Home » Авторски страници, българи зад граница

Абсурдът задължително гласуване в чужбина. Писмо до институциите

2016.10.14 Един коментар
Spread the love

Нашето издание изпрати на 12 октомври т.г. писмо до Народното събрание, ЦИК, премиера, външния министър, с копие до националния омбудсман. Писмото касае промените в Изборния кодекс и въведеното с него задължително гласуване за всички български граждани. В него се казва: 

“…законодателят, предвиждайки задължително гласуване за българските граждани, не само, че ограничи възможността за гласуване на българските граждани зад граница, но и не ги освободи де юре от задължително гласуване, което според текстовете на Изборния кодекс е задължително за всички. Това е някакъв, надяваме се, нетърсен, но съществуващ абсурд, който се получи с настоящия вариант на Изборния кодекс. И той, освен, че няма никакво логическо основание, застрашава потенциално българските граждани зад граница от загуба на избирателни права. Така освен, че техните избирателни права бяха ограничени с последния вариант на Изборния кодекс, но и те де юре са задължени да ги упражняват, ако не искат да не ги изгубят въобще. И оправданието, че един ден ще се въведе електронно гласуване на български избори, което ще даде възможност на българските граждани зад граница да гласуват по-лесно, не променя съществуващата сега правна и фактическа несправедливост.”

Eurochicago.com се ангажира да публикува всички отговори от сезираните с това писмо институции, ако и когато се получат такива. За което, за съжаление, все още няма изпратен входящ номер от нито една от институциите, на които бе изпратено.

Следва целият текст на писмото.

55

 

До

Г-жа Цецка Цачева, председател на Народното събрание на Р. България

Г-н Даниел Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси към НС

Г-н Стефан Кенов, председател на Комисията по политиките за българите в чужбина към НС

Централната избирателна комисия

Г-н Бойко Борисов, министър-председател на Р. България

Г-н Даниел Митов, министър на външните работи на Р. България

Г-н Василий Такев, ръководител на вътрешноведомствена група в МВнР, отговаряща за провеждането на Избори ‘2016 зад граница

Копие до:

Г-жа Мая Манолова, омбудсман на Р. България

.

Уважаеми Дами и Господа,

Във връзка с предстоящите избори за президент и вицепрезидент на Република България и промените в Изборния кодекс, касаещи задължителното гласуване, както и изборите зад граница, бихме искали да привлечем Вашето внимание върху следния важен въпрос:

С последните промени в Изборен кодекс на Р. България се въведе задължително гласуване за българските граждани. При това без да прави разграничение дали тези граждани се намират в страната или в чужбина.

В същото време, бяха въведени ограниченията за броя на избирателни секции при нас в САЩ, а и в други страни, и по този начин за много български гражданите в чужбина е невъзможно, не само поради огромните разстояния, да упражнят своя вот. При такава голяма и пръсната къде ли не по света българска диаспора, едва ли е нужно да се доказва това с конкретни примери.

Обаче законодателят, предвиждайки задължително гласуване за българските граждани, не само, че ограничи възможността за гласуване на българските граждани зад граница, но и не ги освободи де юре от задължително гласуване, което според текстовете на Изборния кодекс е задължително за всички. Това е някакъв, надяваме се, нетърсен, но съществуващ абсурд, който се получи с настоящия вариант на Изборния кодекс. И той, освен, че няма никакво логическо основание, застрашава потенциално българските граждани зад граница от загуба на избирателни права.

Така освен, че техните избирателни права бяха ограничени с последния вариант на Изборния кодекс, но и те де юре са задължени да ги упражняват, ако не искат да не ги изгубят въобще. И оправданието, че един ден ще се въведе електронно гласуване на български избори, което ще даде възможност на българските граждани зад граница да гласуват по-лесно, не променя съществуващата сега правна и фактическа несправедливост.

Уважаеми Дами и Господа,

С това писмо до Вас бихме искали да чуем ясен и категоричен отговор от Народното събрание, както и от всички сезирани от нас институции, във връзка с описания по-горе казус.

Смятат ли народните представители, смята ли отговарящото за изборите зад граница Министерство на външните работи, както и Централната избирателна комисия, че това положение е нормално, и ако не смятат, какво биха се ангажирали да направят, за се промени то възможно най-скоро? И за да не бъдат българските граждани зад граница поставени в такова не само унизително и дискриминационно, но и наистина абсурдно положение.

Отговорите, които получим от Вас и представляваните от Вас институции, ще бъдат публикувани в нашето издание, което има читателска аудитория не само в САЩ, но и в различни други страни по света, където живеят български емигрантски общности.

.

One Comment »

  • Mariana (author) said:

    Днес се получи съобщение от Информационния център на НС, че това писмо е регистрирано под Вх. № ПГ-6194-М-147/13.10.2016 г. и е изпратено на Цецка Цачева, председател на парламента, Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси, и Стефан Кенов, председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.