Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Лазар Младенов: Имате ли сили за Македония?

2016.03.16 2 коментара
Spread the love

Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие, е задал на личната си страница във Фейсбук един важен въпрос към българите в България и към българските институции. Ето какво пише той:

мм

Македония е на кръстовище. Всеки следващ ден може да доведе до непредвидими събития. В моменти, когато българщината се възражда, все повече и по-силно, на българите от Македония им е нужна силна подкрепа от българската държава в лицето на институциите, които директно допират темата. Сетете се, винаги, когато им е било най-тежко, българите от Македония са търсили убежище в Майка България. Така беше след Илинденско-Преображенското въстание, след Балканските войни, след Първата Световна Война… Така е било винаги!

Моментът е подобен. Може би не толкова от военен аспект, но от икономически сигурно. Затова събудете се, братя! Ако се преспите и този момент, може да се случи “най-романтичната част от българската история” завинаги да изчезне от българските хоризонти. Знам, че има единици и структури, на които не им пука за българите от Македония. НО всички родолюбци, на които българщината им е преди всичко, не трябва да позволят това да се случи. Тези и такива сили да надвладеят в обществото.

Имате ли сили за това?

——————————————————————–

А ето и някои отговори, които е получил като коментари под своя въпрос.

Андрей Врабчев:

ЛАЗАРЕ, МОЖЕ ДА СМЕ ЕДНА ШЕПА, НО КАКВОТО ЗАВИСИ ОТ НАС, ЩЕ ГО НАПРАВИМ. НЕМА ДА УНИВАМЕ, КЕ ДЕРЗАЕМЕ! С НАМИ БОГЪ!

Албена Коцева:

Лазар, на българи от България – не разчитай. На “Институции” също. Те са заети с “други” неща. Някаква помощ от тях видял ли си? Та хвала на Вас, шепа Българи, които все още държите фронта.

Бате Харо:

Албена, не е баш така, Андрей е прав и Лазо е прав – може да сме малкомина, ама сме твърдокорни и квото може по нашите сили, ке помогнеме; па полека, лека се повеке българи от БГ са съпричастни, па нормално и на тех да разчитаме и да ги будиме и да ги ръчкаме!
Борбата е тежка, дълга, изтощителна, жестока, но заедно со нашите бойни другари и братя от МКД продължаваме само напред и нагоре и ни чекор назаде – Бог съ нами!

Асен Йорданов:

Прав си, Лазаре. Но и България е на кръстопът. И битката за Македония първо трябва да се спечели в самата България! След като България спечели битката за самата себе си. Тогава бъди сигурен, че Македония ще си дойде веднага там, където й е изконното место. Иначе изчезва и романтичната, и същинската част. И всичко изчезва, барабар с историята! Човек не може да говори от името на други, но аз са себе си казвам, че съм насреща с отворена душа и подадена ръка. Винаги!

Климент Талев:

ИМАМЕ СИЛИ И ТЕЗИ СИЛИ ТРЯБВА ДА ГИ УПРАЖНИМ ВЪРХУ УПРАВНИЦИТЕ, КОИТО ИЛИ СПЯТ, ИЛИ СИ ВЪРТЯТ ОЧИТЕ!!!

Станчо Пенчев:

Няма място нито за униние, нито за отчаяние, брате Лазаре! Българският Дух се надига, макар и тежко, и както ни се струва бавно, но се надига. Той е нашето обединително начало. България излезе от тежка историческа амнезия и страх в костите след комунистическия режим, който беше в основата си антибългарски. Българите в Македония носят още по-силен страх в костите, но въпреки всичко ние отново ще успеем да се надигнем и да заемем подобаващото ни се място в света. Времето работи за нас, а политиците са само пионки, когато народът поиска своето и най-важното усети възможност да го осъществи. Търпение, смирение и набиране на сили. Този геополитически хаос, който предстои, ще унищожи статуквото и ще отвори възможността 21-ви век да бъде наш.

———————————–

Дали ще се намерят все пак и някакви представители на българската държава, които да отговорят на въпроса на Лазар Младенов? Дали ще се намерят български институции, които да отговорят адекватно на предизвикателствата на днешното време и на тревогите на хората със съхранено българско самосъзнание в Македония?

 

Еврочикаго

2 коментара »

  • Блага said:

    Бих помогнала когато и с каквото трябва, съгласна съм с повечето изказали се и само добавям – от институции и политици не чакайте отговор, нито помощ. Те са купени да затрият българският род до крак. Можем да разчитаме само един на друг.

  • Ив.Терзийски said:

    Дека ги тераш наште политици, бре Лазаре?! Братко, ако знаеш колко пари има да се краднат от Европата, ти думаш за патриотизъм… Остай ги, они имат по-важна работа.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.