Home » Авторски страници

Тирания на нравите. Побеждава най-нетолерантният

2016.12.29 Няма коментари
Spread the love

Диктатура на малцинството

Какъв е механизмът на диктатурата на малцинството? Когато числеността на безкомпромисно настроеното малцинство достига някакъв праг, който ни се струва незначителен, например 3-4 процента от общата численост на населението, на останалите им се налага да се подчинят на предпочитанията му. При това възниква илюзия, като на наивния наблюдател му се струва, че всъщност това е избор на мнозиннството. Може би това е абсурдно, но причината е в това, че нашите интуитивни разсъждения работят зле в такава ситуация и против елементарната житейската мъдрост. Основната идея в теорията за сложните системи се състои в това, че поведението на цялото не може да се предскаже по свойствата и поведението на неговите части. Взаимодействието означава повече, отколкото съставът на частите. Това взаимодействие може да се подчини на много прости правила, едно от които е правото на малцинството. Необходимо е неголямо количество „добродетелни”, нетолерантни хора, които са лично заинтересувани от изхода на играта.

1

В момента наблюдаваме нещо, което е известно като религиозно отричане от определени храни от „нечисти” животни, изрично упоменати в Библията и Корана. При евреите това е „каш-рут”, а при мюсюлманите „харам”. Ако хората, следващи тези правила на малцинството, живеят в гето, където се подържа отделна микроикономика и различни нрави, правилото на малцинството се оказва неприложимо към мнозиннството. Но, когато малцинството е равномерно разпределено на територията на цяла страна, се наблюдава, че „гъвкавото” мнозинство започва да се подчинява на правилата на малцинството. Особено, ако има иконимическа целесъобразност. Ако „халалната” (разрешената) храна е 10 пъти по-скъпа, никой не би я произвеждал. Правилата за клане на животни за мюсюлмани и евреи са почти идентични и са наследени от прастари обичаи на семитските народи. Които в езическите времена са принасяли в жертва на различни езически богове местото от жертвени животни. А после са продължили със същия обичай, но в името на единствения Бог (за когото по-късно различните единобожни вери взели да спорят чий е точно, но това е друга тема).

2

Но да видим как се проявява диктатурата на малцинството в наши дни, например в Англия. Практикуващите ислям там са официално около 3 млн. и все още са само няколко процента от населението, но се оказва че произведеното на Острова месо е вече почти 70 % „халал”, докато преди е преобладавало свинското. Почти 80 % от вноса на овче и агнешко е от Нова Зеландия. Над 20 % са заведенията Subwey, в които свинското е вече напълно изключено. Същото е положението и в ЮАР, където все още мюсюлманите са неголямо малцинство. В ЕС и САЩ производството на органични продукти „халал” постоянно расте, именно по правилото за надделяване на малцинството, както и опасението от съдържание на ГМО и пестициди, пораждащи риск. От там расте и предпочитанието към „био” продукти, несъдържащи вредни вещества. От това се прехранват и компаниите, които трошат стотици милиони долари за изследвания и купуват десетки учени, ангажирани с изследвания и клеветнически кампании към производителите на нормални храни.

Друг пример е производството на коли с автоматични скоростни кутии. Всеки шофьор, управляващ кола с обикновена скоростна кутия, може да управлява и такавa с автоматична. Но обратното е доста по-трудно. По тази причина колите с автоматични скорости са преобладаващи в САЩ, Япония и повечето страни на ЕС. Такъв е случаят и със заведенията на „Макдоналдс”, които се свиват в световен мащаб, тръгвайки от единичното „вето” на популярни личности или учени. Нима това не се отнася и за напълно безвредната италиянска „пица”? Достатъчно е 10 % от пазещи линията си дами да я бойкотират и тя ще последва участта на „Макдоналдс”.

Явлението се наблюдава вече повсеместно. Ако на масата има дами, значи ще се пие леко вино, ако преобладаващи са мъжете, разбира се, че бира. Ако за родния език говорим като за кръвна група, то „лингва франка” е универсалният донор. Ако се провежда бизнес среща, където и да е по света, и дори един не знае местния език, срещата ще се проведе на… английски. Разбира се, не на изящния Шекспиров, а на този, който използват световните корпорации. Така участниците ще могат да се изгаврят в еднаква степен и с местната култура, и с английския език.

Съществуват изследвания и компютърни модели, съгласно които е достатъчно някое малцинство, превишило определено ниво, вече да може да налага избора си на мнозинството. Това важи напълно и за политиката, когато анализатори, политолози и всякакви пропагандисти, изразяват мнението на под 10 % от гласовете на населението. Мислите, че на изборите кандидатите им ще получат под 10 % от гласовете? Техните базови избиратели са твърди и винаги ще гласуват за своята фракция. Но мнозина от „гъвкавите” избиратели могат да се присъединят към тях, точно както и консуматорите на „халал” храна. За такива следва да се държи сметка, защото те могат да раздуят резултатите на тези под 10 % и да ги превърнат в преобладаващо мнозинство. Последните президентски избори са добър пример за правилността на тази теория.

 

Светослав Атаджанов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.