Home » Авторски страници

Какво свършихме и какво не успяхме през 2016-та

2016.12.29 Няма коментари
Spread the love

11

В края на годината е време да се направим равносметка. Какво успяхме в Еврочикаго да свършим през 2016-та, какво не успяхме и какво остава за следващата година.

Безспорен голям успех за нас през тази година бе излизането от печат на литературния сборник “Черга пъстроцветна”, който бе издаден в София и бе представен в София, Пазарджик, Бяла, в Чикаго, Прага и Скопие. 

Софийската премиера на „Черга пъстроцветна“

Представяне на „Черга пъстроцветна“ на Пролетния панаир на книгата

Представяне в Пазарджик на „Наказани таланти“, „Маскарад“ и „Черга пъстроцветна“

Първи ден на XII Световна среща на българските медии

Чикагската премиера на „Черга пъстроцветна“

Представяне на „Черга пъстроцветна“ на атр пленер в Бяла

Създаването на тази книга с творби от специалната литературна рубрика на изданието от предходната година бе немислимо без помощна, усилията и средствата на такива приятели на Еврочикаго като Виктор Хинов, Катя Донкова и др., без личните пожертвувания на спонсорите.

Вероятно най-добре за тази книга говорят следните дум:

“Не е ли именно това смисълът на всяко нещо, което правим в този живот? Да оставим след себе си нашите дела. Чудесно е, че Сия в последните дни от живота си намери за важно да се занимава с предпечатната подготовка именно на “Черга пъстроцветна”. Това означава, че за нея книгата си е струвала отделеното й време. Ангел (Пурко) също е намерил сили да даде съгласие за своя публикация да стане част от книгата в последните месеци от своя живот. Мисля, че няма и не може да има по-голяма оценка, ако не за книгата, то за идеята, която стои зад нея. За мен тази идея е “Общо дело”. Кога за последен път сте чули стотина българи да направят нещо заедно на доброволни начала? Ей така, просто заради идеята. “Черга пъстроцветна” за мен е един пример, че българите са все още способни да вярват в доброто.”

През изтичащата 2016 г. се опитахме да помогнем за решаването на проблема на българите зад граница без адресна регистрация в България. Продължихме да отразяваме и проблема с Българския дом в Прага. За съжаление все още няма изготвен законопроект за изменение за Закона за гражданската режистрация, чрез който да се реши въпросът за липсата на постоянен адрес на територията на родината на отдавна заминали от нея емигранти. 

Българка от Прага: Никой не вярваше, че наистина ще ни гонят от Българския дом

https://www.eurochicago.com/2015/06/balgarski-klub-praga-sborna-tema/

С постоянен адрес само в сърцето

КПБЧ ще изготви законопроект за изменение на ЗГР

https://www.eurochicago.com/2016/04/roden-glas-za-sagata/

Ще се радваме повече хора да са прочели и думите на Таня Панова за гражданството по кръв:

Гражданство по кръв

Не бяха напразни нашите усилия, подписките и писмата ни за освобождаването на пленената Надежда Савченко:

Спасете Надежда! Спасти Надежду! Free Nadiya Savchenko!

Изтичащата година бе белязана и от две важни предложения, тръгнали от нашето издание, за които положихме много усилия, но които за съжаление не се увенчаха с успех.

Едното бе за промяна на Закона за българите, живеещи извън Р. България, касаеща улесняване на създаването на Обществени съвети към българските дипломатически представителства по света, като в законовия текст да се добави, че те се създават по инициатива на самите местни български общности. Законопроектът за изменение на този закон, внесен от Петър Славов, Методи Андреев и Вили Лилков, не бе одобрен, но ние все пак благодарим на тези трима народни представители за това, което направиха.

Ще успее ли това НС да гласува за Обществените съвети към посолства и консулства?

КПБЧ не подкрепи законопроекта за Обществените съвети

Кой и защо не иска Обществени съвети на българите в чужбина или кому пречи един законопроект?

