Home » Авторски страници, политика

Давид Борели: Процесът, който започва днес с БСДД, е същият, който започнахме през 2005 г. в Италия

2016.10.08 Няма коментари
Spread the love

untitled11

Днес в пресклуба на БТА се състоя пресконференция и среща с италианския политик Давид Борели, който изнесе лекция за опита на Движението “5 звезди” и за шансовете на директната демокрация днес. Давид Борели е сподвижник на легендарния Бепе Грило и учредител на „Движение 5 звезди“. Той е избран за съпредседател, заедно с британеца Найджъл Фараж, на група „Европа на свободата и директната демокрация“ (ЕСДД) в Европейския парламент. 

Давид Борели е в България по покана на Българския съюз за директна демокрация (БСДД). Пресконференцията с участието на Давид Борели даде начало и на кампанията на кандидат-президентската двойка Камен Попов и Георги Неделчев, който е съпредседател на БСДД. 

Модератор на срещата беше Соня Момчилова, която представи Давид Борели и каза за него, че той е като камъче в обувките на евробюрократите. Преводът от и на италиански бе осигурен от Таня Тодорова, българка, която живее в Германия, и която е член и съпредседател на Българския съюз за директна демокрация.

Давид Борели каза, че за него е чест да бъде в София и да разкаже за опита на Движението “5 звезди” в пряката демокрация. За по-малко от 8 години Движението е станало първа политическа сила в Италия, посочи Борели. Той каза още, че “5 звезди” се е зародило в интернет и даде различни примери за това колко много неща, свързани включително с правенето на политика, могат да се правят през интернет.

Хората имат нужда от достъп до прозрачна информация, за която няма посредник – каза италианският политик. Борели спомена и за Уикилийкс; за движението “Окупирай Уолстирийт”, създадено спонтанно от гражданите; за 141 хиляди гласоподаватели в Естония, гласували по електронен път, без да има нужда да ходят до избирателните секции.

При първото участие на Движението “5 звезди” на национални избори в Италия през 2013 г., над 8 млн. и 700 хил. италианци гласуват за него, и така Движението печели 108 депутатски места и 54 сенаторски – каза Давид Борели.

През следващата, 2014 г., “5 звезди” участва в европейските избори и за първи път избира 17 евродепутата, един от които е и самият той. През 2016 г. Движението продължава да участва в местните избори в Италия и така са избрани 23 кмета, които се добавят към избраните преди това 11. Към днешна дата и кметът на Рим е от Движението “5 звезди”, както и кметът на Торино.

Движението”5 звезди” не е политическа партия и не смята да става такава – каза още г-н Борели. Целта на това Движение е да покаже, че гражданите нямат нужда от представители като политиците. “5 звезди” насърчава директната демокрация, защото гражданите са дължни да вземат важните решения, които касаят тяхната община, страна и тяхното бъдеще.

Структурата на Движението се развива отдолу и отдава най-голямо значение на исканията на гражданите. “5 звезди” се самофинансира и отказва публичното субсидиране – каза също г-н Борели. И добави, че предвид всички тези изброени характеристики, идеалната среда за това движение е интернет – там, където то се е и зародило и където продължава да се развива.

Движението “5 звезди” избира кандидатите си от тези, които вече са записани да участват в него. Например, за да бъдат избрани 73 кандидата в ЕП за листата на “5 звезди”, са били изпратени покани на 87 хиляди записани – такива, каквито са проверени (гражданите могат да се запишат в Движението онлайн, но за да бъдат верифицирани, трябва да изпратят фотокопие на .личен документ), и които от известен период са членове. 5 хиляди души са изявили желание да се кандидатират. Имало е два тура и след тези два тура са били селекционирани 73 кандидата. И от тези 73 кандидата 17 са били избрани и днес те са депутати в Европарламента.

Г-н Борели подчерта, че Движението “5 звезди” не избира само кандидатите си онлайн, то избира и политическите си приоритети онлайнДвижението е създало и собствен софтуер, който да обслужва директната демокрация в Италия. Той се казва “Rousseau”, на името на женевския философ, теоретизирал директната демокрация като най-висша форма на уважение на властта на суверена.

