Home » Избрано

Инициатива “Искаме да гласуваме!” с нови обръщения

2011.09.27 Един коментар
Spread the love

След писмото от Инициатива “Искаме да гласуваме” разпратено до всички посолства и консулства в чужбина, за което вече писахме (вж. линк), днес Инициативата разпространи нови две обръщения:
1. Открито писмо от български избиратели в чужбина до Министър Председателят за отказа на ЦИК да приема спазващи всички изисквания на закона хиляди заявления за гласуване в чужбина.
2.Настояване за отмяна на незаконосъобразният текст от т.II.16 на решение №41 от 29.07.2011 на ЦИК.

По-долу поместваме пълния текст на обръщенията.

ДО:
Господин Бойко Борисов, Министър Председател на Република България

Уважаеми господин Министър Председател,
пишем ви от името на хиляди българи в чужбина, които в следващите няколко дни Централната избирателна комисия възнамерява да лиши от конституционното им право да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката на 23 октомври 2011 г.
На пръв поглед дребен технически детайл в решение на ЦИК №41 от 29.07.2011, т.II.16 за начина на изпращане по електронен път до посолствата на заявленията за гласуване в чужбина се превръща в реално лишаване от избирателни права.
С него ЦИК поставя десетки хиляди българи в чужбина в ситуация, идентична с абсурда на подобна, наскоро разрешена от Вас в полза на гражданите (имаме предвид неразумното изискване на Комисията за защита на потребителите гражданите да изпращат заявления само с цифров електронен подпис.)
Без никакво обосноваване на Изборния кодекс, във въпросното свое решение ЦИК изисква практически труден до невъзможен за обикновения гражданин начин да изпраща по компютърен път заявлението си.
За изпълнят това изискване, гражданите в чужбина трябва да разполагат не само със специално техническо средство (компютърен скенер), но най-вече с изключително малко разпространен допълнителен софтуер, на обща стойност няколко стотин долара.
Всичко това – за да могат да упражнят фундаменталното си право да гласуват, гарантирано им от Конституцията на демократична България, да потвърдят своята общност с Родината.
Въпреки всичко, ние решихме да следваме това изискване на ЦИК. Осигурихме лесен и безплатен начин на желаещите да изпратят заявление – чрез интернет-сайт, без нуждата от нищо повече от това което имат по подразбиране стандартните компютри. Този начин спазва абсолютно всички изисквания не само на закона, но и на въпросното ограничително решение на ЦИК.
Но вчера, 26-ти септември, точно един ден преди изтичане крайния срок за изпращане на заявленията, за пръв път научихме официалната позиция на ЦИК: че смятат да не уважат хиляди заявления, изпратени не само през въпросният уеб-сайт, но и директно от избиратели.
Техните основания за този отказ изглеждат изключително несериозно и технически смешно в 21-ви век, при това в България – страната, която беше обявена буквално преди дни за номер три в света по бързина на интернет достъпа на гражданите. Учудващо е как някога въобще ще се случи дългоочакваното електронно правителство, ако толкова малък елементарен компютърен проблем бива изтъкван като основание на гореописания отказ.
За нас е абсолютно непонятно защо се случва това, след като по време на дебатите за Изборния кодекс народните представители-вносители многократно и ясно изразяваха мотивите и намеренията си, че предлаганите промени в изборното законодателство ще доведат до улесняване на изборите в чужбина.
Призоваваме Ви днес да вземете възможното според закона решение, което да е в полза на българските граждани, където и да се намират по света, за да се почустваме като една нация, един народ с най-главна цел: добруването на България!
Сигурни сме, че на нашето писмо до Вас ще бъде отделено нужното внимание.
Благодарим за вниманието!