Второто наше предложение бе за създаване на програма за подпомагане на българските организации и медии зад граница.  То бе инициирано първо от съвместно писмо на Еврочикаго и “Български хоризонти” – Торонто. Благодарим на предишния председател на Комисията по политиките за чужбина към НС Румен Йончев, който откликна на това писмо и че по-късно вкара в дневния ред на тази комисия обсъждането на държавна програма или фонд за подпомагане на български организации и медии зад граница. На Държавната агенция за българите в чужбина бе възложено изготвянето на такава програма с критерии за финансово подпомагане, като за изготвянето на тази програма помогнахме и ние от Еврочикаго, както и Максим Божилов от “Български хоризонти”.

Възможности за подпомагане на БГ организации в чужбина – заседание на КПБЧ

Бюджет ‘2017 – ще има ли фонд за български организации зад граница?

В крайна сметка, няколко народни представители, членове на Комисията по политиките за българите в чужбина, между които сегашният председател на комисията Стефан Кенов, внесоха предложение до председателя на НС и до Комисията по бюджет и финанси, касаещо добавка в Закона за Държавния бюджет за 2016 г. С тази добавка се предлагаше 1 млн. лв. да бъдат заложени в бюджета за подпомагане на български организации и медии зад граница. Това предложение обаче не бе одобрено в пленарна зала.  (За сравнение, сумата, която не бе одобрена за подпомагане на проектен принцип, по критерии, изготвени от ДАБЧ, на български организации и медии зад граница за цялата следваща 2017 г., е два пъти по малка от сумата, която вицепремиерът, отговарящ за българите в чужбина, и министър на образованието Меглена Кунева, отпусна за проект за рекламни запалки и стрес топки, с които да се рекламира образованието – линк: https://www.youtube.com/watch?v=BXQUdhefk-M)

Заседание на КПБЧ за държавния бюджет, акценти

И така, за разлика от българските училища зад граница, чиято дейност продължаваме да отразяваме, както и преди, на нашите страници, въпреки трудностите, които изпитваме, българските медии зад граница не успяха по никакъв начин да станат обект на държавна политика.

Другото, в което не успяхме, е да намерим финансиране за втори литературен сборник, продължение на “Черга пъстроцветна”, с творбите от специалната литературна рубрика от тази година. На призива на нашия редактор, който отговаря за литературната рубрика, откликнаха засега само двама души.

Творби в специалната литературна рубрика – 2016 г.

Не получихме и финансиране от ЦИК за кампанията за президентските избори и референдума.

За ЦИК, медийните пакети и необходимостта от промени в Изборния кодекс

Кога ЦИК е правоприлагащ орган и кога не е

Както и през други години, продължихме да се опитваме да помагаме на хора, засегнати от съдебна несправедливост. Макар че все още един от тях, Ивайло Зартов, който е и автор на нашето издание, продължава да е в затвора – благодарение включително на нашите усилия, бяха осветени вътрешни неуредици в системата на затворите в София, както и неправомерни действия на съдия от СГС. Ивайло Зартов не получи предсрочно освобождение през тази година. Но той е борец и се надяваме, че ще издържи, и през 2017 г. ще бъде вече на свобода.

И зад стените на затвора трябва да има право, законност и справедливост

За случая „Зартов“ и едно публично заседание за УПО, до което той не стигна

Процесуални нарушения при отказ за УПО на Ивайло Зартов. Писмо до институциите

Признанието на съдия Даниела Талева

Публикувахме много призиви към институциите за  АЕЦ”Козлодуй” и АЕЦ “Белене” (заедно с призивите на първия “ядрен дисидент” Георги Котев), които за съжаление институциите не чуха.

Обръщение към читателите по случая Г.Котев – АЕЦ”Козлодуй”

Като резултат данъкоплатците платиха повече от милиард за ненужно “удължаване” в първата централа и за съвсем непотребно оборудване за втората. Опитахме се да помогнем за това да стигне до повече хора информация за такива знакови дела, по които бяха привлечени в съда политици като Сергей Станишев, Емилия Масларова, Христо Бисеров и др. Тези политици обаче бяха оправдани.

