Home » Авторски страници

Жената с най-високо IQ в света вицепрезидент на България – защо не?

2011.09.11 3 коментара
Spread the love

Първо интервю с Даниела Симидчиева след официалното й номиниране за кандидат за вицепрезидент на Р. България

Родената в Благоевград Даниела Симидчиева е магистър по икономика и по социология, бакалавър по електроника и автоматика, един семестър я дели до завършването на английска филология и има куп сертификати получени у нас и в чужбина. Икономиката е основното й образование, а останалите е следвала задочно или дистанционно, като не е преставала да работи и да се грижи за семейството си. Защото, покрай всичко останало, тя е отгледала три дъщери.
В Eurochicago.com вече сме писали за Даниела, тъй като се познаваме още от времето, когато научиме, че гостуващият в България психолог Джон Рейвън II, син на автора на тестовете на Менса – Джон Рейвън, определи резултата й от Стандартизирания тест на Менса, като изключителен и най-висок в света. 192 точки от 200 възможни не е постигал нито един човек на планетата Земя, независимо че в научната литература се използват различни скали и коефициенти и сме чували за хора с коефициенти дори над 210. И все пак в най-разпространения и признат в цял свят тест, рекордът на Даниела Симидчиева все още остава ненадминат.
Но днес поводът да се свържем с нея е друг – неочакван, дори за хората, които добре я познават. Той не касае даже работата и в Българска стопанска камара, където преди 2 седмици г-жа Симидчиева, в качеството си на директор на Центъра за професионално обучение, анонсира интересни предложения за промени в образователната система на страна (линк).

Днес, 11.09.2011 г. от ВМРО – Българско национално движение официално обявиха, че Даниела Симидчиева е техният кандидат за вицепрезидент на Република България.

За нея кандидатът за президент Красимир Каракачанов казва: „Когато правих своя избор, се ръководих от принципа, че българите заслужават най-доброто. Спрях се на личност, призната в целия свят заради изключителните си качества”.

Преди минути (13:20 ч)  в хотел „България” (зала „Десислава”) в София завърши пресконференция-представяне на кандидатпрезидентската двойка на ВМРО – БНД.
Непосредствено преди пресконференцията се свързахме със София, за да направим първо политическо интервю в качеството й на кандидат-вицепрезидент. Следва краткият ни телефонен разговор.

Daniela_Simidchieva

Уважаема г-жо Даниела Симидчиева, даже за нас – хората, които добре Ви познаваме, бе изненада да научим, че сте приели да участвате в политическите борби тази есен. Всъщност, известно ни е Вашето активно синдикално минало, както и чувствителността и непримиримостта към несправедливостите, но все пак първият ни въпрос е – ЗАЩО? Не е ли малко авантюристично, подобно на спонтанното Ви решение някога да се явите на теста на Менса? Какъв резултат очаквате?

– Аз обичам предизвикателствата. Досега съм се справяла успешно с тях. Предложението беше неочаквано за мен и след сериозен размисъл и разговори с всички хора, на чието мнение държа, приех, защото струва ми се има какво да кажа на сънародниците ни. Имам сили и желание да работя за една по-добра държава, в която да живеят децата и внуците ми. Наивно Ви се струва, нали? Може и така да е, но през последните години ние – „неполитиците”, възприемаме политическата класа като нещо извън нас и независещо от нас, критикуваме, възприемаме „политик” като мръсна дума, а в същото време, дори и да имаме възможност да се включим, бягаме от политиката като „дявол от тамян”. Ето това беше предизвикателството за мен – да се опитам да опозная този свят отвътре и не само да говоря, а да направя каквото мога. Досега участието ми в политическия живот се е свеждало до епизодични експертни мнения и въпреки, че обичам да говоря, не съм имала възможност да споделям идеите си пред по-широк кръг от хора. Като вицепрезидент бих могла да направя много – да говоря много, да се изостри чувствителността на обществото по твърде болезнени и жизнено важни теми, да се предизвикват нежелани от някои политици дискусии по теми, които вълнуват всички българи и касаят националната ни сигурност – демографската криза, състоянието на образованието, здравеопазването, пенсионната система.

Според Вас какво е накарало ВМРО и Карасимир Каракачанов да Ви изберат за техен кандидат?

По-важно е защо аз приех. Защото при личните ни срещи, установихме, че взаимно споделяме основните си оценки за настоящото състояние и идеите за бъдещото развитие на страната. А само мога да предполагам, че първоначално са се насочили към мен, защото отговарям на профила на българката, какъвто го виждат във ВМРО – образована, многодетна, със собствени позиции и останала в България.

Каква ще бъде мисията Ви в ролята на вицепрезидент?

Хората трябва да усетят, че политиците са всъщност техни пълномощници – нещо, което у нас досега не е така. Всеки, влязъл в политиката, се изживява като богопомазан и забравя тези, които ВРЕМЕННО са му предоставили власт. Целта ми е в обществото да се говори и работи по наистина болните теми за хората.

Има ли достатъчно интелигентни политици у нас, в Народното събрание?

Разбира се, че има. Друг е обаче въпросът дали интелигентността им ги ръководи при взимане на едно или друго управленско решение.

