Home » българи зад граница, Избрано

Първи ден на XII Световна среща на българските медии

2016.05.19 Няма коментари
Spread the love

photo11

Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани в чужбина. Това коментира в Прага пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, по повод отхвърленото от парламента вето на президента върху Изборния кодекс. Общественият защитник е в чешката столица за участие в Дванадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА и АБМС.

Манолова посочи, че политици от различни партии са се срещнали в институцията на омбудсмана с представители на сънародниците ни в чужбина, съгласили са се с техните аргументи и са поели ангажимент да се съгласят с тях и в пленарната зала, но не са удържали на думата си. Между правата на българите в чужбина и други партийни сметки, те избраха – други партийни сметки, отбеляза Мая Манолова. Тя заяви, че ще проследи какво ще се случи в парламента и след като бъдат направени допълнителните промени, ще прецени, в случай че бъдат ограничени права, да подаде конституционна жалба.

Манолова отбеляза, че не би искала да коментира намерения и обещания, но според нея анонсът за промени, който се чу, не е обнадеждаващ, защото на практика няма да се промени нищо съществено по отношение на режима, срещу който сега възразяват българите в чужбина. На практика ще има по секция в голям град, посочи омбудсманът.

photo6

По думите й това, което българите в чужбина искат, е да се запази режимът, при който автоматично се създават секции, там, където вече са съществували и са гласували над 100 български граждани. Искат да не се променя броят на заявленията, защото 40 е нормалния брой, който работи, искат да има възможност и преценка дипломатическото и консулското представителство да открива секции, когато тези условия не са налице, но има сериозна българска диаспора, искат техните организации в чужбина да участват в целия изборния процес. Всичко това работеше и се видя, че не създава никакви проблеми, то на практика увеличи вота в Западна Европа и Америка с близо 70 процента, от какво се страхуват, наистина не разбирам – коментира Мая Манолова. /БТА/

photo12

Обединени от обща кауза българските медии в чужбина могат да имат огромен ефект върху обществото в България. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията за каузите на българите по света за България, в рамките на Дванадесетата световна среща на българските медии.

“Нямате представа каква сила сте вие, ако излезете с обща инициатива. Ако българските медии в чужбина заедно с тези в България защитят някаква кауза, ще имат огромен ефект в българското общество, могат да променят закони, големи процеси”, заяви Николай Василев, изпълнителен директор на “Експат Капитал” АД. Според него в България е добре да се раждат повече деца, да се чувстват по-щастливи и по-успешни в страната си, да се случват интересни неща, които да я поставят страната ни в центъра на света и Европейския съюз, а не в периферията. Той добави, че българите трябва да пътуват, да учат, да работят в чужбина, но и да се връщат в България, да запазят българското и да го предат на децата си.

Василев открои няколко причини сънародниците ни да напускат страната – икономически, морални – управляващите трябва да се замислят как да променят ситуацията и имиджа на България. Друга причина според него е, че хората обичат разнообразието. Той наблегна и на темата за българските университети и защо българите предпочитат да получат образованието си извън страната. Според Николай Василев има и няколко причини българите да се върнат в България – ниските данъци в сравнение с останалите европейски страни, възможността човек да постигне повече в България, отколкото където и да е по света, както и емоционалната връзка с родината.
По думите на Василев обаче България не прави нищо за българите в чужбина. Около това се обединиха и други участници в дискусията.

photo15

Георги Лозанов, който бе модератор на панела, заяви, че каузата България е гражданска и като такава е работа на гражданите.

Той опроверга няколко съществуващи стигми. Такива са твърденията, че за да си истински българин, не трябва да си напускал страната, трябва да си източноправославен, да подкрепяш държавата, което значи управлението. “Това създава фалшива представа за българите извън България и това ги държи настрана и изолирани. Те обаче лесно се примиряват с този образ, не го пречупват, не го рушат”, добави Лозанов.

Според него хората извън България живеят в друга среда и правила, затова имат възможност, ако превърнат България в кауза, да влияят на средата в нея. “Много е важно българите извън България, които вече са над 2 милиона, да започнат да тропат по политическата маса. Затова са важни медиите – не информационните, а идентификационните медии. Медията, с която можеш да се оприличиш”, заяви медийният експерт.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че основната причина българите да напускат страната си е липсата на правосъдие. /БТА/

photo13

Снимки: Петър Стаматов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.