Home » Авторски страници, българи зад граница

Българка от Прага: Никой не вярваше, че наистина ще ни гонят от Българския дом

2016.01.03 Няма коментари
Spread the love

Силвия Кръстева*, зам. председател на организацията „Българска православна община в Чехия“ се обръща с тревожен апел за помощ, във връзка с Българския клуб в Прага. Както информирахме още преди време, МВнР реши да използва услугите на чешка адвокатска фирма, за да изгони Българската културно-просветна организация в Чехия и другите организации, които обитават Българския дом в чешката столица, между които е и „Българска православна община в Чехия“. Нашето Външно министерство отказа за съжаление диалог във връзка за решението на проблема със сградата на ул. „Америцка“ и реши да премине към услугите на адвокати. (Всичко по темата за Българския клуб в Прага, публикувано в нашето издание, може да се види тук.)

Както се разбира сега и от апела на Силвия Кръстева, чешката адвокатска фирма, наета от Външно министерство, е изпратила писмо до българските организации, които са в Българския дом, да освободят сградата до 7 януари т.г. По-надолу можете да прочете апела на нашата сънародничка, със съвсем лека правописна намеса от наша страна. Г-жа Кръстева пише, че е четвърто поколение българка от своята фамилия, която живее в Прага.

 ––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Untitled88

Относно: Запазване на Българския дом в Прага в полза на българската диаспора

Обръщаме се към Вас за помощ и подкрепа!

Никой от нас не вярваше, че нещо подобно може да се случи.

Българската диаспора в Чехия и Словакия се е стремила да изгради Българско училище / http://www.bgschool.eu/history.html /, създадено от родолюбиви българи, дошли като градинари в Чехословакия, с традиции 80 години, и Дом на българите, място, където да се съхранява традициите и обичаите, свързани с родината /ul. Americká 744/28, Praha 2/. И постепенно се купуват имоти по страната за български клубове. За да не се злоупотреби с имота Дома в Прага, се решава да е в собственост на Българската държава /събират се пари от родолюбиви българи и с доброволен труд домът е реконструиран, с цел да служи на диаспората в ЧСР, за да бъде самофинансираща и способна да генерира финанси, потребни за дейността на българската диаспора; част от обекта е дадена под наем, с получените средства се купуват клубове по страната, подпомага се българското училище в Прага и Братислава, дават се пари на БР, през две години се прави контрола от комисия от България как е стопанисван имотът и има протоколи в архива.

Ние сме организация с нестопанска цел „Българска православна община в Чехия“, създадена през 2001 г., а от 2010 г. със седалище в Българския дом в Прага /ние не сме единствената организация, която ползва този дом, ползван е от 5 организации, а в Прага са 8/. В предметната сграда безплатно провеждаме събранията на организацията, мероприятия, свързани със запазването на българския ни произход, работилници за изработване на мартеници, великденски украшения и яйца, сурвачки, всеки петък се срещат нашите възрастни, за които е това единствената възможност да се докоснат до родината, провеждат се репетиции на хора „Гласовете на България“, зачитат се празници и т.н., мероприятия, които са отбелязвани в пресата, във Facebook: https://www.facebook.com/bulgarskidompraga/ ; http://www.youtube.com/watch?v=UlI8WNBNP9w; https://www.facebook.com/groups/589711941097433/; и в доклада, който всяка година предаваме на нашия представител Светлана Лазарова /v Rada vlády ČR pro bulharskou menšinu/ [email protected] на чешки език.

Но реалността говори друго, че от адвокатската канцелария получихме писмо за освобождаване на Българския дом в Прага до 7.01.2016 г.

За нас, които използваме сградата: дневния клуб, библиотеката и канцеларията на организацията, се питаме това ли е помощта на родината ни и нейната подкрепа за запазването на българското в нас? /Аз живея в Прага от 1983 г. и съм 4 поколение от нашето семейство, което живее на територията на Прага, затова извинете моя правопис./

Хората, които са в ръководствата на организациите, са без заплащане. Нашата организация не получава никакви субсидии, нито помощи от родината и Чехия, а със собствени сили и средства се стремим нещо да правим и да градим, а вместо да бъдем похвалени, ще бъдем изгонени на улицата.

Вярваме, че има здрав разум – и заради някои лични интереси, да се някой обогати за наша сметка, че това няма да бъде допуснато. Този дом е изграден с труда на българите /студенти, градинари, строителни работници в Прага и техните дарения и доброволен труд/.

Не оставайте безразлични, а помогнете Българския дом в Прага да се запази и да служи и занапред на българската диаспора в Прага.

Благодарим и пожелаваме успех, благодат и порузумение през 2016 г.

S pozdravem
o. s. BPO v ČR
místopředseda: ing. Silvia Jelinková – Krsteva

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Бел.ред.: Г-жа Силвия Кръстева е активен член на българската диаспора в Чехия и активна българка зад граница. Освен зам. председател на Българската православна общност в Чехия, г-жа Кръстева е и член на училищното настоятелство на Българското училище „Д-р Петър Берон“ в Прага. Тя присъства и на конференцията „Политики за българите в чужбина“, организирана през 2012 г. в Брюксел от вицепрезидента Маргарита Попова, и прави изказване на тази конференция, което може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.