Но ние няма да се отказваме и така, както Биволъ продължава да пише за КТБ, за съдебната система, за “каките” в нея и за “гнилите ябълки”, така и ние ще поддържаме свои постоянни рубрики по въпроси, по които сме писали.

За да съществуват обаче всички тези важни теми и въпроси по нашите страници, са необходими средства, и бихме се зарадвали на всяко дарение, постъпило на следния линк:

Donations (Дарения)

Тук е мястото да благодарим искрено на всички наши читатели, автори, приятели, на всички, които ни помагаха през годината, откликваха с коментари на нашите текстове, подписваха се под наши подписки и предложения, и ги защитаваха и се бореха за общите ни каузи, живееха с болките и проблемите ни.

Много хора са ни помогнали и не бихме могли да ги изброим всички поименно, защото може да пропуснем някого, новсе пак изказваме специални благодарности на проф. Пламен Павлов за всеотдайността му и готовността за включване в нашите инициативи, на Виктор Хинов и Катя Донкова за безценната подкрепа за създаването на книгата “Черга пъстроцветна”,  на Николай Гусев за поредицата му “Защото накрая нищо друго не остава…”

Защото накрая нищо друго не остава…

…и заради това, че привлече за автор на сайта дори своя внук Николай; на предишния генерален български генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов, който откликваше много активно на нашите инициативи и въобще на всички инициативи на българската общност в Чикаго.

Благодарим специално на Андрей Ненов, който не ни изостави и в най-трудните моменти.

.

Преди да изброим хронологично някои от събитията с наше активно участие и отразяване само от първите месеци на годината, нека припомним, че редакторът на сайта ни поддържа също и ФБ групата “Политиките за българите в чужбина (ФБ група за контакт с комисията в НС)”.

А така също в рубриката ни “Българи зад граница” продължихме да отразяваме събития и проблеми на българските общности в най-различни краища на света. Като започнем от Албания или Англия и завършим с българите в Япония.

За пореден път проведохме и традиционния ни конкурс “Българско събитие на годината в САЩ”.

Юбилейният 50-ти пролетен фестивал за музика и танци „Балкански игребе обявен за събитието на годината. Това стана на празника по случай 3-ти март.  Вж. видео от празника, в който Еврочикаго винаги участва:

Организатори на фолклорния фестивал бяха българката Галя и китаецът Джон. Вижте репортаж от последния им фестивал – тук:

Изпратихме 51-вия Балкански пролетен фестивал, очакваме фестивал „Верея“

Отразихме и създаването на интересни нови политически проекти.

Давид Борели: Процесът, който започва днес с БСДД, е същият, който започнахме през 2005 г. в Италия

БСДД на висок политически форум в Рим

Христо Иванов представи в София Учредителна декларация на „Движение Да България“

Следва кратък списък с примери главно от първите няколко месеца на годината, който макар и непълен, дава представа на какво сме спирали нашето внимание, какви събития сме отразили  и в какви активно сме участвали.

Ще започнем с тържеството от 31 декември 2015/ 1 януари 2016 г. За 11-ти път приятели на Eurochicago.com се събраха заедно на Новогодишно тържество. Вижте видео от това тържество, в което участваха над 150 души.

Българско Новогодишно парти в Чикаго

Веднага след Нова година женитбата на свързан с нашето издание млад човек попадна в новините на всички чикагски телевизии, а клипът за събитието на сайта на кметството бе сред най-гледаните.

Българин в Чикаго попадна неочаквано в централните новини

През януари подкрепихме решението за бъдещото въвеждане на електронното гласуване на български избори – като следствие от проведения национален референдум на 25.10.2015 г., на който почти два милиона български граждани подкрепиха въвеждането на гласуване по дистанционен път. 92 процента от гласувалите зад граница в националния референдум български граждани отговориха с „Да“ на въпроса за въвеждането на електронен вот. Пуснахме освен това петиция и изпратихме резултатите й до депутатите, в подкрепа на гласуване по пощата в държави, където това е разрешено.