Има ли обективен критерий за интелигентността на една нация, интелигентни ли сме българите и защо не можем почти четвърт век да излезем от този действително станал «исторически» преход?

Аз поне не съм чула да има обективни критерии за измерване интелигентността на една нация. По резултатите, които показват българите, явили се на стандартизирания тест на Менса – измерител на коефициента на интелигентност, България е над средното ниво. Личното ми мнение за омагьосания кръг, в който се въртим вече четвърт век, е не липсата на интелигентност у политиците, а липсата на държавническо мислене; извеждане като приоритет на личностни и тесни групови интереси; в много случаи – липса на морал и наличие на изкривена ценностна система.

Голяма част от младите и интелигенти хора напускат България, за да търсят щастието си другаде, какво може да ги спре? Може ли да се върнат българите от чужбина?

От личните си наблюдения и опит съм установила, че хората напускат страната предимно и най-вече търсейки сигурност във всичките й аспекти: безопасност за семейството и дома, добро здравеопазване, финансова сигурност, сигурност за старините си. Това са нещата, които ме вълнуват и притесняват и мен самата, и липсата на които ме карат понякога да се съмнявам дали съм постъпила правилно, оставайки тук с децата си. Когато на тези, които сме останали тук, ни стане хубаво да живеем в България, тогава и българите, които са я напуснали, ще се върнат.

На 1 септември 2011 г. външните министри на България и Македония подписаха меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, какво ви е мнението за отношенията ни с Република Македония?

Отношението ми по този въпрос е доста лично – аз съм от един край на България, където още се помнят опитите местното население да бъде принуждавано да се записва с друга, чужда за него, националност – слушала съм спомените на майка и баба. Аз самата помня един наш протест – на учениците от Политехническа гимназия «Кирил и Методий» (бивша «Солунска» в Благоевград), срещу уволнението, и в защита на наш учител. На следващия ден във вестници отвъд границата бяха поместени снимки от протеста с надпис: «Учениците в Благоевград протестират, защото искат да учат македонски език», което нямаше нищо общо с истината.
Не само в политиката, а и в реалния живот е така – за да се разбират съседите са нужни малко, но задължителни неща: толерантност, почтенност, откровенност, но проявявани и от двете страни. Нищо не се получава, ако ги проявава само единият…

Разбирам, че бързате, но ще обединя последните си въпроси в един само: Като личност ние и още много хора Ви ценим, но защо считате, че избирателите ще трябва да гласуват за Вас и г-н Каракачанов? В какво превъзхождате останалите кандидати и достатъчни ли са 2 месеца за президентска кампания?

По закон кампанията е дори само един месец. За някои политически лица, които сме гледали и слушали до втръсване, дори и този месец е много… Ако трябва да съм сериозна – на мен самата времето ми се струва изключително малко. Струва ми се, че хората, до които успея да стигна с посланията си, биха ме подкрепили, а България, дори и малка, е твърде голяма, за да бъде пребродена за месец-два. Ще положа много усилия до края на тази кампания името и идеите ми да достигнат до възможно повече българи.
Не бих искала да правя сравнения и съпоставки с другите кандидатпрезидентски двойки. Първо, защото нямам лични впечатления от тях, а според мен, за да бъде вярно оценен някой, трябва да го познаваш като човек – с неговите навици, опит, недостатъци и т.н.
Второ, аз все още не познавам идеите и намеренията на голяма част от кандидатите.
Така, че бих могла да кажа само защо трябва да изберат нас:
– ние усещаме и разпознаваме основните проблеми в страната;
– ние знаем КАКВО трябва да се случи, за да бъдат те преодолени;
– знаем КАК трябва да се направи;
– и не на последно място по важност – ИСКАМЕ И МОЖЕМ да го направим.

Daniela_Simidchieva_20110911

Даниела Симидчиева на днешната пресконференция на ВМРО

3 коментара »

 • Ivan said:

  Кр.Каракачанов на пресконференцията преди малко:
  За мен никой до сега не е казвал, че съм обратен и че съм се възползвал да крада и незаконно да се обогатявам.
  Когато аз обикалях из Сърбия, за да пиша анализи, за които не съм взел стотинка и ми режеха спирачките и не знаех дали ще осъмна, тези които днес ме обвиняват в сътрудничество с ДС правеха кариера в Комсомола като комсомолски секретари, като Николайчо Младенов.

 • РЗС said:

  РЗС издигна бившия директор на БНР и настоящ общински съветник в София от ГЕРБ Поля Станчева за кандидат за вицепрезидент. На днешното си заседание управителният съвет на партията е утвърдил кандидатурата на Станчева, както и на претендента за президент Атанас Семов, предаде БТА.

  \"Кандидатът за вицепрезидент е безспорен професионалист и силна личност, името й е символ на смелост и откритост\", каза Янев при представянето й.

  \"Приех да се кандидатирам от името на РЗС, защото съм убедена съм, че на България е съдбовно необходима нова конституция, а партия РЗС е единствената, която се бори за това\", каза Станчева. По думите й, ако няма такава промяна, дори и да дойдат нови хора, то остават старите практики.