Инициатива “Искаме да гласуваме!”
http://www.iskamedaglasuvame.com

До:

Красимира Георгиева Медарова, Председател на Централната избирателна комисия за избори 2011 г.
До:

Членовете на ЦИК

Уважаеми Г-жо Медарова,
Уважаеми Дами и Господа членове на ЦИК,
Настояваме да отмените т.II.16 от решение №41 от 29.07.2011 на Вашата комисия, специфицираща компютърният формат PDF като единствено валидни за признаване на изпратени по електронен път заявленията за гласуване в чужбина.
Основанията ни:
1) Специфицирането на един от най-трудните за създаване формат на компютърен файл PDF, изискващ специализиран софтуер за няколко стотин долара, плюс непременно наличието на скенер за сканиране, практически силно ограничава реалното фундаментално конституционно право на българите в чужбина да гласуват.
ДОСТЪПНОСТТА и МАСОВОСТТА на въпросното средство е ключовият проблем.
Те не могат да бъдат твърде ниски, каквото на практика се получава с Вашият избор.
Аналогия е: формално всеки да има правото да гласува, но да има решение да бъдат допускани до урните само избирателите в костюм Армани или с часовник Ролекс.
2) Мотивите на Вашата комисия, заявени от говорителят й Бисер Троянов за това ограничение, научихме за пръв път вчера, 26-ти септември, един ден преди крайният срок за приемане на заявленията.
Тези мотиви са крайно несериозни и не отговарят на логиката, която излагат: че формата PDF драстично намалява необходимото пространство за съхраняване на емейл съобщения в електронната поща на получателите на заявленията по електронен път (в случая МВнР).
По силите на всеки човек е да провери, че общата сума за разликата в нужното дисково пространство е под един ДОЛАР за всички 100-на електронни пощенски кутии и това при положение че ВСЯКА получи невъзможния брой от по 1000 заявления в JPG.
Като резултат от отмяната на въпросния текст, настояваме да уважите валидността на всички изпратени заявления от български избиратели за гласуване в чужбина, стига те да съдържат валидни и налични изброените в закона реквизити: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ на ЕЛЕКТРОННИЯ начин на доставяне и изобразяване, БЕЗ значение на начина на изготвяне на електронния документ, БЕЗ значение на разположението на реквизитите в страницата на заявлението – стига да са достатъчно добре четими.
Припомняме ви ЕДИНСТВЕНИТЕ реквизити, изисквани от ЗАКОНА:
– имената по паспорт, лична карта или военна карта
– единния граждански номер
– адреса на пребиваване в съответната държава
– постоянния адрес в Република България
– населеното място, в което желае да гласува
– саморъчен подпис
На практика, въпросният текст от решение №41 не се съобразява както с основния закон на Републиката, така и със Изборния кодекс.
Ако имате въпроси, по които можем да бъдем полезни за това решение, моля не се притенсвявайте да се обърнете към нас по всяко време.
Благодарим за вниманието!

Инициатива “Искаме да гласуваме!”
http://www.iskamedaglasuvame.com

.

One Comment »

 • Патиланчо said:

  Драги ми смехурко
  By Андрей Ненов

  До

  Смехурко 1, директор на дирекция, Министерски съвет

  Смехурко 2, член на ЦИК,

  Смехурко 3, Посланик на РБългария.

  Смехурко 4, 5, ….99

  Копие: Министър на транспорта и съобщенията г-н Ивайло Московски

  Копие: Министър Председател на РБългария, г-н Бойко Борисов

  Бледо копие до БСП, СДС, НДСВ, ГЕРБ, БЗНС-тата, ДРОМчета и

  Драги ми Смехурко,

  Много време мина от последните избори в родината ни, та се бяхме затъжили за теб. Отдавна не сме хортували по нашенски, а сигурно е и защото вече всичко е у Интернето и забравихме да си говорим. А чувам, при теб в България скоростта на Интернето била най-голема у целио свет. Ние, знаеш тука живуркаме по Европата и Америката, и при нас такива скорости на Онлайна нема – тук бюрократите карат бавно.

