЕЦ „Козлодуй“, за да се мотивира отварянето на АЕЦ “Белене”.

    И още една тайна – финансиращата операциите за „Козлодуй“ банка беше… „Париба“. Ставаше дума за половин милиарден кредит! Защо да се чудим тогава, че юристът Кунева, подготвяла и този изгоден за финансовата институция договор, след еврокомисарството се отзова точно в борда на банка „Париба“!

    – Но това май е сензация! Излиза, че четири разноцветни правителства и два служебни кабинета са премълчали онези договорки, дори са ги изпълнявали, а Меглена Кунева не само носи отговорност за затварянето на блоковете в „Козлодуй“, но е и съпричастна към неизгодния проект за „Белене“?!
    – Смело твърдя, че Кунева е истинският кандидат не само на червената БСП, но и на Русия…

    – В крайна сметка независима ли е или не е Меглена Кунева? Има ли възможност да останеш абсолютно независим след такъв мощен опит на политическа сцена?
    – Хайде да си кажем истините на прав тегел, понеже така тръгна интервюто. Кунева-Пръмова е във властта не от едно десетилетие, както вече казахме, а от цели три. Не само заради това, че е „политбюровска снаха“, както я наричат някои медии. При всички правителства на прехода – започвайки от онова на Андрей Луканов през 1990 г., та чак до царското, тя е техен старши съветник. Кунева работи в юридическите им звена. Това е ключова длъжност – през нея минават абсолютно всички решения на Министерския съвет, всички международни договори – явни и тайни, всички заповеди и разпореждания. Старши съветникът в юридическото звено е нещо като дясна ръка на всеки премиер. От това по-пряко и непосредствено участие във властта, в изработването на нейните политики и решения, няма.

    – Тези двадесет нейни години наистина са странни на фона на чистките в управлението, които се извършват от всеки кабинет. Какво се крие в тази непреходност?
    – По времената на комунизма тя се оказва водещият юрист на казионния Комитет по правата на човека, ръководен от Константин Теллалов. Комитетът беше международното острие в борбата с дисидентите, осигуряваше пропагандно покритие на възродителния процес и пр. спецоперации от тъмно естество. Този комитет, освен властови функции, имаше и репресивни, което е парадокс с наименованието му. Понеже трябва да “подпомага” и “защищава” оплакващите се от комунизма, е поставен под егидата на прочулото се с мракобесна слава Шесто управление – идеологическото на Държавна сигурност. Част от персонала му са негови офицери под прикритие. Друга част – агенти. Трета част – освен това и командировани кадрови работници на Първо главно (разузнаването) и Второ главно – контраразузнаването. Цялата структура се води агентурно под прикритие към ДС.

    Юристът Пръмова-Кунева е онази, която трябва да защищава човешките права, да работи с оплакващите се граждани и да подготвя докладите за “свободата” у нас. Но е факт, че данни за нея като сътрудник на репресивните органи не са извадени. При всички положения Кунева заради това назначение е станала номенклатура на Политбюро – неговия Секретариат, който я е одобрил за длъжността, на ръководството на МВР в лицето на Колегиума на Държавна сигурност и обект на съгласуване със съответните институции в Москва.

    – Визираш Меглена Кунева като агент или дори офицер от Шесто управление на ДС – така ли да разбирам?
    – Законът е категоричен, че никого не мога да визирам, камо ли да посоча с пръст. Предвидил е дори затвор, което елитът на България

    с удоволствие ще ми го натресе

    В случая не оспорвам констатациите на Комисията по досиетата за чиста биография. Виждаш ли, аз изтъквам естеството на работата, вместо длъжностите.

    – Често се напомня из медиите за така наречената „Габонска афера“, в която изгоряха маса пари на български данъкоплатци.
    – Е, бих насочил колегите към по-ранни времена – към една разработка на ЦСБОП от пролетта на 1994 г. Става дума за милиони долари, буквално задигнати, сякаш с взлом, от Стопанска банка и преведени по чужди и лични сметки в две задгранични банки. Документите на службите сочат като отговорни валутните дилъри. Защо не запитате кой е бил главният дилър тогава? Но

    човек не отговаря дори и за мъжа си…

    – Какво е общото между Меглена Кунева и политическите манипулации, бих казала – почти мафиотски комбинации, които описваш в книгите си?
    – Общото е съпругът й Андрей Пръмов. Една фирма – „Булинвест груп“, се преименува на „Фул Макс ООД“. Неин управител е Андрей Пръмов. Бизнесмените са кръг от лица. Става дума за кръг, подобен на „Орион“ при Жан Виденов, или „Олимп“ при Иван Костов, или „Сигма“ на Милен Велчев при царя и т. н.

    – Според бившия съветник на президента Николай Слатински, Кунева е продължител на модела „Първанов“, защото е „харесвана кандидатура на задкулисно-олигархичните кръгове“…
    – Със сигурност един бивш президентски съветник, прогонен от Първанов, е осведомен далеч повече от мен. Мисля, че той намеква не толкова за Илия Павлов, не толкова и за Георги Първанов, колкото за “монтерейци”.

    Изобщо „Монтерей“ и Първанов се срещат и в други комбинации около инициативния комитет на Кунева. Например синият демократ, царист, нововременец, отново царист Владимир Дончев, сега „куневист“ от инициативния й комитет, навремето като шеф на парламентарната комисия по национална сигурност отърва Георги Първанов от явяване по аферата „Петролгейт“ в парламента. Той има и „заслуги“ в закона за досиетата, които според мен го направиха не особено пълноценен.

    Едно интервю на Анелия ПОПОВА

  2. Уважаеми,

    другарката Кунева-Пръмова е член на комунистическия клан Пръмови.

    Нейното място е в затвора.Задавайте и въпроса как продаде България,

    и кога ще отиде в затвора.

  3. За мене единственият политик в България, който има президентски качества си остава е Петър Стоянов. Жалко , че Гоце и ДПС му скроиха този номер 2001-ва година.
    Г-жа Кунева тогава подкрепяше царя. И е част от заговора за разбиване на българската демокрация.

  4. Добро познаване на техническите детайли, характерно за един добър брюкселски администратор, но… за един президент само това не стига. Отидох да видя нейния сайт, за да и прочета платформата. Идеята за „отворен код“ е авангардна, но определено не за нашите географски ширини. Няма как баба Пена и дедо Стойчо от село Дълбоки дол да я схванат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *