Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на “Да, България” с българи зад граница

2016.12.29 Няма коментари
Spread the love

Днес в Литературен клуб “Перото” в НДК в София се състоя среща на представители на Инициативния комитет за учредяването на “Движение Да България” с българи от чужбина, дошли в България за Коледните и Новогодишните празници. Срещата се предаваше онлайн и имаше възможност за задаване на въпроси онлайн. В нея участваха българи от Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Ирландия, Белгия, Холандия, Швейцария, Азербайджан, Баку, Унгария, Канада и др., на средна възраст 35-40 години.

Христо Иванов. Седналите на заден план на снимката са Вяра Асенова и Мануела Манеева.

Христо Иванов говори пред участниците в срещата. Седналите вляво на снимката са Вяра Асенова и Мануела Манеева.

Целта на срещата бе да започне диалог между съмишлениците на “Да, България”, живеещи в чужбина, относно конкретни политики, които са важни за българските общности зад граница.

“Организираме тази среща в българи, които живеят в чужбина, за да поговорим как заедно бихме могли да почнем да мислим за България не като малка, смачкана страна, а като една голяма страна. Да започнем да говорим за това, че има български свят и макар днес вестниците да съобщават, че има рекорд по ниска раждаемост в България, има и по някои данни, 3 млн. българи в чужбина, които представляват един огромен резерв и потенциал” – каза бившият правосъден министър Христо Иванов, който е един от основните мотори за създаването на политическа партия “Да, България”.

da_bulgaria-5

Известната българска тенисистка Мануела Малеева се обърна към участниците в срещата с призив да се политизират. “Преди две-три седмици Христо дойде при мен и ми каза: „Решил съм да вляза в партийната борба“. Аз му отговорих, че много се радвам и че е било крайно време, а той ми отвърна: „Не се радвай толкова, и ти влизаш с мен.“ Така разбрах, че нямам избор.”

untitled1

Иванов бе категоричен, че българите в чужбина показват, независимо от това в каква област работят, много добри резултати и способност да се интегрират в рамките на ясни правила. Той заяви също, че “Да, България” ще бъде гарант за въвеждането на електронното гласуване и за електронно правителство.

На въпроси за евентуални коалиции, Христо Иванов каза: “Започваме на чисто. Непосредствената ни цел е да изградим “Да, България” като самостоятелна организация с ясна своя биография, която по никакъв начин не възниква да подпре нечии други политически амбиции или да бъде пришита към някого. Естествено, след като това стане, ще работим за изграждане на широка мрежа от подкрепа, за постигане на нашите цели. Колкото и доверие или недоверие да получим, за всеки един сценарий имаме план как да бъдем полезни.”

da_bulgaria-4

Иванов сподели, че най-ценното, което е научил като министър на правосъдието е, че структурата на българската олигархия въобще не е толкова здрава. “Единственото, което я крепи, е нейната безалтернативност, затова аз вярвам, че тя ще се срине при един по-непримирим натиск, какъвто планираме да окажем”.

На въпрос за това как “Да, България” ще превърне каузата на правосъдието в кауза на обикновения българин от страната и как ще избяга от елитарния си фасон, г-н Иванов отговори: “Може би разликите помежду ни не са толкова големи, колкото ни карат да вярваме”.

da_bulgaria-6

На въпрос за работата на бъдещата партия по отношение на културата, Христо Иванов отговори: “Културата не е брошка, с която искаме да се закичим на 24-ти май и да се възползваме за предизборни кампании. Без съмнение, когато говорим за човешки капитал, културата е едно от онези неща, които помагат да изградим образа на България в чужбина, който е част от онова, което наричаме национален бранд. Българската култура винаги ще остане един от най-конвертируемите продукти, които България има. Ще видите в инициативния комитет хора на изкуството, както и хора на здравеопазването, които няма да ни оставят да нямаме ясна политика по тези въпроси.”

da_bulgaria-7

Мария Иванчева, Ирландия, изследовател на висшето образование: “За да се върна тук, трябва да имам сигурност, а такава нямам. Държавата трябва да има политика за помисли как може да се превърне в сигурно място за живот на своите хора. Това е шанс за България да привлече обратно кадри, които вече са напуснали страната.”

Мирослав Тодоров, преподавател по американска история в Мюнхен: “Личностите са движещ фактор в едно общество. Идеите, които застъпвате са застъпвани и до сега. Това, което ни води тук, мен и моите 10 приятели българи от Мюнхен са личностите на Да, България… Кръгът и общността е онова, което ще движи обществото ни напред.”

По-долу можете да видите видеозапис от срещата.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.