Една от секциите в “Rousseau” е “Lex”. Там се събират предложения за промени в законите, които се изпращат от симпатизанти и активисти на “5 звезди”. В частта за Европа в “Lex” могат да бъдат направени промени на доклади, чийто основен представител е Движението. В частта, която касае италианския парламент, регистрираните могат да предлагат законодателни промени, които да бъдат обсъдени в националния парламент. И разбира се този инструмент съществува и за регионалните събрания в Италия – там, където Движението има собствени представители.

Давид Борели представи на пресконференцията още конкретни примери за това как функционира пряката демокрация и какви групи са били създадени не само в Италия, а и в над 20 други държави, чрез онлайн платформа за тематични срещи. И в София има една такава група – каза Борели. Българският съюз за директна демокрация също е активирал такава платформа.

При директната демокрация, важните решения трябва да се вземат от информирани граждани – подчерта г-н Борели. Той спомена за проблемите със свободата на словото не само в България, но и в Италия. Поради това и “5 звезди” е решило да направи от интернет своя трибуна и с течението на времето тази аудитория е започнала да се конкурира с аудиторията на традиционните медии.

Освен това, Движение “5 звезди” продължава да събира хиляди хора по плодащите. Преди 10 дни 100 хиляди хора са се събрали в Палермо за два дни, за да мислят за политическото бъдеще на Италия. През цялото лято хиляди хора са се събирали на площадите, за да се информарита за предстоящ референдум в Италия, който касае конституцията на страната.

Движение “5 звезди” се самофинансира с малки дарения от гражданите, негови членове и симпатизанти, създавайки отношения на доверие и не зависейки от никого другиго, освен от тях. Италианският политик разказа как могат да се правят предизборни кампании с набрани по този начин средства и даже да останат средства, които после да се подарят на пострадала от природно бедствие община. 8 милиона и 700 хиляди италиански гласоподаватели са дали гласа си за “5 звезди” на изборите и според сумата, похарчена за изборната кампания, е излязло, че на глас се падат по 4 цента. А италианското правителство предвижда за трационните партии те да получат като възпвръщаемонст по 4,80 евро за всеки получен глас.

Г-н Борели засегна и въпроса дали има място за директна демокрация в ЕС и за начините, по който се вземат решенията в неговите управленски структури, които съдържат съмнения за тяхната демократичност. Има проблем на легитимност и на демокрация в рамките на Еврозоната.

Еврото е валута, която е споделена от 19 държави, но не имат много различни икономики, различна конкурентоспобност и пр. – каза още г-н Борели. Така общата валута с фиксиран курс се оказва в полза на страните със силни икономики като Германия, което е в ущърб на другите икономики в еврозоната. Тази валута унищожава слабите икономики – смята г-н Борели..

Европейският съюз има нужда от повече демокрация и по-голям контрол от страна на гражданите – каза още Давид Борели. Директната демокрация е начинът да се доближи ЕС до своите граждани.

По-късно по време на предсконференцията Давид Борели допълни, че е много важно да се състои една културна промяна в съзнанието на гражданите и на начина, по който те участват в управлението.

Според Давид Борели санкциите срещу Русия трябва да бъдат свалени и ЕС да се започне активен диалог с тази страна. Що се отнася до САЩ, според него ЕС трябва да има със САЩ равнопоставен диалог.

Борели каза още, че вместо зала, пълна с журналисти и камери, предпочита зала, пълна с граждани. Гражданите нямат нужда от масмедии, за да могат да подобрят собствената си държава.

