Home » Авторски страници

Национален конкурс “Песенна дъга над Кутев”

2016.01.26 Няма коментари
Spread the love

VIΙI-МИ НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА НАРОДНИ ИНСТРУМЕНТИ И НАРОДНО ПЕЕНЕ „ПЕСЕННА ДЪГА НАД КУТЕВ”

 

f812690dde6a7c47eea6614208f998f7

С Т А Т У Т

ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА КОНКУРСА

1 април 2016 г.
гр. Котел

Конкурсът се организира от председателя на училищното настоятелство г-н Паруш Неделчев и Методическо обединение “Народни инструменти и народно пеене”, с подкрепата на Министерството на културата.

Целта на конкурса е: Съхраняване на песенния и инструменталния фолклор на България и приобщаване на младото поколение към ценностите на фолклорните традиции. Откриване и изява на младите таланти.

Регламент за участие:

Право на участие имат всички деца, разделени във възрастови групи. Възрастта се определя към датата на провеждане на конкурса.

Възрастови групи:

Първа – Предучилищна възраст /4-6 г./
Втора – I – III кл.
Трета – IV – VII кл.
Четвърта – VIII – XI клас /до навършване на 18 г./
Пета – над 18-годишна възраст

Народно пеене – Участниците изпълняват солово по две народни песни, като за четвърта и пета възрастова група. Едната песен да бъде бавна /безмензурна/. Общо времетраене на изпълнението 4 минути, а безмензурната песен да не съдържа повече от два куплета. Изпълненията могат да бъдат със съпровод. Съпроводът може да е от друго дете, ученик или корепетитор, които не се считат за участници.

Народни инструменти /кавал, гайда, гъдулка, тамбура/ – Участниците изпълняват солово по две мелодии, като за четвърта и пета възрастова група, едната е бавна /безмензурна/, с характер, съответстващ на дадения инструмент /например: кавал – „Овчарски мелодии”/. Изпълнителите на тамбура не изпълняват бавна мелодия, за сметка на което, по желание, могат да изсвирят характерни пирински мелодии. Съпроводът може да бъде от друго дете, ученик или от корепетитор, които не се считат за участници.

Забележка: Организаторите предлагат възможност за ползване на камерна група или корепетитор, за съпровод на участниците, които са заявили предварително желанието си за това, в заявката си за участие в конкурса, като към нея е необходимо да приложат и нотният текст на песните с които ще участват. Таксата за използване на съпровод е в размер на 10 лева на участник.

НАГРАДЕН ФОНД

Всички изпълнители явили се в конкурса получават грамота за участие.

Участниците се класират на първо, второ или трето място за всеки инструмент и народно пеене, отделно във всяка възрастова група и категория, както и като „Талисман на конкурса” или „Цвят от дъгата” и получават диплом и предметни награди.

По преценка на журито могат да бъдат присъдени поощрителни награди, носителите на които, получават диплом.

При включване на конкурса в Програмата на Министерски съвет за закрила на деца с изявени дарби, индивидуалните участници класирани на първо, второ или трето място в ЧЕТВЪРТА възрастова група (ненавършили 18 години към датата на провеждане на конкурса), ще получат едногодишна стипендия при условията и реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

ЖУРИ

Прослушването на участниците в конкурса и тяхното класиране се извършва от жури, чийто състав включва известни педагози и музиканти. Решенията на журито са окончателни и не подлежат на преразглеждане. Журито си запазва правото да не присъди всички награди.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ

Конкурсът се провежда в Концертната зала на НУФИ „Филип Кутев” пред публика и медии. За провеждането на конкурса се съставя организационен щаб от координатори, водещ на конкурса, квестори, сътрудник на журито за връзка с медиите, сътрудници – художествено оформление, озвучител.

ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ

Заявките за участие са по приложен образец и се приемат не по-късно от 20 март 2016 г. на адрес: гр.Котел 8970 обл. Сливен, ул. ”Георги Захариев” № 2, или на email: [email protected]
Подалите заявки след посочения срок могат да бъдат допуснати само след заседание и по решение на журито.

Забележка: Конкурсът се провежда всяка година. Организаторите запазват правото си да правят промени в статута за следващо издание на конкурса.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

1. Кандидатите внасят в касата на училището такса за участие в размер на 12 лева в деня на участието.
2. Организаторите предлагат възможност за нощувка в базата на училището по заявка, както и ползването на ученически стол. Разходите са за сметка на участниците.
3. Графикът за явяване ще бъде изготвен 7 дни преди конкурса, като всеки участник може да получи информация за явяването си на следните телефони: 0878 40 10 37
4. Организаторите на конкурса имат право да записват и популяризират изпълненията на участниците с рекламна цел.

425739_345934065450451_317323215_n

За допълнителна информация:

Снежина Цонева

0878 40 10 37; еmail: [email protected]
гр. Котел, ул. ”Георги Захариев” 2
тел. 045342215, 045342248, факс:045342248
е-mail: [email protected] www.nufi-kotel.com

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.