Home » Авторски страници, българи зад граница

НА 50 ПРЕЗ ЗИМАТА – за Мони Гаспаров с обич

2016.01.19 2 коментара
Spread the love
Юбилярът Симеон Гаспаров

Юбилярът Мони Гаспаров

Малко преди да изтекат и последните дни на 2015 година, Симеон Гаспаров успя да навърши своите първи 50 години в живота. Според него, не било никак трудно. Течал животът спокойно и полека, изнизвали се ден подир ден, година подир година. Детство, игри, студентски години, любов, разочарования, сватба, жена, деца. Несгоди, усмивки, милувки, разпивки и музика. Но не каква да е, а HEVI METAL. И ако някога в България тайно и жадно е слушал метал бандите на Запада, то пристигайки в Америка, той вече 16 години се кефи на любимата си музика на живо в сърцето на нейната родина. Безброй са приятелите му от рок бандите. Десетки са концертите, които не е пропуснал и на които е пял с хилядите почитатели страхотните парчета на Джими Хендрикс по зали и стадиони.

Симеон Гаспаров и Симеон Стоилов

Симеон Гаспаров и Симеон Стоилов

Мони, както го наричат близки и приятели, е роден в София през 1965 г. Завършил е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” през 1991 г. и Мастер програмата в Свободните науки на Чикагския университет през 2003 г. През 1992 г. издава стихосбирката “Театър на Не абсурда”. Негови стихотворения са издавани в Хърватия – в. “Хърватско Слово”. До преместването си в САЩ през 1997 г. Симеон работи като репортер във в. “Новинар”, както и в “Подкрепа” и “Ритъм”. В момента е кореспондент на в. “Труд” в Чикаго. В САЩ негови коментари са излизали във вестниците “Дейли Хералд” и “Нортуест Хералд”.

PC300237

Симеон Гаспаров живее в Чикаго заедно със своето семейство. Радва се на две прекрасни дъщери и чаровна съпруга. Тук зад океана се раждат и неговите книги  – “Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин” (2010 г.) и “Бизони край Дунава” (2013 г.). Мони е член на Съюза на българските писатели в САЩ и по света и негов вицепрезидент.

PC300248

Много интересно място беше избрал Мони за отпразнуване на своята петдесет годишнина. На територията на една конна база, намираща се в красив горски район. Жокей клубът, в който посрещаше гостите си, бе украсен новогодишно. Две пъргави чаровни момичета раздаваха усмивки зад бара и щедро наливаха чашите. От уредбата звучеше музика, която няма да кажа каква бе, за да не обидя интелигентния читател. В препълнения с гости клуб можеше да се видят много известни личности от българската общност в Чикаго. Мони посрещаше гостите си с неговата запазена от детството истинска усмивка и благодареше за подаръците.

Георги Витанов - Богат

Георги Витанов – Богат идва на партито

Съюзът на българските писатели връчи своя подарък на юбиляра – един прекрасен часовник. “Да отмерва следващите петдесет години с ритъма на словото” – каза президентът на съюза Георги Витанов в поздравлението си. Българският генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов отличи с плакет своя адаш, като го подкрепи с красиви пожелания. Поетесата Райна Недялкова посвети свое стихотворение на Мони.

Петранка Стаматова, Симеон Стоилов, Петър Стаматов

Петранка Стаматова, Симеон Стоилов, Петър Стаматов

Поздравления поднесоха и Петър Стаматов от Eurochicago.com, Светозар Момчилов от в. “България сега” и много други. Партито беше много приятно, много интересно замислено и много истинско и българско. То беше на един мъж на 50, успял да ги навърши само дни преди Новата 2016 година.

Светлозар Момчилов и Добри Карабонев

Светлозар Момчилов и Добри Карабонев

Да си жив и здрав, Мони!

Добри Карабонев

.

Още снимки от събитието, също от Добри Карабонев (в. “България”), вижте по-долу:

PC300223

PC300219

 

PC300227

PC300238

PC300224

PC300220

 

2 коментара »

  • Alex Lazov said:

    Да е жив и здрав.А на следващите 150 г.да не забрави и мен да покани

  • Читател said:

    И още много книги!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.