Home » Избрано

Избирателите с 400 000 повече от жителите

2011.10.20 Няма коментари
Spread the love

Министерството на външните работи е приело над 5000 некоректно подадени заявления за гласуване в чужбина

Имащите право да гласуват за кмет и общински съветници се оказаха с над 400 000 повече от реално живеещите в България.

Това показа проверка на “24 часа” в избирателните списъци и данните от последното преброяване на населението. Според предоставена от ГРАО информация имащите право да гласуват на местните избори на 23 октомври са 6 514 917 души, а на президентския вот същия ден – 6 933 748.

По данни на НСИ от преброяването реално живеещите у нас граждани над 18 г. обаче са около 6 085 000.

“24 часа” се опита да установи на какво се дължат многото мъртви души в списъците, които може да се окажат решаващи за избора на президент. Защото за да бъде определен държавен глава на първи тур, трябва да са гласували повече от половината от имащите право на глас и за победителя да са пуснати над 50% от всички бюлетини.

Според новия Изборен кодекс списъците се съставят по постоянен адрес на избирателя. Те включват лицата над 18 г., като от тях са извадени 7430 лишени от свобода и близо 7000, поставени под запрещение, тъй като имат умствени увреждания.

Освен това съгласно чл. 56 от Изборния кодекс от списъците за президентските избори трябва да бъдат заличени и имената на гражданите, които са заминали извън България 2 месеца преди изборния ден и не са се завърнали до предаването им в ЦИК. Това става чрез подадена от МВР информация за напусналите страната.

Изненадващо от ГРАО обаче съобщиха, че не са получавали подобни данни от вътрешното ведомство и съответно не са заличавали избиратели.

На въпрос защо не са спазили изискването на Изборния кодекс от МВР разясниха следното: “В изпълнение на Регламент/ЕО/ №562/2006 на Европейския парламент и Европейския съвет в МВР е създадена организация, с която се осигурява свободното пътуване и пребиваване на граждани на държави – членки на ЕС, и техните семейства в рамките на съюза. Българските граждани като граждани на ЕС подлежат на “минимален граничен контрол”, описан в регламента, като проверките се осъществяват по метода “анализ на риска”.

В този смисъл те не можели да дадат категоричен отговор дали едно лице е извън България.

В избирателните списъци за местните избори също има сънародници, които от години са в чужбина. Съгласно чл. 64 от Изборния кодекс в тях пък трябваше да бъдат заличени всички избиратели, които през последните 6 месеца преди вота имат настоящ адрес в чужбина. Оказва се обаче, че това също не е направено, тъй като масово тръгващите зад граница не информират за това общината.

Единственият вариант подобна информация да бъде набавена е при подмяна на документи за самоличност. Ако обаче такава не е правена през последната половин години, заличаване също е невъзможно. Затова и стотици сънародници зад граница продължават да имат право да избират български кметове и общински съветници, макар по закон това да не би трябвало да е възможно.

В редакцията получихме имейл от А. А. от Барселона, която разказва, че на 26 септември е изпратила заявление до българското посолство в Мадрид с искане да участва в изборите за български президент и вицепрезидент в секция в Испания. С изненада обаче не видяла името си в публикуваните на сайта на МВнР на пожелалите да гласуват зад граница български граждани. Още повече се учудила, че продължава да фигурира в избирателните списъци във Видин, когато проверила по ЕГН в сайта на ГРАО къде е разпределена да гласува.

Сънародник, който от 1993 г. живее във Великобритания и след подадено заявление е разпределен да гласува за президент в секция в Лондон, продължава обаче да стои в избирателните списъци за местна власт в София.

Заради голямото разминаване на избирателните списъци с данните от преброяването ПП “Общество за нова България” се обърна към ЦИК с молба да разясни кои сведения за избирателите са верни. В жалбата си до изборните надзорници те посочват, че по данни на НСИ населението на Велинград е 40 707 души, а в избирателните списъци на общината има 45 108.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че имащите право на глас са включени в подготвените от ГРАО списъци и данните от преброяването нямат отношение към вота. Комисията била запозната с невъзможността на МВР да предостави информация на заминалите в чужбина, които да бъдат заличени от избирателните списъци, но не е вземала решение по въпроса.

5216 отрязани от вота в чужбина

5216 от подадените за гласуване в чужбина заявления не са били одобрени. Според предоставена от ГРАО справка с верни данни и недублиране са били 32 390 заявки на сънародници зад граница, които са пожелали да гласуват за президент и вицепрезидент и ще бъдат заличени от избирателните списъци у нас.

Това е с 5216 по-малко от подадените 37 606 заявления, за които Министерството на външните работи съобщи преди 2 седмици. От ГРАО обясниха, че те всъщност са получили файл с 36 079 записа. От тях 1354 обаче са се оказали дублирани заявления и не са зачетени.

На въпрос дали подалите некоректно данни граждани ще бъдат предадени на прокуратурата от ГРАО отговориха, че сведенията за тях са предадени на МВнР.

Че Външно е приело дублирани заявления, стана ясно още при първоначалното публикуване на списъците на пожелалите да гласуват в чужбина. Това обаче не смути ЦИК и тя разреши откриването на 161 секции в чужбина на база на подадените от МВнР сведения.

Лишават и наш посланик от гласуване, откри Станишев

Само за 10% от над 400 хил. български граждани, които са в забранителния списък за вота, има законови основания да не дадат гласа си, като влезли в сила присъди и пр., обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев на пресконференция вчера. Останалите са заличени заради хаоса с адресните регистрации, посочи той.

Сред гражданите, на които по погрешка името било заличено, попаднал дори български посланик в чужбина. Председателят на БСП отказа да назове името му, но уточни пред “24 часа”, че става дума за дипломат в европейска столица.

Станишев разказа, че и негови лични познати се оплакали от сбърканите списъци. Даде пример с дама, която не е напускала страната 5 г. В новата си лична карта е сменила регистрацията си с адрес в същата община, но била извадена от избирателния списък.

Техническа грешка извади от списъците над 300 души в община Кирково. Проблемът лъсна в началото на октомври и засегна предимно хора, които в последните години са живели в чужбина. Наложило се ГРАО да извърши персонална проверка на всяко едно от лицата. При нея се установило, че около 80% от хората са зачеркнати без основание, само 20 процента са починали или живеят извън страната.

“Проблемът вече е отстранен”, заяви секретарят на община Кирково Хикмет Али.

Идват дори от Нигерия наблюдатели

ЦИК регистрира като наблюдатели на предстоящите на 23 октомври избори 63-ма чужди граждани.

Най-многобройна е групата, която изпраща у нас Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Сред 34-мата, командировани от ПАСЕ наблюдатели, има представители на почти всички страни от ЕС, Русия, Азербайджан, Македония и Черна гора.

Честно ли се провеждат изборите у нас, ще следят и 24-ма представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Сред тях има дори американец.

ЦИК е допуснала до вота и петима представители на Независимата национална избирателна комисия на Федерална република Нигерия. В най-населената държава в Африка има често конфликти на етническа и религиозна основа.

Павлина Трифонова, в. “24 часа”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.