Със статии като:

Възможна ли е промяна в България (видео)

Възможна ли е промяна в България (видео)

Да си поискаме държавата и да спрем разпада!

дадохме своя глас за създаване на партия от по различен вид, която да въведе тестове за кандидатите за високи постове и избори чрез жребий.

Бяхме една от малкото медии, които защитиха председателя на ДАБЧ във връзка с проблемен казус за даване на гражданство по произход, чрез който казус пролича нуждата от прецизиране на законодателството в тази сфера. Сезирахме всички ресорни институции за нуждата от такова прецизиране. От Министерството на правосъдието обещаха да направят междуведомствена група, която да изготви предложение за промяна в законодателството, но това обещание после бе забравено.

Казусът „Нурджихан Гюнери“ и противоречивите становища на българските съдилища

Как се разбира понятието „български произход“? Писмо до институциите

Понятието „български произход“ или защо са нужни спешни промени в ЗБГ

Бяхме първата медия, която предвиди победата на Тръмп на американските президентски избори.

Eurochicago.com predicts: Тръмп ще е президент

Пишехме и призовавахме за помощ за българи в беда от Чикаго и в разни точки на света, където имаше наши сънародници, изпаднали в нужда.

Близките на починала в Атина българка се нуждаят от средства, за да я превозят до Родината

Да помогнем на Климент!

Обявявахме кампании за дарения за бедни и пострадали в бедствия и аварии в България.

„Подай ръка на Георги“ – кампания в помощ на един невероятен човек

Отбелязахме рождени дни, юбилеи, кончини на известни и не толкова известни, но достойни хора:

НА 50 ПРЕЗ ЗИМАТА – за Мони Гаспаров с обич

Не забравихме и за нерешените проблеми в българския храм “Св. Иван Рилски” в Чикаго.

Отец Димитър от „Св. Иван Рилски“ за храма, вярата и отношенията между духовници и миряни

Църквата „Св. Иван Рилски“ има ново настоятелство

Обсъждахме законопроекта за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и се опитахме чрез него да получим достъп до обществено значима информация по различни важни въпроси.

Измененията и допълненията в ЗДОИ влизат в сила от утре

Писахме и предупреждавахме за това как прекомерната либералност може да роди роди фашизъм и предвидихме Брекзита на Великобритания.

Подкрепихме много конкурси и национални състезания:

ХΙII Национален конкурс „Златна гега“

Национален конкурс „Песенна дъга над Кутев“

Конкурс „Васил Левски” за есе, разказ и стихотворение

Българи от Украйна и Молдова се състезават по хумор в Одеса

Създаването на нови книги и филми:

Покана за любителите на литературата в Чикаго

Премиера в Чикаго на „Наказани таланти“ на Илия Консулов

Два български филма на финала на Global Short Film Awards

Писахме неведнъж за проекта за електронните консулски услуги и предупредихме за проблемите и недостатъците в този проект.

Писахме и за успехите на наши спортисти и за достигнатите нови върхове на българския спортен дух:

Български веган, изкачил Еверест и Манаслу, иска да искачи всички осемхилядници

Отделихме неведнъж внимание на темата за това защо в България няма правосъдие и истинска съдебна реформа.

Защо в България няма правосъдие и истинска съдебна реформа

Подкрепихме идеята зa преименуване на летище Враждебна (летище София) на Jordanoff Airport Sofia.

Jordanoff Airport Sofia или защо Асен Йорданов заслужава да бъде почетен в родината си

Бяхме активни (съ)участници на Втори форум на българските училища от Западното полукълбо, който се проведе тази пролет в Чикаго.