  През 2007 г. Поля Станчева беше кандидат за кмет на столичния район \"Лозенец\" от ГЕРБ, но загуби срещу претендента на десницата Прошко Прошков. Станчева беше генерален директор на БНР, шеф на пресцентъра на 38-ото Народно събрание, а преди това – журналист в БНТ.

  Според неофициалните информации недоволството на Станчева срещу ГЕРБ е отдавна и е провокирано от това, че не е получила право да води медийната политика на партията в общинския съвет. През пролетта на 2008 г. покрай избора на бъдещия общински омбудсман тя обвини публично председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ), че се опитва да \"замете следите на Антоан Николов\" в общината.

  Според Поля Станчева единствено РЗС в момента провеждала \"решителна антикорупционна политика\". \"Ако ГЕРБ получи цялата власт в страната, ще бъдат преодолени и последните защитни механизми на демокрацията – разделението на властите\", каза тя. Обясни, че останала в Столичния общински съвет, за да бъда докрай председател на комисията по етика, и не е предала избирателите си.

  В последните няколко месеца дори се случи немислимото и общинският съвет закри заседанията си за гражданите и тогава започна официалното ми противопоставяне на председателя на общинския съвет, каза още Поля Станчева.

  ГЕРБ: Странно е да се сеща за нередности чак сега

  Кметът на София и кандидат за втори мандат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира пред журналисти, че е странна реакцията на Станчева срещу работата на общинския съвет чак в края на мандата. \"Моят призив е, когато има сигнали, те да се подават конкретно, да се проверяват и да се сезират компетентните органи, а не само да се говори\",каза Фандъкова, цитирана от агенция \"Фокус\".

  Фандъкова каза, че никога не е получавала сигнали от Поля Станчева. Работили сме с нея по други проекти и сега ми е малко странно, че в края на мандата се сеща, че има нередности, каза още тя.

  БСП: Това е началото на разпада на ГЕРБ

  Много хора прескачат от партия в партия – така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира лаконично номинацията на Станчева. Той отбеляза, че основният опонент на президентските избори е ГЕРБ и претендентът им Росен Плевнелиев, кандидатите на другите партии не го интересували.

  Кандидат-кметът на БСП в София и общински съветник Георги Кадиев посочи, че номинирането на Станчева е началото на разпада на ГЕРБ. Хората в тази партия виждат и знаят за какво става въпрос и затова започват да бягат.

 • Аз said:

  IQ-ТО ВКАРА ГОЛ НА ПОЛИТИКАТА
  Юлиана Ончева

  Що е то вицепрезидент и има ли нужда от него държавата – шестима претенденти за поста се явиха на дебат в БНТ по темата.
  http://izborite.bnt.bg/component/content/article/24-elections/elections-2011/559-2011-10-10-16-56-40

  На пет от тях участието може лесно да се определи с една дума – доминираща в изказванията им, и с още една за оценка.
  По тази схема Павел Шопов – вицето на Волен Сидеров, “Атака”, се изчерпва с рефрена си “не” и агресията, заляла зрителите.
  Поля Станчева – вторият човек зад Атанас Семов, РЗС, натърти многократно партийния лозунг “нова конституция” и стресна публиката с мерак за реваншизъм – предимно към медиите, от чийто среди произлиза екс шефката на БНР, и към ГЕРБ, от чиято листа е общински съветник.
  Анелия Делчева – избраната чрез Фейсбук претендентка за №2 в президентството от Павел Чернев, Партия на хората от народа, наложи “обикновени хора” в тв изявата си и си остана на ниво обикновеност.
  “Разрушаване на държавността” откриваше всеки път, щом вземе думата, Николай Георгиев – в тандем с Алексей Петров в битката за “Дондуков” 2, “военен” изпъваше се зрителят чинно още при първият звук от устата на кандидата. Въпреки опита му във военната дипломация.
  Синият Емануил Йорданов – в двойка с кандидата за президент Румен Христов, заложи на “правова държава” и показа завидните си умения на адвокат пред тв аудиторията. Прецизен към закона, политически обигран, строг и сериозен, но и изкушаващо толерантен към всички групи в обществото.
  IQ-то си е IQ – този вариант на “ученото си е учено” пролича в поведението на човека зад Красимир Каракачанов, ВМРО-БНД – Даниела Симидчиева. Всъщност можеше да се очаква, че председателят на МЕНСА-България ще стартира с нещо оригинално в посланието си към бг избирателите. Едва ли обаче много от тях са се надявали да чуят политическият еквивалент на “Бъдете себе си” от кандидат за вицепрезидент у нас. “Слушайте и дайте гласа си, за когото ви харесва, дори той да е единствен в урните”, каза Симидчиева.
  Който чу, чу.
  Честно казано, по-голямата част от дебата можеше и да се пропусне. Освен мига, в който буйната македонка Даниела скочи на разпаления Павел Шопов – говорите глупости, отсече тя и така стресна агресивния атакист с неочакваната си атака, че той замълча. Успех, безспорно сред най-трудно постижимите в родната политика. И едно на нула за искреността в нея.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.