Home » Авторски страници

Чикагската премиера на “Черга пъстроцветна”

2016.06.28 Няма коментари
Spread the love

IMG_2867r

На 26 юни т.г., в залата при българската православна църква “Св. Иван Рилски” в Чикаго, се състоя представянето на литературния сборник “Черга пъстроцветна”. Книгата, която стана факт благодарение на усилията и на нашия редакционен екип, бе представена преди това в София (вж. линк 1 и линк2), Пазарджик и Прага. Сборникът съдържа 50 разказа и 50 стихотворения на 66 български автори от различни страни, които са публикувани в специалната литературна рубрика на Еврочикаго през 2015 г.

IMG_4555r1

“Черга пъстроцветна” бе издадена изцяло благодарение на дарителството на български емигранти в САЩ, на които още веднъж благодарим. (За съжаление не всички пожелаха да обявим техните имена, но ценим високо това, което направиха.) Неин редактор е редакторът на Еврочикаго Мариана Христова. За да стане тази книга факт, важен принос имат и художничката на корицата и организатор за нейното създаване Катя Донкова, както и Сия Карагьозова, която направи предпечатната подготовка. Принос има и печатницата на издателство “Симолини” – София, където си свършиха работата професионално. Както и всички онези автори и читатели, които номинираха и оценяваха творби на други автори в създадената специално за целта група във Фейсбук, чрез която се излъчваха за литературната рубрика (и сега се излъчват, защото рубриката продължава) творбите за публикуване.

IMG_4557r

На премиерата в Чикаго дойдоха българският генерален консул Симеон Стоилов, заедно със семейството си, както и авторите от “Черга пъстроцветна”, които живеят в САЩ. Това са Симеон Гаспаров и Райна Недялкова-Качулкова от Чикаго, и Виктор Хинов и Людмила Билярска от щата Индиана.

IMG_2882r

Нашият малък литературен празник бе почетен и от отец Димитър от храма “Св. Иван Рилски”, която ни прие и ни предложи своето домакинство; от членове на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, чийто председател Георги Витанов – Богат имаше специално участие. Както разбира се от други ценители на българската литература в Чикаго и приятели на Еврочикаго.

IMG_4544r

На представянето на книгата говориха председателят на СБП в САЩ и по света Георги Витанов – Богат; генералният консул Симеон Стоилов, от когото е един от предговорите в книгата; авторите Райна-Недялкова Качулкова, Виктор Хинов, Людмила Билярска и Симеон Гаспаров; Петранка Стаматова и гости на празничното събитие, които споделиха свои впечатления. На премиерата бяха прочетени някои от творбите, влезли в литературния сборник.

IMG_2911r

“Черга пъстроцветна” и нейната чикагска премиера бяха и един много добър повод български емигранти като Виктор Хинов и Людмила Билярска, живеещи в един и същи щат, да се срещнат и да поговорят на живо с читателите си и с авторите от Чикаго – Мони Гаспаров и Рени Недялкова. 

IMG_4555r

Ето какво написа за тази премиера Съюзът на българските писатели в САЩ и по света:

ЧЕРГА, ИЗТЪКАНА ОТ ПЪСТРОЦВЕТНО СЛОВО

Радостно културно събитие изненада българската културна общественост в най-българският град извън България – Чикаго. На 26 юни, неделя, в тържествената зала на църквата „Св. Иван Рилски“ се състоя премиера на литературния сборник „Черга пъстроцветна“. Едно изключително сполучливо издание, за радост на читателите и на авторите, участващи в него. Сборникът съдържа100 творби на 66 български автори от три континента – разкази и стихотворения, пропити с дълбоката българска душевност и обагрени с ярките цветове на българското слово. Който не е живял в чужбина, само той не знае за силата и яркостта на нашите думи и писаната реч, която буни и кара да цъфти душата на нашенеца в чуждоезичният свят. Думите цъфтят и греят с цветовете си като най-мили български цветя в чуждестранната езикова градина.

На премиерата присъстваха творци на българското слово. Председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, със седалище в Чикаго, Георги Витанов Богат, на когото бе дадена думата за откриване на събитието, в краткото си слово приветства това великолепно издание, като съдържание, форма и книжно оформление. И най-вече вдъхновителите и организаторите на това родолюбиво начинание Петранка и Петър Стаматови, без чиято вложена енергия то не би се случило.

Гост на премиерата бе и Генералният консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов, който е и автор на предговор към сборника. Г-н Стоилов поздрави присъстващите и пожела това да не бъде еднократен акт, а да продължи напред във времето и да стане една родолюбива традиция на българската общност в Чикаго. Свои изказвания и пожелания направиха участниците в сборника: вицепрезидентът на СБП в САЩ и по света, писателят Симеон Гаспаров, дошли специално за случая от съседния щат Индиана писателят Виктор Хинов и поетесите Людмила Билярска и Райна Недялкова от Чикаго. Кратко слово с благословия произнесе и отец Димитър Димитров. Участниците в сборника от Чикаго четоха свои произведения. Няколко читатели също разказаха чудесните си впечатления от творбите.

След официалната част, срещата продължи в приятелски разговори и взаимно опознаване между читатели и автори на чаша вино.

Премиерата се състоя със спомоществователството на ресторант „Механата“ в Чикаго и църквата „Св. Иван Рилски“.

 

Тук можете да чуете звукозапис от премиерата:

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.