Втори форум на българските училища от Западното полукълбо

Участвахме с наши представители в Консултативния съвет към ДАБЧ и отразихме неговата работа:

Два проекта за изменения на Закона за българите в чужбина – два различни подхода

Не забравихме, както винаги, и темата за българските традиции, празници и обичаи:

Честита Баба Марта: Сложете мартеничка за здраве!

Подкрепяхме и поздравявахме колеги:

Новините и истината не са едно и също нещо

Отделихме, както винаги, подобаващо място на проблемите на нашите сънародници от т.нар. историческа диаспора. В нашето издание можете да откриете поредица от материали за проблемите на българите от т.нар. Западни покрайнини.

97 години след Ньойския договор. Обръщение на КИЦ „Босилеград“

Българи в Босилеград: Какво бъдеще ни коват „Босил-метал“ и „Минеко“?

Становище на КИЦ „Босилеград“ във връзка с атаките на Ивица Дачич към България

Поредна антибългарска провокация в Босилеград

 

Както и на нашите сънародници в Украйна.

Закриват Болградския район в Украйна. Апел към българските институции

И на нашите сънародници в Македония, където за съжаление продължават да се поругават знаците за българска памет.

Лазар Младенов: Имате ли сили за Македония?

Чукът като средство за монолог в Македония

Бяхме може би единствената медия, която писа срещу задължително гласуване в чужбина – изпратихме и писма до президента и депутатите.

Абсурдът задължително гласуване в чужбина. Писмо до институциите

Участвахме в Дванадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА и провела се от 17 до 21 май в Прага. Нейната основна тема бе „Медиите и гражданските каузи“.

Подкрепихме историческите търсения на български учени за емиграцията ни, като активно поддържахме връзки с доайени на българската емиграция в САЩ, сред които са д-р Иван Гаджев, Александър Дърводелски и др.

Българската общност в САЩ в началото на ХХ век

 

През тази година на нашите страници намериха място и текстове на нови за нашето издание автори като Стела Николова, Лидия Делирадева, Петко Симеонов (България), Таня Тодорова (Германия), Радост Даскалова (Великобритания) и др., на чийто публицистичен талант се радваме искрено.

Стела Николова с 10 въпроса до Борисов за Цацаров

Стела Николова: Хроника от недържавата

Българите – бежанци без война

Да го духат бедните?

Съвременна приказка за безценните хора и „нищочовеците“

Радост Даскалова: Аз съм Берлин

Благодарим разбира се и на нашите автори, които са с нас не от тази, а още от предишни години. Благодарим на Петър Пенчев, проф. Пламен Павлов, Ивайло Зартов, Светослав Атаджанов,  д-р Георги Чалдъков, проф. Никола Чаракчиев, Алекс Болдин, Нури Джурин и др.

На страниците в литературната рубрика намериха място и нови талантливи литературни творби, които са много, но само един пример – разказ на Хасан Ефраимов:

Джанки в Манхатън

И всичко това е свършено без нито един лев от данъкоплатеца или от реклама – плод на стотици часове доброволен труд.

Това са само част от темите, малка част от примерите, които можем да дадем за свършеното през тази година. Не е възможно, пък не е и нужно да се обхване и посочи всичко.

Писахме, впрочем, и проекти, и кандидатствахме с тях пред някои фондации. За всяка от тях се оказахме встрани от нейните приоритети. Така че това издание продължи да съществува благодарение само на труда, средствата и силите на малкия си редакционен екип, който продължава да е търсен от всякакви точки на света за всякакви теми и проблеми, именно защото работи в обществен интерес. Но нито една фондация, поне засега, не пожела да подкрепи тази обществена медия по никакъв начин. 

Новата 2017 г. чука на прага с нови и със стари нерешени задачи. Кои от тях ще успеем да доведем до успешен край и кои не, зависи не само от нас, но и от нашите читатели, съмишленици и приятели. Пожелаваме си в края на тази година, въпреки всички конфликти, кризи, терор и огромни противоречия, които раздират света, всяко добро дело и кауза, които започнат или продължат през 2017 г., да бъдат благословени.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.