Home » Авторски страници

Новините и истината не са едно и също нещо

2016.03.01 Няма коментари
Spread the love

Новоприети членове на СБЖ в Чикаго

Clipboard20160228euch002.

На 28 февруари 2016 г. в малкия салон на БПЦ „Св. Иван Рилски” в Чикаго за първи път в Америка бяха официално връчени журналистическите карти на новоприети членове в Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Това се случва в период, когато Годишният индекс на свободата на пресата, издаван от базираната в Париж международна организация „Репортери без граници”, за 2015 г. отрежда на България 106-то място от общо 180 наблюдавани държави. Това незавидно място е заради спекулации в медиите с непроверена информация, свободно съчиняване на компромати и цензура. Днес, когато четвъртата власт е по-могъща от законодателната, изпълнителната и съдебната, на новоприетите членове бяха припомнени думите на американския писател и журналист Уолтър Липман, че „новините и истината не са едно и също нещо.

Добри Карабонев получава членската си карта

Добри Карабонев получава членската си карта

По време на изказванията присъстващите се обединиха около мнението, че добрите журналисти правят новините, лошите ги отразяват, но когато те не умеят нито едното, нито другото – те просто не са за тази професия. Беше изразено всеобщо мнение, че е време да забравим думите на П. Р. Славейков, казани преди много години: ”…само знаем, можеме и щеме един други злобно да се ядеме.”

Николай Стефанов получава членската си карта

Николай Стефанов получава членската си карта

Наистина е време да започнем да се радваме и на чужди успехи. Новоприетите споделиха, че има съществена разлика между публицистика и журналистика, както и това, че в този занаят са много важни две неща – почтеност и колегиалност. Събитието завърши с отправено пожелание към новото попълнение на СБЖ – Добри Карабонев, Галина Петрова и Николай Стефанов – да пишат само тогава, когато имат какво да кажат и че отстоявайки свободата на словото, никога да не забравят свободата на мисълта. Честито!

.

Снежана Галчева
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.