Home » Авторски страници, българи зад граница

Изпратихме 51-вия Балкански пролетен фестивал, очакваме фестивал „Верея“

2016.03.28 Няма коментари
Spread the love

В неделя вечерта в Чикаго завърши най-дълго провежданият фестивал за балканска музика и танци в САЩ – 51st Annual Spring Festival. Организаторите му, Галя и Джон Куо,  получиха приза „Българско събитие на годината в САЩ – 2015“ за юбилейния 50-ти фестивал.

IMG_3552

По традиция фестивалът се провежда в сградата на Интернешънъл Хаус (International House) на Чикагския университет (University of Chicago), един от най-престижните университети не само в САЩ, но и в света. Тази година бе петдесет и първата по ред и, както винаги досега, отново имаше впечатляващо българско участие.

През трите дни на фестивала, който започна от петък, имаше поредица от лекции и семинари за фолклора на народите от Източна Европа и Средиземноморието, както и практически занятия за изучаване на народни танци. В гала-концерта в събота вечер взеха участие различни танцови ансамбли, оркестри и фолклорни групи от България, Гърция, Македония, Босна, Румъния, Сърбия, Турция и др. По реда на изпълненията това бяха: К.U.D “Bosna”, Transilvania, Kitka, Veselo Selo Tamburiza Orchestra, Dukati-Biseri, Maya Flamenko, Middle Eastern Ensemle, Angelina, CCEA Dancers, Ellas, Balkanski Rtmi Orchestra, BG Folk Club Verea, Chris Bajmakovich & Muzia4U & Ensemble Balkanski Igre. Интернационалната и шарена по костюми и възраст публика бурно аплодира всички изпълнения.

IMG_3504

Главната заслуга за събитието отново бе на Джон Куо и Галя Милушева, които заедно с участниците и приятелите на ансамбъла “Балкански игри” вече години наред са организатори на този уникален фестивал.

Ансамбълът е създаден още през 1964 г. и се занимава с изследвания, преподаване, представяне и изпълнение на балкански народни танци и музика.

От сцената на фестивала Петър Стаматов – главен редактор на нашия сайт, поздрави участниците и прочете съобщение, в което се казваше:

“Имам удоволствието да присъствам на това прекрасно събитие и да ви съобщя за наградата на традиционния конкурс “Българско събитие на годината в САЩ”.
Конкурсът организиран от Eurochicago.com още първата година, със съдействието на посолството ни във Вашингтон и консулствата ни в САЩ, и се провежда за 6-та поредна година.
Идеята на конкурса e: Чрез широко отразяване на събитията и успехите с българско участие в САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка и по света.
А девизът е: “Да отбележим всичко добро, което се случва в Америка, с българско участие!”.
За изминалата година също бе спазена традицията на конкурса и на честването на Националния празник 3-ти март в Чикаго, пред всички събрали се, бе обявен резултатът от тази годишния конкурс “Българско събитие на годината в САЩ ‘2015”.
Юбилейният 50-ти пролетен фестивал за музика и танци “Балкански игре” бе обявен за най-значителното и в случая дори историческо събитие.“

IMG_3547

П. Стаматов благодари пред всички на организаторите Галя и Джон и им пожела да продължава хубавата традиция все така успешно!

По традиция празничната вечер продължи с пъстроцветни вдъхновяващи балкански хора и веселие под звуците на жива музика дори след полунощ. На това уникално място на дълго хоро се хващат участници от различни поколения и нации, с различно образование и възраст, от дечица и ученици до побелели професори, от съвсем неуки в танците, до професионалисти.

Вижте по-долу фото- и видеорепортаж от чудесното събитие.

Очакваме ви на следващия голям български фестивал в Чикаго – този на ансамбъл „Верея“, който ще се състои в края на м. април. Ансамбълът търси дарения, за да надмине миналогодишния си рекорд, когато събра на сцената над 600 танцьори и повече от 30 танцови състава (вж. тук).

.

.

IMG_3522

IMG_3525

IMG_3581

 

 

IMG_3550

 

IMG_3537

IMG_3532

IMG_3523

IMG_3517

IMG_3512

IMG_3502

IMG_3495

IMG_3467

IMG_3459

IMG_3452

IMG_3444

 

IMG_3436

 

 

 

IMG_3381

IMG_3377

IMG_3366

IMG_3378

IMG_3362

IMG_3361

IMG_3334

IMG_3333

IMG_3328

IMG_3223

IMG_3317

IMG_3309.

IMG_3434

.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.