Home » Авторски страници, българи зад граница

Църквата „Св. Иван Рилски“ има ново настоятелство

2016.11.15 Няма коментари
Spread the love

На 12 ноември т.г. се проведе обявеното миналия месец Общо събрание на членовете на църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго.  Събранието се проведе при присъствието и ръководството на владиката на Българския диоцез на Православната църква в Америка епископ Александър. Събранието се водеше от отец Андрю. 

eurochicago_ss083

Членовете на църквата избраха първото от 10 години насам ново църковно настоятелство, в което влязоха д-р Джордж Флеминг, Боян Петров, Димитър Начев, Красимир Дечев, Роси Стоянова, Гергана Христова и Цветан Петров, както и Камен Маринов, осми член на борда, чието число се увеличи впоследствие на осем с благословението на епископ Александър. 

img_4525b

Новият църковен борд бе избран в събота от 12 номинирани за настоятели. Два дни след това обаче, в понеделник, един от новоизбраните членове на борда, Димитър Начев, си е направил самоотвод. Излезе информация, че и друг нобоизбран член смятал да направи това. Поради това окончателният списък с имената на настоятелите все още не е напълно уточнен, но ще стане известен скоро.

img_4534

На самото събрание на всички бе дадена възможност до последния момент да станат членове на църквата, да гласуват и да бъдат избирани. Всички номинации идваха от самите членове, демократично, като нежелаещите да бъдат избирани в борда номинирани членове можеха веднага да изразят това и да си направят самоотвод. При такива случаи бройката се попълваше с нови номинации.

img_4525

Бившият свещеник Валентин Ноцков не присъства на Общото събрание. Ноцков остава като певец в храма, стана ясно още на събранието, въпречи че мнозина го подозират във финансови далавери и той не се ползва с доверието им. Това е по волята на епископа на Българския диоцез, който, както е известно, плаща от личния си джоб неговата заплата като певец.

img_4507

Според финансовия отчет, за последните няколко години приходите на храма са паднали с близо 50 хиляди долара. От 2010 г. досега църквата „Св. Иван Рилски“ е натрупала задължения за близо $ 415 000, което е доста сериозен дълг. Членове на новият борд обещаха пълна финансова ревизия и прозрачност в църковната дейност отсега нататък.

img_4516

Свещеникът отец Димитър и новите църковни настоятели се надяват, че времето на скандали и раздори около тази църква ще отмине, че постепенно нещата ще се нормализират и че с Божията помощ животът в храма ще бъде оздравен. Надяват се и, че църковното паство ще нарасне и повече българи в Чикаго ще посещават „Св. Иван Рилски“.

img_4557

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.