Home » Авторски страници, българи зад граница

Закриват Болградския район в Украйна. Апел към българските институции

2016.06.17 Няма коментари
Spread the love

Във връзка с административно-териториална реформа в Украйна, чрез която се ликвидира Болградският район, Дружеството на бесарабските българи “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Болград излезе вчера с апел към българския президент Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и др. В апела се казва:

“Обръщаме се към Вас с молба да помогнете да се запази Болградски район, българските села край него да имат възможност според административната реформа в Украйна да са единни, обединени. В Украйна се провежда административно-териториална реформа, Болградският район тихо го ликвидират. При провеждане на административно-териториална реформа в 2005 г. (която излезе несполучлива) Болградски район (16 села – български, 3 села – гагаузи) се опитаха да го ликвидират. И днес «реформаторите» продължават да се противопоставят на интересите на бесарабските българи и запазване на самобитността на населението на Бесарабия, и това се потвърждава – районният отдел на вътрешните работи е преподчинен на гр. Измаил (45 км), районен отдел на статистиката е преведен в гр. Рени (60 км), прокуратурата – преведена в гр. Измаил, пощата отдавна е станала филиал на измаилската. Фактически почти всички действащи предприятия в Болград и района станаха филиали на предприятия с пряка регистрация Измаил, Одеса и др. Законодателството на Украйна предоставя на националните малцинства най-широки права, закрепени в Конституцията на Украйна и др. закони за националните малцинства. Обаче практиката е друга…”

Както и, че:

“Днес, когато държавата Украйна преживява драматични дни, преминава трънливия път на своята история, пред етническите българи – граждани на тази държава, в пълен ръст се издигат куп проблеми, които очакват с десетилетия своето разрешаване. Като държава от Европейския съюз, член на авторитетни международни организации, България има правото да застане зад тях и съвместно с тези институции да изработва механизъм за реализиране на правата на своите сънародници, по една или друга причина живущи извън българската държава. Само в рамките на международни документи, подписани и ратифицирани от Украйна, българите тук виждат решение на своите проблеми.”

Следва целият текст.

бесараби

До Президента на Р. България
г-н Плевнелиев

До Премиер министър-председател
на Р. България г-н Борисов

До Министър на Външните работи
на Р. България г-н Митов

До Председателя на Народното събрание
г-жа Цачева

До Председател на ДАБЧ
г-н Вангелов

Копие:

Генерално консулство
на Р. България, гр. Одеса
До г-н Тучков

Асоциация на българите в Украйна
«Еврочикаго»

 

АПЕЛ

.

Уважаеми господа!

Обръщаме се към Вас с молба да помогнете да се запази Болградски район, българските села край него да имат възможност според административната реформа в Украйна да са единни, обединени. В Украйна се провежда административно-териториална реформа, Болградският район тихо го ликвидират. При провеждане на административно-териториална реформа в 2005 г. (която излезе несполучлива) Болградски район (16 села – български, 3 села – гагаузи) се опитаха да го ликвидират. И днес «реформаторите» продължават да се противопоставят на интересите на бесарабските българи и запазване на самобитността на населението на Бесарабия, и това се потвърждава – районният отдел на вътрешните работи е преподчинен на гр. Измаил (45 км), районен отдел на статистиката е преведен в гр. Рени (60 км), прокуратурата – преведена в гр. Измаил, пощата отдавна е станала филиал на измаилската. Фактически почти всички действащи предприятия в Болград и района станаха филиали на предприятия с пряка регистрация Измаил, Одеса и др. Законодателството на Украйна предоставя на националните малцинства най-широки права, закрепени в Конституцията на Украйна и др. закони за националните малцинства. Обаче практиката е друга: досега си има още «деятели», които продължават да са противопоставят на интересите на националните малцинства и запазване на самобитността на населението на Бесарабия, и за това днес в административно-териториалната реформа Болградски район ще бъде ликвидиран.

Обръщаме се към Вас с молба да помогнете в решаването на въпроса да спасим от асимилация и приобщим към родната култура българско население не само в Бесарабия, а в цяла Украйна. В Украйна върви процес на демократизация на обществото, тя заявява за желание да се интегрира ЕС, подписа и ратифицира практически всички договори за защита на правата на националните малцинства. Украинското общество минава на път за признаване на принципи, на които се градят етнополитическите отношения. Българското население в Бесарабия изживява времена, които ще са съдбоносни в историческото им развитие, неговото бъдеще е проблематично и ще зависи от всеки от нас – бесарабците и от България. Мислим, в България не забравиха, че бесарабските българи, много от които са възпитаници на прословутата Болградска гимназия, са допринесли за свободата на България, за нейното възстановяване и за нейното Възраждане. Днес, когато държавата Украйна преживява драматични дни, преминава трънливия път на своята история, пред етническите българи – граждани на тази държава, в пълен ръст се издигат куп проблеми, които очакват с десетилетия своето разрешаване. Като държава от Европейския съюз, член на авторитетни международни организации, България има правото да застане зад тях и съвместно с тези институции да изработва механизъм за реализиране на правата на своите сънародници, по една или друга причина живущи извън българската държава. Само в рамките на международни документи, подписани и ратифицирани от Украйна, българите тук виждат решение на своите проблеми.

България като пълноправен член на международната общност, днес има уникална възможност да подпомогне държавата Украйна да се интегрира в европейските институции, да стане модерна страна според цивилизационния си избор. Дружеството на българите в Бесарабия “Св. св. Кирил и Методий” си остава на същите позиции, които е декларирало от дните от създаването си – да запази етническата принадлежност на своите сънародници, да защитава националните интереси на народа ни.

Очакваме, че българската държава, като държава на българите, по пример на други, съседни нам държави, да представи пред институциите особено на Украйна въпросът за брутално неспазване на подписани договори, нарушаване правата на българското население в тази държава. България трябва твърдо да заяви своята подкрепа в полза на реформите в Украйна, които предвиждат защитаване правата на българите тук според Конституцията на Украйна, международни правови документи, актове, договори и т.н.

.

Председател на Дружеството И. Половнюк

Секретар на Дружеството Д. Кружков

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.