  А от последните избори уж много неща щяха да се случват с електронното управление, та има за какво да си говорим. Патиланците много взехме да мислим, и измисляме разни прости неща, та бабите Цоцолани в България не могат да ни уйдисат на акъло. Та значи да ти разправям – при изборите през 2009 година, кога ГЕРБ спечели, беха едни обещания от разни смехурковци, че ей сега ще прекратим двойното гласуване; улесняване на гласуването от Европа и САЩ; край с измамите с турски гласове; край с автобусите и изобщо ей такива ми ти работи. Тука няколко патиланци предложиха лесни у удобни системи за да не може Пешо, Изаура и Хасан да гласуват по два пъти, и най-вече – да избират (П)резиденти и кметове в чужди държави. И от смехурковците при Вас, много обещания чухме, ама за 2 годин, нищо нема изпълнено.

  Преди 5 – 6 години 2-3 ма патиланци направиха една кУмпютурна страница ли, сайт ли, за събиране на подписи за отваряне на секции в чужбина, дето струваше 100$ материали и 50 ч труд. Не я използвахте, но смехурковците преди теб, възложиха за няколко милиона грешна пара голема рекламна интернет кампания с 5 пъти по-малък ефект. Е усвоиха парите. Но тогава бе времето Паси-иево..

  Миналия месец, тази система, рекохме да я посъбудим и обновим, та да е в крак с времето и законите. Твоите приятели смехурковци, въведоха нови закони и тълкувания така, че да не може никой българин на запад от Вълтава и Висла да гласува за български (п)рeзидент. Е , и това прескочихме – уйдурдисахме я системата дето с онова простото око на кУмпютуру да прави снимка на подписа и немедлено, емайл със заснето копие да праща право у посолствата. И ти мое да го видиш на http://www.iskamedaglasuvame.com

  Рекламата у интернету сами си я правихме, щото МвНРто за такива неща дет струват 2-3000 лв.. пари нема. Оно работи само ако сумите са над 200 -300к.. – така де, за един апартамент барем да остане ..

  Та драги ми смехурко, четем днес и вчера разни неща, дето тука и кибиците у баровете им се смеят значи. Гледай например какво кажува един от ваще ЦИКаджии: „По думите му ЦИК е решила заявленията по електронен път да се подават във формат PDF, тъй като е част от пакета на Майкрософт и най-достъпен. „Останалите формати са по-тежки и заемат по-голямо място в паметта на компютъра и може да „задръстят“ тези в посолствата“, „, Смех, смех, значи.. Сметахме тука на кУмпютуро на едното тиийнейджърче , който е с 160 HDD, че на неговата машинария могат да се съберат заявленията на … 1 000 000 (един милион) души… Като как ще задръсти кУмпютрите на ваште посолства ние не знаем, оти они са купувани все по разни европейски програми и Проекти за “електронно управление” и HDD им са поне дваж по-големи. Страшни специалисти ша знаиш имате.

  Днес нова новина, изкочи, ей така, от храстите значи, -”Дават 100 млн. лв. за електронно управление”. Това го казал министъро на Транспорта и съобщенията – Ивайло некой си.. “Той поясни, че усилията на администрацията са основно в две направления: изграждане в цялата страна на информационни електронни съобщителни мрежи, за да могат дори най-малките населени места да са с достъп до интернет и всички видове електронни услуги да стигнат до крайния потребител и те да бъдат насочени към него, а не в полза на държавната администрация.” Абе ние тука се зорим цяла седмица тази системка да довършим, дето прави половината организация за изборите и я струва 1000-2000 $ изработката и я не, Вие за какво ще охарчите 100 милиона, ние не разумиваем. Но щом требе да се похарчи – требе.. То са командирвки, обсъждания, Естонии, .. ум да ти зайде.. Ще им намерите местата.. Ние патиланците по тези земи сме прости.. Харесваме простите неща дето вършат работа, а не дето арчат паре..

  Ама Вие си знаете.. Айде аз да свършвам, щото изборитъе идат, и требе да прешиша 300 заявления на едни други българе, и да ги пратя отново до утре у ЦИКа. Щото те заявления само по уникален образец приемат.

  Поздрав най-сърдечен!

  Твой приятел вечен,

  Весел Патиланчо.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.