Италианският политик завърши с думите:

„Процесът, който започвате днес заедно със Българския съюз за директна демокрация, е същият, който започнахме ние през 2005 г. в Италия. И на нас ни казваха, че това, което правим, е утопия. И, че без пари, без връзки и пр., нищо няма да постигнем. А пък реалността показа, че ние успяхме да имаме места в Европейския парламент, и че нямаме нито едно евро държавна субсидия. Ние днес управляваме столицата на нашата държава, без никога да сме влизали в съглашение с някоя друга политическа сила. Това, което казахме на гражданите през 2005 г., се оказа реалност. Нищо не е невъзможно. Няма невъзможни неща.“

По време на пресконференцията бе дадено и началото на кампанията на кандидат-президентската двойка Камен Попов и Георги Неделчев.

Камен Попов каза, че тяхната кандидат-президентска двойка с Георги Неделчев няма нито пари, нито медии, но се надява точно на съдействието на гражданите. Попов и засегна въпроса с бежанците в България и ЕС, който според него никога няма да приемат традиционните ценности на страните, в които отиват.

“Светът се развива, а ние изоставаме – изоставаме с това, че не можем да взимаме решения относно нашата съдба” – подчерта той. Попов каза още, че зараждащата се вълна на евроскептицизъм ще дойде и в България. Според него България трябва да се управлява с повече автономност, а не по европейски директиви, които страната да следва безприкословно.

Кандидатът за президент каза още, че Европа трябва да си партнира с Русия. Както и, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат свалени.

“Управляващите с нашите пари се борят против нас” – каза още Камен Попов. Той призова присъстващите в залата да се замислят за нуждата от това гражданите да вземат нещата в свои ръце.

Кандидатът за вицепрезидент Георги Неделчев каза, че през годините в България са се натрупали твърде много нереши въпроси и проблеми. Тези въпроси не бива да остават нерешавани повече, защото страната загива.

Г-н Неделчев акцентира върху демографската катастрофа в България, която трябва да спре веднага. Не след 10, не след 20, не след 100 години, както ни препоръчват, а сега – каза той. Георги Неделчев каза, че е щастлив от това, че приятелите на БСДД от Италия са дошли да ги подкрепят в тази много тежка за тях кампания, в която ще бъдат “дарени с гробно мълчание от страна на медиите”, медии, които чакат от тях да им носят торби с пари и да ги оставят на бюрата в рекламните им отдели.

“Тази порочна практика, тази размяна на чужди пари, ние в нея няма да участваме” – заяви г-н Неделчев. “Българският съюз за директна демокрация се финансира чрез групово или гражданско, или споделено финансиране. Нашата кампания с Камен ще се финансира по същия начин” – добави той.

“Ще направим всичко онова, за което хората ни подкрепят. Ще обявим банковата сметка на Инициативния комитет, за да може, който желае, с малки суми да допринесе за това ние да можем да си произведем флайери и други помощни материали за кампанията”.

Неделчев каза още, че за политиката не е нужно да се хвърлят много пари, нито да се взимат огромни субсидии. И затова във връзка с референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори, тази кандидатпрезидентска двойка ще призове субсидията за политическите партии да бъде намалена до 1 лв. При това с условието, че това е първа стъпка към премахването на публичните субсидии към политическите партии, и по-нататък към обществените организации. Като целта на това според Георги Неделчев не е за да се тласне политическият процес в ръцете на корпорациите и на олигархията, която е много силна в България, а за да се създаде, с помощта на гражданите, закон за груповото финансиране.

“Ние ще почерпим всичко възможно от опита на Движение “5 звезди” в Италия, ще гледаме критично на всичко, което може да се приложи у нас и ще предложим това на българското общество.” – каза още Георги Неделчев. Той изрази искрена благодарност на Давид Борели и на неговите италиански колеги, които са се съгласили да дойдат и да дадат свой принос в старта на тази предизборната кампания. Той благодари и на присъстващи на пресконференцията за това, че са дошли.

Срещата продължи с въпроси от присъстващи граждани и журналисти, които касаеха ЕС, Русия, САЩ, начинът, по който се провеждат избори в Италия, както и други кандидати за президенти в българските президентски избори.

 

Запис на пресконференцията може да се види в сайта на БТА.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.