Home » Авторски страници

Процесуални нарушения при отказ за УПО на Ивайло Зартов. Писмо до институциите

2016.08.17 Няма коментари
Spread the love

Неправителствената организация “Обществен съвет за правосъдие” е изпратила на 16.08.2016 г. писмо до министъра на правосъдието, председателя на Софийски градски съд, Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС и националния омбудсман, във връзка с проведено на 28.07.2016 г. публично заседание за Условно предсрочно освобождаване  /УПО/ на Ивайло Зартов. В писмото си до институциите Общественият съвет за правосъдие изтъква, че при проведеното заседание за УПО са били допуснати следните процесуални нарушения:

Както това дело, така и предходното, е било гледано от един и същи съдия, Даниела Талева. В заседанието на 28.07.2016 г. съдията е обсъдила не предложението на Комисията по чл. 73 от ЗИНЗС, която е предложила Ивайло Зартов за условно предсрочно освобождаване, а тежестта на деянието, за което изтърпяващият наказанието вече има присъда с мотиви и решение за начин на изтърпяване. Изтъкнатите в съдебното заседание мотиви за отказ от УПО са неясни, непълни и не по същество. Съдията демонстрира особено отношение към осъдения, произнасяйки думите: “Молете се следващия път да не съм пак аз… но може би пак аз ще бъда”. Подписаният от съдия Даниела Талева протокол от заседанието на 28.07.2016 г. представлява документ с невярно съдържание.

1

2

—————————————

Във връзка с протокола от заседанието за УПО, проведено на 28.07.2016 г., Ивайло Зартов е изпратил на 3.08.2016 г., чрез свой пълномощник, искане до СГС, 12 наказателно отделение, което се ръководи от същата съдийка Даниела Талева, искане за поправка на съответния протокол. В искането се казва:

Уважаема госпожо съдия,

Внасям към Вас искане протоколът от съдебно заседание проведено на 28.07.2016г. по НЧД № 3352 по описа за 2016 г. да бъде поправен, тъй като удостоверените в него изявления не отговарят на обективната истина.

В протокола не са отразени изобщо пледоариите на Председателя на комисията по чл.73 от ЗИНЗС, мнението на представителя на Пробационния съвет, на Прокурора, както и думите на началника на Затвора г-н Йолант Йорданов, които са в подкрепа на предложението за Условно предсрочно освобождаване. По никакъв начин не е отразено положителното мнение, спрямо събраните доказателства на страните в заседанието.

Настоявам от протокола да бъдат премахнати следните думи, които не съм изричал:

„ОСЪДЕНИЯТ: Моля да бъда освободен условно предсрочно. Известно ми е, че при извършване на престъпление от общ характер ще понеса наказание в размер на изпитателния срок, определен от съда. Взех си поука от извършеното, признал съм се за виновен“ и вместо това да бъдат записани моите думи: „Искам да бъда освободен условно предсрочно“.

Вярно към истината, в протокола, след този пасаж следва да бъде удостоверено:

– Че съдът е заявил, че съм извършил престъпление в гр. Русе, и да бъде записано, че съдът е констатирал, че това е техническа грешка;

– Че съдът е докладвал, че извършеното от мен престъпление е „особено тежко”;

– Че съдът е коментирал с мен тежестта на моето деяние;

– Че съдът ми е дал обещание за развитието на следващото дело.

Считам, че исканите от мен поправки са съществени и необходими, тъй като отразяват факта, че по време на заседанието бе извършено изясняване на обстоятелствата във връзка с извършеното от мен. Беше преценявано деянието ми, без да бъдат взети предвид предоставените доказателства. Считам, че е от изключителна важност в протокола да бъде отразено мнението на страните по делото. Намирам, че това е от съществено значение за определяне, дали изтърпяното от мен дотук наказание е постигнало целите, визирани в чл.36 от НК и заложените в плана на присъдата.

Моля, да ми бъде предоставен звуковия запис от заседанието, ако има такъв, за да се запозная с него.

ri

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.