Home » Избрано

ИСИ: Изборният кодекс застрашава демокрацията

2011.07.23 Няма коментари
Spread the love

Провеждането на свободни и демократични избори у нас е поставено под въпрос с новия Изборен кодекс, алармираха от Института за социална интеграция /ИСИ/. Демокрацията е в опасност, коментира Катя Колева, председател на Управителния съвет на института, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Експерти от организацията са стигнали до извода, че приетият от депутатите Изборен кодекс ограничава пряката демокрация, отслабва системата на местното самоуправление и прокарва партийни интереси. Като целенасочено отстъпление от децентрализацията на властта те тълкуват идеята за намаляване на броя на общинските съветници с 20%, премахването на районните кметове в по-големите градове, както и това да не се избира кмет в населени места под 350 души. Юристът Андрей Вълчев се надява законодателят да прояви воля и да изчисти някои от недостатъците преди изборите, вместо да се остави на старото римско правило, че “и лошият закон е закон”. От ИСИ се надяват депутатите да поработят върху правилата за провеждането на избори, вместо да се посветят изцяло върху вота на недоверие и избори.

Законодателят е загърбил и проблема с изчистването на избирателните списъци от т.нар. “фантоми”. “Мъртви души” ще има и на тези избори, коментира Вълчев в отговор на въпрос на Информационна агенция КРОСС.

Друга пречка пред упражняването на правото на глас, създадени от Изборния кодекс, е изискването за документ от ТЕЛК за всички, които се затрудняват сами да дадат своя вот.

Галя Василева коментира, че може да се очакват политически мотивирани решения на Централната избирателна комисия /ЦИК/, тъй като за нея се прие, че членовете й ще са с мандат от 5 години, като ГЕРБ и “Атака” имат квалифицирано мнозинство.

От ИСИ са подготвили наблюдатели-доброволци, които ще следят изборите в страната. Очакванията са това да правят около 150 – 180 души. Институтът води разговори с други организации за създаване на Гражданска коалиция “За демократични, прозрачни и чести избори”.

 

Източник:  Агенция КРОСС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.